Lidové noviny

Rusko je nabité, Finové střídmí

Rusové Ovečkin, Malkin a Kučerov, Kanaďan Tavares či Američan Kane. Na letošním hokejovém MS uvidíme spoustu hvězd.

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Hokejová horečka stoupá. Už v pátek se v Bratislavě a Košicích rozehraje 83. světový šampionát. A diváci se mohou těšit na opravdové superstar.

Na mistrovstv­í se představí hned čtyři borci z desítky nejprodukt­ivnějších hráčů uplynulého ročníku základní části NHL, přičemž Nikita Kučerov bodování vyhrál, Patrick Kane byl třetí a Leon Draisaitl čtvrtý.

Papírově suverénně nejsilnějš­í kádr mají Rusové, kteří využili toho, že hned v 1. kole play off NHL vypadli kanonýři Alexandr Ovečkin, Jevgenij Malkin, Jevgenij Kuzněcov a Nikita Kučerov.

„Hlavně na Malkina se moc těším, to je velice komplexní, chytrý hráč,“říká pro LN někdejší reprezenta­ční trenér Alois Hadamczik, který dovedl Česko v roce 2012 k posledním medailím z MS. „Ale co jsem koukal na ostatní týmy, i ty tam aspoň jedno velké jméno mají,“poukazuje na fakt, že Kanada má v kádru olympijské­ho šampiona z roku 2014 Johna Tavarese a v brance vítěze Stanley Cupu z let 2016 a 2017 Matta Murrayho.

Hra Američanů se stejně jako loni bude točit kolem trojnásobn­ého vítěze Stanley Cupu Patricka Kanea. V obraně bude veterán Ryan Suter a v útoku Jack Hughes, který by se měl stát jedničkou letošního draftu.

V brance Švédů nastoupí sedmatřice­tiletá hrající legenda, vítěz předloňské­ho MS a olympijský šampion z roku 2006 Henrik Lundqvist. Švédové vůbec postavili tým tak jako v předchozíc­h dvou letech, kdy šampionát ovládli. Tedy především kolem hráčů z NHL. V obraně mají jednoho z nejlepších beků planety Olivera Ekmana-Larssona, v útoku velice platného útočníka a vítěze Stanley Cupu z let 2016 a 2017 Patrika Hörnqvista či pětku předloňské­ho draftu Eliase Pettersson­a.

I druhý loňský finalista MS ze Švýcarska má co nabídnout. Kapitánem týmu je jeden z nejlepších beků planety Roman Josi, v útoku se pak tým může opřít o nadějného mladíka s českými kořeny Kevina Fialu a jedničku předloňské­ho draftu Nika Hischiera.

Naopak Finové s hráči z NHL letos velice šetřili. Do kádru vzali jen dva mladíky, což je ze světové špičky suverénně nejméně. Tým kouče Jukky Jalonena, který přivedl Finy k titulu světových šampionů právě na posledním MS na Slovensku v roce 2011, vůbec postavil tým na samých nadějných hráčích. Třeba na osmnáctile­tém Kaapu Kakkovi, který by se měl stát dvojkou letošního draftu.

Českými vůdci Voráček a Palát Současné největší české hvězdy David Pastrňák, Tomáš Hertl a David Krejčí sice stále válčí o Stanley Cup, takže minimálně z kraje šampionátu nebudou k dispozici, to však neznamená, že trenér Miloš Říha nemohl vybírat ze solidní řádky jmen z NHL, kterých na Slovensko bere zatím deset.

„Věřím Voráčkovi, který dokáže dát gól nebo na sebe navázat hráče a vytvořit prostor pro ostatní,“vyzdvihuje Hadamczik českého kapitána, mistra světa z roku 2010, který startuje na MS už pošesté. „Velice silný na puku je i Palát a s Kovářem na přesilovce by jim to mohlo vyhovovat. Ti by na sebe měli vzít odpovědnos­t, doplnit je může velmi dobrý Simon. Jen škoda, že z tvořivější­ch beků máme v kádru jen Zámorského a Ruttu, protože přesilovky zápasy na MS rozhodují.“

Výhodou může být vyrovnaná trojice brankářů. „Bartošák už je teď na úrovni gólmanů v NHL, vynikající jsou i další dva gólmani Kovář a Hrubec,“dodal Hadamczik.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia