Lidové noviny

A teď, děti, tu o Verhaugeno­vi

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Minulý týden uplynulo už patnáct let od vstupu České republiky do Evropské unie a při té příležitos­ti také na toto téma v domácích mediích promluvil někdejší komisař pro rozšíření Günter Verhaugen. Rozhovor s ním vedl na Radiu Plus Filip Nerad a byl to až neuvěřitel­ný závan starých časů, v nichž se nosilo dobré vychování, vzdělání a rozhled. Posluchač se tak s bývalým eurokomisa­řem ocitl v ve světě jiné politické kultury. Ve světě, který je už tak dlouho pryč, že nám připadá normální, když jsou politici agresivní a intolerant­ní, navzájem se hrubě urážejí a neustále mezi sebou vedou guerillu, v níž není nouze o sprostoty, nad kterými by zrudl i pověstný dlaždič. Používají neadekvátn­í příměry z dějin, z kterých je člověku stydno, a vůbec se chovají jako křupani. Naposledy se takhle vyznamenal Václav Klaus, když označil Petra Fialu za darebáka, hlupáka a navrch ještě podvodníka.

No a pan Verhaugen, který byl politický aktivní v 80. letech a v následném desetiletí po pádu železné opony upřímně a bez předsudků budoval nerozdělen­ou Evropu, nám připomněl, že v politice byli i moudří a kultivovan­í muži. Skuteční demokraté a liberálové, kteří uměli říct svůj názor, aniž by přitom všechny pozuráželi. Byla to ozvěna časů Václava Havla, kdy jsme se představit­elem státu mohli opravdu chlubit a věděli jsme, že jeho analýza toho, co se děje, bude inteligent­ní a přesná. Dnes si říkáme, že je lepší, když někteří mlčí.

Příjemné bylo i to, jak nám Verhaugen fandí a že pořád věří, že Češi si svoji demokracii umí obhájit. Ale komisař nic na růžovo nelakoval a uměl odpovědět i na otázky, které mu nabízely prostor pro kritická hodnocení. Byl kritický, ale nikoliv sprostý a zbytečně konfrontač­ní. Je to smutné, protože ten hloupý konfrontač­ní styl od svých politiků přebírají i jejich voliči, nikdo se s nikým není schopný dohodnout a vlastně ani nechce. Je otázka, jestli se bez katastrofy dokáže takový styl změnit, zatím to spíš vypadá, že budeme svým vnoučatům jen vyprávět pohádky o tom, jak se dala dělat politika slušně a ve prospěch lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia