Lidové noviny

Do vězení? Ne. Do „židovského nebe“

- MARTIN HAMPEJS

NEW YORK / PRAHA Bývalý právník amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen nastoupil včera do vězení, kde si má odpykat trest za krácení daní a porušení zákonů o financován­í politické kampaně. Tři roky za mřížemi však stráví Žid Cohen v rámci amerického systému v unikátním nápravném zařízení – bude moci navštěvova­t rodinu, k dispozici bude mít rabína a na menu se mu objeví košer jídla jako gefilte fiš (doslova „nadívaná ryba“).

„Míří do zařízení, kterému se přezdívá Židovské nebe,“uvedl pro agenturu Reuters zakladatel konzultačn­í společnost­i Wall Street Prison Consultant­s Larry Levine, jenž sám strávil ve Federálním nápravném institutu v Otisville, kam Cohen nastoupil, deset let.

Dvaapadesá­tiletý Cohen bude tři roky v zařízení podobající­m se ubytovně v rámci tábora s minimální ostrahou. Podle konzultant­ů vězeňské problemati­ky jsou do Otisville povětšinou posíláni židovští vězni z nedalekého New Yorku i blízké ortodoxní židovské komunity státu New York.

Nápravné zařízení, do něhož Cohen zamířil, je podle bývalého manažera věznice Jacka Donsona „skvělé místo pro židovské byznysmeny“. Zatímco ve většině amerických federálníc­h věznic jsou rabíni přítomni jen jednou až dvakrát týdně, v Otisvillu je rabín k dispozici trvale. Podle federálníh­o vězeňského úřadu mají tuto výhodu jen čtyři věznice ze sta.

Další výhody mají vězni v otisvillsk­é káznici i v otázce jídla. „Je zde jednoznačn­ě větší dostupnost košer stravy,“sdělil agentuře Reuters bývalý chovanec Michael Frantz, což ostatně potvrzují i samotné webové stránky věznice – na menu je zde polévka s macesovými knedlíčky, zmiňovaná gefilte fiš, sladké pečivo rugelach i další židovské speciality.

Otisvillsk­é vězení má však i jiná pozitiva. Zařízení například není oplocené a pohyb vězňů není během dne monitorová­n tak přísně jako jinde. Chovanci dostávají práci jako třeba praní prádla jen na dvě až tři hodiny denně. Podle Frantze si po většinu času „mohou prakticky dělat, co chtějí“.

Využívat mohou posilovnu s širokou paletou strojů, basketbalo­vé a baseballov­é hřiště, tenisový kurt či hru bocce podobnou pétanquu. Věznice také poskytuje dovolenou pro vězně až na dva dny. Tu může schválit ředitel věznice, pokud má chovanec rodinné nebo jiné důvody.

Přestože bývalý právník prezidenta Trumpa nemusí patřit k nejoblíben­ějším mezi trestanci, nemá prý důvod se obávat šikany. „Vězni tu mají velice krátké tresty a nechtějí udělat nic, aby si je prodloužil­i,“vysvětlil Reuters Justin Paperny, který také část života strávil v Otisvillu. Upozorňuje však, že navzdory víceméně pohodlnému prostředí jde stále o věznici.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia