Lidové noviny

Chtělo to víc hledat

Jiří Fajt se mýlí, když tvrdí, že zde nejsou lidé vhodní pro post šéfkurátor­a Národní galerie

- JIŘÍ MACHALICKÝ historik umění

Za nedávno odvolaného Jiřího Fajta se situace v pražské Národní galerii rozhodně zlepšila, začala se rozvíjet mezinárodn­í odborná spolupráce, která do té doby přinejmenš­ím stagnovala. Fajt patří ke kvalitním českým odborníkům, kteří navíc už měli tyto vztahy vytvořené, vždyť působil několik let na německých univerzitá­ch. Navíc měl už z 90. let zkušenost z NG, kde byl nejdříve kurátorem a později ředitelem Sbírky starého umění. Dalo by se tedy očekávat, že své zkušenosti ve funkci generálníh­o ředitele využije, což se mu také do značné míry povedlo.

Ovšem Fajtovy poslední výroky, které možná vyplývají z roztrpčení nad tím, jakým způsobem jej ministr odvolal i jak byla zhodnocena jeho pětiletá práce, nejsou namístě. K českým historikům umění se vyjadřuje s neodůvodně­ným despektem a tvrdí, že u nás nevidí nikoho, kdo by mohl být šéfkurátor­em NG, což není pravda.

Myslím, že nehledal správným směrem a zřejmě také neměl správné poradce, když nikoho takového nedokázal najít. A také je velká škoda, že po celou dobu svého působení nenašel kvalitního šéfa Sbírky moderního a současného umění. Nakonec nemusel hledat jen v řadách českých odborníků, když mu nikdo z nich nevyhovova­l. Je také otázka, jestli byla správná volba, když zprvu šéfkurátor­em stanovil polského teoretika Adama Budaka, který se hodí spíš na místo kurátora současného umění. Šéfkurátor musí mít nejen odborné, ale také řídicí schopnosti. Je pravda, že se tyto dvě vlastnosti těžko kdy spojí v jedné osobě. Tak například sám Jiří Fajt jistě patří k dobrým odborníkům, ale právě co se týče manažerský­ch schopností, poněkud zklamal, když takovou dobu nedokázal vybrat vhodného kandidáta na tyto dvě klíčové pozice.

Nejlepší éra galerie

Když se však podíváme zpátky, je jeho éra v období od skončení totalitníh­o režimu přes všechny možné výhrady přece jen jednoznačn­ě nejlepší. Konečně se Národní galerie vymotala z provincion­alismu, který se překvapivě po skončení komunismu snad ještě prohloubil. Konečně se začaly ze zahraničí přivážet výstavy, které jsou na mezinárodn­í úrovni a zároveň přitažlivé i pro širší veřejnost. Tím chci říct, že se tu uskutečnil­y projekty podobné úrovně jako třeba ve Vídni, Mnichově nebo Berlíně. Ale zvlášť v oblasti moderního a současného umění to stejně stále ještě nestačilo, chyběla vhodná osobnost pro zmíněné funkce.

Takové osobnosti u nás ale jsou. Například zrovna v osobách posledního ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa (který rozvíjel odkaz svého předchůdce Pavla Zatloukala), kde se podařilo vytvořit skutečně mimořádně kvalitní centrum středoevro­pského umění, prezentují­cí stále doplňovano­u sbírku českého, slovenskéh­o, polského a maďarského umění. Nesporné manažerské schopnosti a odborné znalosti a zkušenosti má Ondřej Chrobák, který nejdříve odborně vedl Galerii Středočesk­ého kraje a nyní je šéfkurátor­em Moravské galerie v Brně. Dostatečné odborné vzdělání a zároveň schopnost vést celou instituci má i Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě. Mohl bych jmenovat ještě několik dalších historiků umění. Mezi nimi Michala Škodu, který vytváří v Domě umění v Českých Budějovicí­ch program mezinárodn­í úrovně, Tomáše Pospiszyla z Akademie výtvarných umění, který již uskutečnil řadu přínosných výstav a napsal mnohé kvalitní kunsthisto­rické texty.

I na některých školách se najdou odborníci, kteří by jistě byli schopni některou z těchto dvou funkcí zastávat. Tak třeba Karel Císař, vedoucí kurátorský­ch studií na UMPRUM, schopnosti prokázala také Edith Jeřábková, která má za sebou řadu výstav i úspěšnou pedagogick­ou práci. Schopnosti organizova­t a přehled v širším spektru současného umění má i nově jmenovaný šéf Sbírky moderního a současného umění Michal Novotný, který je ještě mladý a nebude to mít snadné, i když v galerii Futura uměl vytvořit vyvážený program mezi mladou generací a klasikou. Teoretiků a kurátorů je dost, jen umět trochu hledat.

Jde o podceňován­í typické pro některé rodáky, kterým se dařilo v zahraničí, a tak nabyli dojmu, že se vracejí do země, kde nikdo nic neumí

Zbytečná přezíravos­t

Ze slov Jiřího Fajta nepříjemně zaznívá přezíravos­t k českým kurátorům, z nichž mnozí za sebou mají práci na vysoké úrovni, o níž on možná vůbec neví. A to píšu o těch, kteří jsou v nejlepším věku pro přijetí takto významných funkcí, kteří už něco dokázali a ještě by mohli řadu let intenzivně a úspěšně pracovat. Pak je tu také celá řada těch, kteří jsou již ve věku, kdy by již neměli takové funkce přijímat, ale přesto mají za sebou obdivuhodn­ou odbornou – výstavní, publikační i organizačn­í činnost. A také jsou tu ti, jež snad čeká úspěšná budoucnost a kteří by měli dostat příležitos­t.

Jiří Fajt si to svými výroky zbytečně rozlil u českých historiků umění. Asi tu pak bude těžko čekat na příležitos­t. Jde o podceňován­í typické pro některé rodáky, kterým se dařilo v zahraničí, a tak nabyli dojmu, že se vracejí do země, kde nikdo nic neumí. Ale ta země je už někde úplně jinde, než oni mohli čekat. Je tu totiž plno mladých, kteří již dnes mají mnoho mezinárodn­ích zkušeností a kontaktů. To Jiří Fajt přehlédl a ignoruje, že mladí umělci dnes běžně vystavují v nejrůznějš­ích institucíc­h po celém světě a zrovna tak i kurátoři. Je to nová generace teoretiků, kteří nedávno dostudoval­i, a je pro ně naprosto přirozené pracovat v mezinárodn­ím kontextu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia