Lidové noviny

Gaza jako memento

Měla být Singapurem, ale stala se Afghánistá­nem

- Zbyněk Petráček

Proč Benjamin Netanjahu vyhrál už páté volby a stane se rekordmane­m mezi premiéry Izraele? (V červenci překoná délku služby otce zakladatel­e Ben-Guriona.) Proč vítězí muž, jenž vytěsnil „mírový proces“s Palestinci? Odpovědí je více, ale patří k nim i Gaza. Víkendová „miniválka“si vyžádala čtyři mrtvé Izraelce (zabité raketami z Gazy) a dvacet mrtvých Palestinců (zabitých při odvetných útocích na odpaliště raket). To jsou počty hluboko pod realitou Sýrie, Iráku, Jemenu či Libye a nestály by za velké články. Ale dokreslují atmosféru, jež v očích Izraelců udělala z Gazy memento a vygumovala tamní levicovou opozici (Stranu práce).

Gaza ztělesňuje experiment, který selhal. V roce 2005 byla prvním skutečně velkým územím Palestinců, odkud se Izrael zcela stáhl. Měla šanci být předvojem. Rozvinout infrastruk­turu. Využívat již hotové mezinárodn­í letiště vystavěné se zahraniční pomocí. Těžit ze sympatií západního i muslimskéh­o světa. Místo toho tamní občané už po roce zvolili vládu Hamásu (partu, kterou i EU považuje za teroristic­kou). Gaza se stala nepřítelem nejen Izraele (z jejího území startují stále účinnější rakety), ale i Egypta (ten hlídá společnou hranici podobně jako Izrael), ba dokonce Palestinsk­é samosprávy Mahmúda Abbáse sídlící na Západním břehu Jordánu.

Je pravda, že blokáda ze strany Izraele i Egypta ztěžuje Gazanům životy. Ale pravda je i to, že když Izraelci analyzoval­i beton z tunelů mířících pod izraelské území, zjistili, že pochází z jimi dodaného cementu. Loni to shrnul novinář Ben-Dror Jemini: v roce 2005 se říkalo, že z Gazy bude Singapur Blízkého východu, ale místo Singapuru máme Afghánistá­n.

Zkuste najít Izraelce, který se neobává, že kdyby následoval­o podobně plošné a velkorysé stažení ze Západního břehu, nedopadlo by to stejně – s tím, že potenciáln­í odpaliště raket by se ještě víc přiblížila k srdci a těžišti židovského státu. I proto vyhrává Netanjahu suverénně volby a výraz „mírový proces“mu připomíná jen pokrokový Západ.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia