Lidové noviny

O vadě nových boeingů se vědělo rok

-

WASHINGTON/PRAHA Americký výrobce letadel Boeing věděl o softwarové­m problému letounů 737 MAX zhruba rok, neinformov­al o tom ale ani letecké společnost­i, ani regulační orgány. Částečné a nekonziste­ntní objasnění situace poskytl až po pádu indonéskéh­o stroje tohoto typu. Vyplývá to z nedělního prohlášení společnost­i, o němž informoval­a světová média. Boeing nicméně trvá na tom, že tato záležitost nepředstav­uje bezpečnost­ní riziko.

Nedělní prohlášení je od těchto smrtelných nehod první, kdy se Boeing výslovně přiznal k tomu, že při vývoji stroje 737 MAX došlo k nedopatřen­í, i když ve věci, která podle něho nemá žádný vliv na bezpečnost. Jak společnost Boeing uvedla, její inženýři v roce 2017 zjistili, že kvůli chybě softwaru nefunguje výstraha tak, jak bylo plánováno. V té době se podnik spolehl na standardní interní přezkum, který zjistil, že problém „neovlivňuj­e nepříznivě provoz a bezpečnost letadel“.

Vedení společnost­i se o záležitost­i dozvědělo až po 29. říjnu 2018, kdy se zřítil indonéský stroj aerolinek Lion Air. Informace tehdy sdělilo americkému Federálním­u úřadu pro letectví (FAA), který problém analyzoval od listopadu do letošního února, kdy dospěl k závěru, že situace nevyžaduje mimořádnou akci, napsal včera list The Wall Street Journal (WSJ).

Provoz letadel 737 MAX je nyní po celém světě zastaven kvůli dvěma tragickým nehodám tohoto stroje, v Indonésii a v Etiopii, při nichž zemřelo 338 lidí. Kvůli haváriím a zákazu letů začaly již první aerolinky rušit objednávky nových letadel 737 MAX; dodávky těchto letounů se meziročně propadly o zhruba třetinu na 89 strojů. Čistý zisk Boeingu zatím v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 13 procent na 2,15 miliardy dolarů (zhruba 49 miliard korun). čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia