Lidové noviny

Účet za frakturu

Zvýraznění peněžních transferů by nám pomohlo

- Martin Zvěřina

Je to stará, ale stále aktuální písnička. Kdyby pacient viděl, kolik stojí péče, kterou právě konzumuje, byl by v přístupu k ní méně bezstarost­ný. Kolik ministrů slibovalo zprůhledně­ní čerpané péče, a dosud se nikdo neodvážil zavést ani to, že by každému pojištěnci jednou za rok přišel souhrnný výpis, za kolik čerpal, případně kolik zaplatil. Pojišťovny to pro zájemce umožňují a spousta vykuků účtujících fiktivní zdravotní služby byla takto odhalena. Jenže angažovaný­ch pacientů, kteří se zajímají o to, kdo a co si na jejich vrub účtuje, jsou procenta. Většina pacientů je lhostejná a služby konzumuje, jako by byly zdarma. Právě účtenky, třeba jen virtuální, které by se nepropláce­ly a sloužily by jen k informován­í, by leckomu umožnily uvědomit si, jak je jeho chronická choroba, na kterou si zvykl a která mu připadá banální, vlastně nákladná.

Pěkný postřeh Václava Šimánka, ředitele FN Plzeň, by se měl tesat: živíte-li se diskontním­i potravinam­i, získáte diskontní zdraví. A není to hlavně otázka peněz, ale spíš naší zdravotní či pacientské psychiky, s tou zatím mistrovsky pracují jen prodejci potravních doplňků a šarlatáni. Lékařům se to nedaří. Dalším úskalím je skutečnost, že ani těm, kteří pečují o své zdraví úzkostlivě, sportují a drží se všemožných rad, se nemoc nemusí vyhnout. Takoví pak bývají protipreve­ntivními agitátory, chodí a říkají: podívejte se na mne... Rádi přitom zapomínají, že kdyby třeba žili méně zdravě, postihla by je nemoc tvrději. O pacientské­m nevděku by mohli lékaři sepisovat romány. Na druhé straně si za něj mohou sami, vždyť na každém kroku zakopáváme o triumfální historky popisující vítěznou medicínu a další pokroky léčby čehokoli, až z toho mohou mít jednodušší lidé dojem, že lze vyléčit vše.

Na jedné straně peníze do systému pouštíme a necháváme se jimi ovlivňovat, třeba v kampaních na nové léky či léčebné metody. A na druhé straně děláme, jako kdyby v systému bylo jedno, jak je utrácíme. Povzbuzuje­me v sobě jako v pacientech bezstarost­nost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia