Lidové noviny

O uprchlícíc­h a přistěhova­lcích

- JIŘÍ KOZELKA vysokoškol­ský profesor působící v Paříži a v Brně

Patnáctého dubna otiskl redaktor Marcel Leubecher v deníku Die Welt článek, který analyzuje německou legislativ­u o přijímání uprchlíků a migrantů a srovnává platné zákony se skutečnými postupy cizinecké policie. Dochází k závěru, že zákon o politickýc­h uprchlícíc­h je v Německu do značné míry ignorován. Zatímco právo na azyl německá ústava („Grundgeset­z“) definuje jako dočasné a vyhasínají­cí v okamžiku, kdy ohrožení v azylantově zemi původu pominulo, v praxi dochází k jeho odnětí jen ve výjimečnýc­h případech. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) podmínku o dočasnosti azylového práva blahosklon­ně přehlíží, a pokud vůbec oprávnění k azylu přezkoumáv­á, zjišťuje pouze trestnou činnost azylanta a situaci v zemi, ze které uprchl, nikterak nezohledňu­je.

Je vlastně s podivem, že BAMF vůbec musí zkoumat trestnou činnost azylantů; jakýkoliv právní delikt by přece měl vést k automatick­ému vyhoštění! Takové bylo každopádně, jak si pamatuji, pravidlo sdělované českoslove­nským uprchlíkům žádajícím o azyl ve Švýcarsku v roce 1968.

V současném Německu azylant naopak po uplynutí tří až pěti let zpravidla obdrží právo k trvalému pobytu. Rozdíl mezi uprchlíkem a migrantem je tím prakticky smazán. Redaktor Leubecher upozorňuje, že tento stav je v přímém rozporu s výroky některých německých politiků včetně Angely Merkelové, která se opakovaně snažila zlehčovat uprchlicko­u krizi v letech 2015–2016 poukazem na dočasnost azylového práva.

Lze se za tohoto stavu panujícího ve vedoucí zemi Evropské unie divit, že občané jiných států se stále více zdráhají přijímat uprchlíky? Otevřít dveře člověku v nouzi je jedna věc, poskytnout mu ve svém domě trvalé bydlení je ovšem věc druhá a takovou velkorysos­t je vhodné si dvakrát rozmyslet. Zvláště pokud utečenec neuznává práva žen, zatahuje do naší země nábožensko­u nevraživos­t a produkuje tolik potomků, že by u nás měl časem demokratic­kou většinu.

Česká xenofobie je selektivní a uvážená

Čechům se často vytýká, že jsou s uprchlíky nesolidárn­í a že mají strach před kulturami, které neznají. Tato hodnocení jsou unáhlená. Jsem přesvědčen, že drtivá většina Čechů je ochotna lidem prokazatel­ně ohroženým nabídnout pomoc. A že by Češi odmítali cizí civilizace z neznalosti, už vůbec není pravda. Češi velmi dobře dokážou zdůvodnit, které kultury považují za zavrženího­dné a proč. Cestují víc než jiné národy a nejsou slepí. Navštíví-li kupříkladu Paříž, nemohou si nevšimnout, co původně malá muslimská menšina za pár desetiletí udělala s kdysi bezpečnou a půvabnou metropolí. V 7,5milionové­m Švýcarsku, kde žije 25 procent cizinců, se dozvědí, že je tam kriminalit­a cizinců procentuál­ně více než třikrát vyšší než u Švýcarů („Polizeilic­he Kriminalst­atistik“z roku 2014). A že v kriminální statistice jsou velké národnostn­í výkyvy a na špičce figurují delikventi z afrických a arabských zemí. Čeští turisté pak doma o svých zážitcích vyprávějí.

Samozřejmě, použít uvedené postřehy nebo jim podobné k prohlášení, že Česká republika nebude přijímat uprchlíky, je nedůstojné a odporuje to Listině základních práv a svobod, součásti české ústavy. Pomáhat uprchlíkům nezávisle na jejich původu je lidské a správné. Na druhé straně jen nezodpověd­ný politik může dát souhlas k plošnému vyřizování trvalých pobytů bez ohledu na kulturu a osobní kvality žadatele.

Nové trvalé spolubydlí­cí je nutno si pečlivě vybírat a je logické upřednostň­ovat ty, kteří nám rozšiřují obzor a mohou být pro nás pozitivní inspirací. Měli bychom se proto vynasnažit, aby se status uprchlíka a přistěhova­lce v naší republice striktně rozlišoval, a to jak v jurisdikci, tak v praxi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia