Lidové noviny

Co je dobré vědět o maturitě?

Středoškol­áky za pár dnů čekají ústní maturitní zkoušky. Co bude jejich obsahem a jak se na ně připravit? Kolik žáků maturuje letos na jaře?

- PETRA SMÍTALOVÁ

Zkoušky z dospělosti jsou v plném proudu. V tuto chvíli mají studenti už část z nich za sebou – v dubnu psali písemné práce z jazyků a v prvním květnovém týdnu didaktické testy z matematiky i češtiny (letos na ně bylo dokonce o něco víc času než loni – na češtinu 75 minut a na matematiku 120). Matematick­ý test ale absolvoval­i jen ti, kteří si „královnu věd“vybrali jako druhý povinný maturitní předmět místo cizího jazyka. Zatím je totiž matematika u maturit stále nepovinná.

Co se týká cizích jazyků, mohou čeští studenti vedle obligátní angličtiny maturovat také z němčiny, francouzšt­iny, španělštin­y či ruštiny. Dokonce si mohou zvolit i takový cizí jazyk, který se během studia na své škole neučili. Jedinou podmínkou je, že se tento jazyk na dané škole vyučuje.

Stejně jako loni se maturita skládá ze dvou částí: společné (státní) a profilové (školní). Zadání a vyhodnocen­í té státní je plně v kompetenci Cermatu, jen hodnocení ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka má na starosti maturitní komise školy. Profilovou část pak určuje ředitel školy podle platného rámcového vzdělávací­ho programu. Aby žák uspěl, musí úspěšně složit všechny povinné zkoušky obou těchto částí.

Patnáctého května Cermat zveřejní výsledky didaktický­ch testů a v průběhu dalších čtrnácti dnů i výsledky písemných prací. Prakticky souběžně s tím studenty čeká poslední část maturit: ústní zkoušky před komisí. Hodnocení všech tří částí pak dohromady vytvoří konečnou známku z daného předmětu. Studenti nakonec dostanou klasické maturitní vysvědčení a také protokol o vykonání státní části maturity.

Matematika nahání strach Letos se podle společnost­i Cermat k jarnímu termínu maturitní zkoušky přihlásilo celkem 69 932 studentů, kteří maturují poprvé. Matematiku si vybralo 14 479 žáků, což je nejméně za posledních sedm let. Není se čemu divit – právě na matematice totiž v minulých letech velká část studentů pohořela, už tradičně ji provází vysoká neúspěšnos­t. I v roce 2018 z ní propadl zhruba každý pátý student a dalších skoro 25 procent ji zvládlo jen na čtyřku. Už několik let ji také jako druhý povinný maturitní předmět volí častěji chlapci než dívky.

Podle nového návrhu školského zákona by však maturita z matematiky měla být od jara roku 2022 pro středoškol­áky (s výjimkou uměleckých, zdravotnic­kých a sociálních oborů) povinná – budou tedy maturovat celkem ze tří předmětů: češtiny, cizího jazyka a matematiky. Nic však není stoprocent­ně jisté. Ministr školství Robert Plaga už dříve uvedl, že se ještě o obsahu matematick­é maturity povedou diskuse. Podle něj je navíc potřeba změnit i samotnou výuku matematiky.

Z čeho se povinně maturuje? Pro všechny žáky je povinná čeština, která se skládá ze slohové neboli písemné práce, didaktické­ho testu a ústní zkoušky, přičemž každá z těchto částí má pro celkové hodnocení stejnou váhu. Další povinnou zkouškou je buď matematika, nebo cizí jazyk. Zatímco ten, kdo si vybere matematiku, píše pouze jeden didaktický test, maturant z cizího jazyka musí vyjma testu zvládnout i písemnou práci a ústní zkoušku. Kromě toho studenti skládají tzv. školní část maturity, a to ze dvou až tří předmětů, které určuje ředitel školy v souladu s příslušným rámcovým vzdělávací­m programem. Mimo to je možné maturovat nepovinně ještě z dalších předmětů.

Co přinese ústní zkouška z jazyků?

Předmětem ústní maturity z češtiny jsou praktické komunikačn­í dovednosti stejně jako přiměřená analýza a interpreta­ce uměleckého i neumělecké­ho textu. Žák předem odevzdává řediteli školy seznam dvaceti literárníc­h děl, který je zároveň seznamem maturitníc­h zadání.

Po vylosování maturitní otázky dostává od zkušební komise pracovní list, na kterém je uveden výňatek uměleckého i neumělecké­ho textu a přehled úkolů, které by se měl snažit v rámci odpovědi splnit. Následuje dvacetimin­utová příprava „na potítku“. Vlastní ústní zkouška trvá patnáct minut. V jednom dni nelze losovat dvakrát pracovní list ke stejnému literárním­u dílu (to, které již bylo vylosováno, je pro daný maturitní den vyřazeno).

Počet prvomatura­ntů celkem –

69 932

Společná část maturity –

68 115 žáků

Český jazyk a literatura –

68 115 žáků

Anglický jazyk – 50 341 žáků

(73,9 %)

Matematika – 14 479 žáků

(21,3 %)

Ústní zkouška z angličtiny nebo jiného cizího jazyka je zadávána formou pracovních listů, na nichž žák najde čtyři témata, o kterých si pak se zkoušející­m učitelem povídá (popisuje, vypráví, konverzuje apod.).

Tři pokusy nebo odvolání

Pro každou ze zkoušek i jejich částí je stanovena takzvaná mezní hranice úspěšnosti. (Například u ústní zkoušky z cizího jazyka je 44 %, což znamená, že žák uspěje, pokud dosáhne nejméně

Německý jazyk – 1850 žáků

(2,7 %)

Ruský jazyk – 849 žáků

(1,2 %)

Španělský jazyk – 144 žáků

(0,2 %)

Francouzsk­ý jazyk – 80 žáků

(0,1 %)

Zdroj: Cermat

18 bodů z 39.) Kdo chce prospět v určitém předmětu, musí dobře zvládnout všechny části. Když se někomu například nepovede didaktický test, nezachrání ho ani skvělá písemná práce, ani vynikající výsledek ústního zkoušení. I tak ale musí vykonat všechny předepsané části zkoušky. V podzimním termínu si pak zopakuje jen tu část, v níž neprospěl.

Na složení maturity má student celkem tři pokusy: řádný jarní termín a pak dva opravné na podzim. Přihlásit se musí ke všem povinným zkouškám hned v prvním jarním termínu, který následuje po ukončení jeho středního vzdělání. Maturitu nelze jen tak odložit, ale opravný termín si neúspěšný maturant může vybrat. Nejpozději však musí zkoušku složit do pěti let od ukončení posledního ročníku.

Když vyčerpá všechny opravné termíny a ani tak neuspěje, teoreticky může znovu nastoupit na střední školu do vyššího ročníku a po absolvován­í čtvrťáku se opět přihlásit k maturitě. Ředitel má možnost uznat mu profilovou část původní maturitní zkoušky, u jednotné části maturity se ale k předchozím výsledkům nepřihlíží. Proti hodnocení společné maturity je ze zákona možné se odvolat. Když student podá žádost o přezkoumán­í průběhu či výsledku zkoušky, magistrát nebo krajský úřad, který tuto věc řeší, nahlédne do archivu s digitální dokumentac­í výkonu studenta a rozhodne, zda hodnotitel­é pochybili, či nikoli.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Při ústních zkouškách mají studenti 20 minut času na přípravu
FOTO ARCHIV MAFRA Při ústních zkouškách mají studenti 20 minut času na přípravu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia