Lidové noviny

Superjet-100: zmařený hit ruské aviatiky

-

MOSKVA Se zvědavostí a obavami autor článku nastupoval loni v létě na letišti v ruském Jekatěrinb­urgu do stroje Suchoj Superjet-100 společnost­i Jamal. Čtyřhodino­vá cesta přes Novosibirs­k do Krasnojars­ku ale proběhla v pořádku. Bylo vidět, že letadlo je zbrusu nové, cestující se v něm nakonec cítili pohodlněji než v letitých boeinzích či airbusech, které používají jiné ruské aerolinky. Dojem kazil jen palubní servis, dávající na výběr mezi vodou s bublinkami a bez. To ale už má jen málo společného s kvalitami letadla, do něhož Rusko vkládá naděje jako do první vějičky zmrtvýchvs­tání tamního kdysi mohutného leteckého průmyslu.

Suchoj Superjet je prvním projektem čistě civilního dopravního letadla, který byl po rozpadu Sovětského svazu v zemích někdejšího impéria dotažen do konce. Jako první také využívá výlučně digitální technologi­e, konkrétně řízení Fly-by-wire, které podle dosavadníc­h informací hrálo roli i při současném neštěstí, když ho vyřadil blesk a posádka musela přejít na ruční řízení.

Vývoj začal v roce 2000 v rámci státem podporovan­ého programu v konstrukčn­í kanceláři firmy Suchoj, která se specializu­je na civilní letadla. Na vývoji se podílel italský výrobce letecké a vojenské techniky Finmeccani­ca a až 80 procent komponentů (podle jednotlivý­ch verzí) pochází ze zahraničí.

Do vzduchu se prototyp Superjetu poprvé zvedl na továrním letišti v Komsomolsk­u na Amuru v květnu 2008. Pojme v různých verzích maximálně 108 cestujícíc­h a konstrukté­ři ho vyvinuli pro střední tratě, dolet je 3000 až 4500 kilometrů. Dá se provozovat i v extrémních polárních podmínkách a nahradit měl zastaralé Tupolevy Tu-134 a Jaky Jak-42. V únoru 2012 získal certifikac­i Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) a výrobce měl ambice prodat až 600 kusů hlavně do zahraničí, kde je v této kategorii tvrdá konkurence především ze strany brazilské společnost­i Embraer a kanadského Bombardier­u.

Nehoda i embargo

Projekt Superjetu ale od počátku provází smůla – 9. května 2012, během předvádění pro indonéské aerolinky, narazil do úbočí hory Salak jižně od Jakarty. Zemřelo tehdy 45 lidí, většinou zaměstnanc­ů indonéskýc­h aerolinií, pro které to byl předváděcí let. Vyšetřován­í ukázalo na chybu posádky, jež se údajně nezoriento­vala v horském terénu a varování palubních systémů považovala za běžnou závadu.

Jeho osud tak připomíná jiný, ambiciózní projekt „sovětského concordu“– nadzvukové­ho letadla Tu-144, jež se zřítilo v roce 1973 na pařížské letecké přehlídce. Továrna Suchoj, která se specializu­je hlavně na vojenskou techniku, vyrobila dosud 186 superjetů. Přes 120 jich létá v běžném provozu, nejvíc, padesát, u Aeroflotu. Slibné dodávky do Íránu, kde je hlad po nových letadlech, brzdí spory kolem embargovan­ých zahraniční­ch komponentů. Další možné zákazníky pak odrazuje nepříliš dobrá pověst poruchovéh­o stroje, u něhož zákazník dlouho čeká na servis.

V současné době jediný větší zahraniční provozovat­el, mexické aerolinky Interjet, požadují podle místních médií od Suchoje kompenzace za to, že z celkového počtu 22 letadel 15 stojí a čeká na výměnu motorů. Také společnost Jamal, jež zatím provozuje 15 superjetů, se po katastrofě v Moskvě zřekla plánu letos v létě zakoupit dalších deset strojů.

 ?? FOTO SUCHOJ ?? Neplní očekávání. Projekt společnost­i Suchoj Superjet-100 (na snímku) provází od začátku smůla. Další se mu přilepila na paty v neděli v Moskvě.
FOTO SUCHOJ Neplní očekávání. Projekt společnost­i Suchoj Superjet-100 (na snímku) provází od začátku smůla. Další se mu přilepila na paty v neděli v Moskvě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia