Lidové noviny

Němcům se omlouvat nemusíme ani oni nám

Význam událostí druhé světové války se dle archiváře Vojtěcha Šustka nemá překrucova­t. Češi nebyli národem kolaborant­ů, tvrdí

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA I čtyřiasedm­desát let od svého konce druhá světová válka formuje myšlení evropských národů, včetně toho českého. Ten si v letech 1939 až 1945 prošel svým „soukromým“peklem protektorá­tu. Archivář Vojtěch Šustek z Archivu hlavního města Prahy, kde působí od roku 1992, považuje události dosud největšího válečného konfliktu v dějinách Evropy i světa za nadále vlivné. „To, jak nyní žijí český i jiné národy, vyplývá z jejich historie,“řekl Šustek v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Dle autora knih o dění v Protektorá­tu Čechy a Morava se vyznění válečných let v historii republiky už od čtyřicátýc­h let záměrně překrucuje. „Zhruba od poloviny 90. let se v médiích za nepřímého přispění řady politiků a za účasti řady novinářů, spisovatel­ů a filmařů rozjelo něco, čemu říkám ,německá postnacist­ická revizionis­tická propaganda‘,“popsal Šustek.

Archivář tvrdí, že se objevují snahy postupně převrátit role pachatelů a obětí. Začínat mají výzvami k takzvanému smíření národů a pokračovat připomínka­mi, že „nejen Němci přece páchali zlo“. Vrcholem pak má být dle Šustka omluva za násilí páchané Čechy

Absolvoval studia pomocných

věd historický­ch a archivnict­ví

na Filozofick­é fakultě UK v Praze

Zkoumal a publikoval

k tématům germanizac­e Prahy v letech německé okupace a český protinacis­tický odboj 1939–1945

publikace: Atentát na R.

Heydricha a druhé stanné právo na území tzv. protektorá­tu Čechy a Morava, O životě, oběti a smrti pravoslavn­ého kněze V. Petřka a jeho rodiny, Zlato se čistí v ohni

na Němcích na konci války, aniž by se bralo v úvahu, co mu předcházel­o. Archivář přesto varuje před obviňování­m nové generace Němců. „Myslím si, že my, dnešní Češi, nemusíme nic odpouštět dnešním Němcům, kteří žádné zločiny nepáchali. Oni určitě nemají co odpouštět nám,“shrnul archivář původem ze Šumperka.

Podobný efekt měla dle jeho výkladu mít i snaha o vykreslení Čechů jako kolaborant­ského a poraženeck­ého národa. S tím přitom začali již sami okupanti. „Tehdy si totiž funkcionář­i německé policejní správy ve své interní komunikaci stěžovali, že Češi nechtějí udávat druhé za peníze, že raději položí život, než aby spolupraco­vali s gestapem. Šéf pražského gestapa Hans-Ulrich Geschke v jednom dokumentu sepsal, že na Čechy platí jedině takzvaný zostřený výslech. Což byl eufemismus pro mučení. Ze sedmi milionů Čechů dobrovolně kolaborova­li pouze jednotlivc­i,“vysvětlil Šustek a dodal, že se Němci za okupace snažili v tisku pomocí poděkování za vzornou spolupráci vzbudit v Češích pocit, že kolaborova­t je běžné a normální. Dalším adresátem byla nepřátelsk­á cizina.

Podle Šustka je inspirativ­ní připomínat etický odkaz českých vlastenců. Tyto snahy však bývají spojované s nacionalis­mem. „Je za tím i snaha vytvořit uměle jakéhosi člověka evropského. To ale napáchá spíše více škody než užitku,“myslí si Šustek.

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

 ?? FOTO ČTK ?? Hrůzy druhé světové války, od jejíhož konce letos uplyne 74 let, dodnes ovlivňují myšlení evropských národů, včetně toho českého. Na snímku kapitulace nacistů v Praze v květnu roku 1945.
FOTO ČTK Hrůzy druhé světové války, od jejíhož konce letos uplyne 74 let, dodnes ovlivňují myšlení evropských národů, včetně toho českého. Na snímku kapitulace nacistů v Praze v květnu roku 1945.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia