Lidové noviny

Deset tipů, jak uspět u zkoušky

-

1. První a zlaté pravidlo zní: nenechávej­te přípravu na poslední chvíli. Vyplatí se začít opakovat látku už dřív než o svatém týdnu (ale zas ne příliš brzy, otázku naučenou v lednu do května z půlky zapomenete).

2. Zvolte takový způsob učení, který se vám už v minulosti osvědčil. Někomu vyhovuje pročítání starých sešitů, jiní si například stahují učební materiál i z internetu. Někdo se nejlépe učí o samotě, jiný upřednostň­uje učení se spolužáky. Vždy však platí: držte se toho, jak jste se učili v průběhu posledních let. Na experiment­ování není vhodná doba.

3. Pořiďte si složky, na každý maturitní předmět zvlášť. Vložte si do nich soupis témat, která si musíte projít – budete mít větší přehled o tom, co je třeba zopakovat. Do češtiny si přidejte i seznam literatury a osnovu, podle které nyní probíhají maturity. (Ukázkové vzory pracovních listů se strukturou ústních zkoušek z češtiny a cizích jazyků jsou k dispozici na www.novamaturi­ta.cz.)

4. Nememorujt­e celé věty, podchyťte jádro tématu a snažte se mluvit vlastními slovy. Látku můžete povyprávět kamarádovi, někomu z rodičů nebo jen tak nahlas pro sebe. Zkuste mluvit přesně po dobu 15 minut, jako to po vás budou chtít naostro u zkoušky. (Zvlášť auditivní typy si lépe zapamatují to, co slyší.)

5. Na každý den si stanovte jasný cíl. Například, že se denně naučíte dvě témata z jednoho předmětu. Pokud zvládnete víc, tím lépe. Někomu vyhovuje střídat otázky z různých oborů, jinému naučit se nejprve všechny z jednoho a pak teprve z dalšího předmětu.

6. Dodržujte pravidelný odpočinek. Pokud se učíte příliš dlouho v kuse, mozek není schopen udržet pozornost a moc si toho nezapamatu­je. Každý den jděte alespoň na chvíli ven nebo si zacvičte (pohyb snižuje stres a navíc podporuje produkci neurotrans­miterů, které při učení pomáhají). Nechoďte spát po půlnoci.

7. V době, kdy se učíte, se odstřihnět­e od sociálních sítí a internetu. Po každém vyrušení (odepsání na zprávu či postování příspěvku) vašemu mozku trvá

Motivujte se něčím, na co se budete těšit. Zkuste vymyslet, co si po úspěšné maturitě dopřejete – ať už půjde o nový počítač, cestu do zahraničí, nebo cokoli jiného. Pozitivní motivace vás nastartuje.

9. Snažte se učit tak, abyste dva až tři dny před maturitou už pouze opakovali. Den před samotnou zkouškou už se nic neučte. Co jste dosud nezvládli, už nedoženete.

10. Při ústní časti maturity se nebojte improvizov­at, když půjde do tuhého. Schopnost samostatné­ho uvažování se cení. Věřte, že většina učitelů se vám bude snažit spíš pomoci. Nezmatkujt­e a dobře poslouchej­te, co vám říkají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia