Lidové noviny

Tisíce lidí protestova­ly proti Babišovi a Benešové

-

PRAHA Tisíce lidí v centru Prahy včera znovu protestova­ly proti nové ministryni spravedlno­sti Marii Benešové (za ANO) a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Zaplnili značnou část Staroměsts­kého náměstí. Akci stejně jako před týdnem svolal spolek Milion chvilek, který požaduje demisi Benešové a jmenování nezávisléh­o ministra. Žádá také záruky, že nenastanou změny na vrchním a Nejvyšším státním zastupitel­ství až do doby, než se Babiš očistí před soudem v kauze Čapí hnízdo. Před davem vystoupili i politici.

Lidé zvonili klíči a skandovali „Nejsme slepí“, „Je to pravda, je to tak, vládne nám tu estébák“. Na transparen­tech měli nápisy „Babiš sobě, národ v hrobě“, „A dost!“či „Babiš patří za mříž“. Mezi účastníky protestů byli studenti, rodiny s dětmi i senioři. Po týdnu opět přišel i expremiér z ČSSD Bohuslav Sobotka, který měl ve vládě s Babišem ostré spory. Protesty se včera uskutečnil­y i v Ostravě a v Brně.

Odpůrci Benešové tvrdí, že tato advokátka a někdejší nejvyšší státní zástupkyně otevřeně straní Babišovi ohledně jeho trestního stíhání. Její jmenování ministryní krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v premiérově kauze označují za možný „největší zásah do justiční moci od listopadu 1989“. Babiše policie obvinila z podvodu při získání dotace 50 milionů korun na stavbu areálu Čapí hnízdo.

Benešová, jež v oblasti justice radí prezidentu Miloši Zemanovi, po první demonstrac­i uvedla pro LN, že si tlaky nepřipoušt­í a že s nimi u ní demonstran­ti nepochodí. Babiš při jejím jmenování řekl, že justice ohrožena není – dle něj jde o „vymyšlené věci“.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Demonstran­ti v Praze včera zaplnili většinu Staroměsts­kého náměstí
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Demonstran­ti v Praze včera zaplnili většinu Staroměsts­kého náměstí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia