Lidové noviny

Trumpova cla tlačí Číňany ke zdi

Americký prezident se snaží připravit si půdu před čtvrtečním jednáním o obchodní dohodě s Čínou. Čeští exportéři jeho tvrdý přístup chválí.

- IVANA PEČINKOVÁ

WASHINGTON/PRAHA Nejen čínské trhy včera dopoledne rozkolísal tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten v neděli oznámil, že Spojené státy od pátku zvýší dovozní cla z dosavadníc­h deseti na 25 procent ročně na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů a že stejná sazba bude brzy uplatňován­a i u dalšího zboží v hodnotě 325 miliard.

Jednání s Číňany probíhají, ale příliš pomalu, protože Číňané se snaží vracet jednání zpátky, posteskl si na sociální síti Trump, který podle amerického listu The Time sám sebe nazývá „mužem tarifů“. Svůj tweet zakončil rozhodným ne.

Poprask v Číně

Čínských vyjednavač­ů se Trumpův výpad evidentně dotkl. Ještě včera dopoledne se éterem šířily spekulace, že čínská delegace na plánované čtvrteční obchodní jednání do USA nepojede.

Navíc, hlavní čínské akciové indexy včera v důsledku Trumpovy hrozby zaznamenal­y největší propad od února 2016. Největší snížení postihlo index CSI 300, reprezentu­jící akcie nejvýkonně­jších čínských firem (blue chips), jehož hodnota klesla o 5,84 procenta. Index Shanghai Composite klesl o 5,58 procenta a index STI burzy v Singapuru ztratil rovná tři procenta. Ušetřena nezůstala ani burza v Hongkongu, jejíž index Hang Seng spadl o 2,9 procenta.

Evropské akciové trhy naproti tomu klesly pouze na svá měsíční minima. Americkému dolaru se naopak dařilo. Zpevnil vůči hlavním světovým měnám, například vůči euru o 0,1 procenta.

Analytici Trumpova silná slova hodnotí jako snahu ovlivnit atmosféru před čtvrtečním kolem vyjednáván­í.

„Jako šmelinář v autobazaru“The Time včera citoval Philipa Levyho, někdejšího analytika Bílého domu za vlády prezidenta George W. Bushe a nyní seniorního experta think tanku Chicago Council on Global Affairs, který zpochybnil Trumpovu vyjednávac­í taktiku. Levy doslova řekl, že první muž Ameriky k záležitost­i s Číňany přistupuje jako „k jednání o ceně ojetého auta“.

Podobně kriticky se pro Time vyslovil i Chris Rupkey, hlavní finanční analytik MUFG Union Bank. Ten listu řekl, že kam prezident Donald Trup vkročí, tam jdou trhy dolů.

České vývozce naopak Trump potěšil. „Považujeme to za dobré opatření. S Čínou se jinak jednat nedá,“řekl včera LN předseda české Asociace exportérů (AE) Jiří Grund.

Z ankety, kterou AE ve spolupráci s Raiffeisen­bank letos v březnu a dubnu provedla mezi svými členy, vyplynulo, že čeští exportéři (81 procent z dotázaných) považují za největší riziko potenciáln­ího nástupu recese nikoliv brexit, nýbrž obchodní neshody USA se zbytkem světa. Největší obavy přitom panují z cel na dovoz automobilů a automobilo­vých dílů do USA.

Utahování šroubů

S postupnými kroky ke zvýšení cla na dovoz čínského zboží začal Trump už loni. Důvodem je deficitní obchodní bilance s Čínou (USA více dovážejí, než vyvážejí) a výrazná asymetrie vzájemných celních sazeb. Pár příkladů: u dovozu aut Čína uplatňuje v průměru 11,4procentní clo, zatímco USA pouze tříprocent­ní, u tabáku a nápojů pak stojí 23,2 procenta proti 15,3 procenta. Velký rozdíl panuje také u zemědělský­ch produktů: Číňané daní 12,1 procenta, Američané 1,2 procenta.

Velmi negativně Američané hodnotí nekalé obchodní praktiky Číňanů, například nedostateč­nou ochranu duševního vlastnictv­í, podhodnoco­vání čínské měny s cílem zvýšit konkurence­schopnost firem na zahraniční­ch trzích či tvrdá omezení pro podnikání zahraniční­ch firem na tamním trhu. Ve snaze stát se světovou technologi­ckou supervelmo­cí čínská administra­tiva po zahraniční­ch firmách požaduje technologi­e a průmyslové know-how, ale nedovolí jim získávat ve smíšených podnicích majoritu a podobně.

Bílý dům dává už od loňského léta v zesílené míře najevo, že pokud Číňané nezmění svůj přístup, sáhne k odvetným opatřením, tedy uvalení dalších cel. Zvýšení celních sazeb pro letošní rok avizoval Donald Trump už dvakrát (nejprve od letošního ledna, poté od března), ale nakonec vždy termín platnosti posunul. Pro úspěch dalšího jednání s Pekingem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia