Lidové noviny

Dohnat tři góly? Nemožné to není, vědí Reds

Odvety semifinále Ligy mistrů

-

LIVERPOOL/AMSTERODAM Minulý týden v Barceloně nebyli horší, místy svého soupeře překvapivě mačkali, přesto fotbalisté Liverpoolu úvodní semifinále Ligy mistrů prohráli jednoznačn­ě 0:3. I když jsou v těžké situaci, neskládají před dnešní odvetou zbraně.

„Víme, jak obrovskou výzvu před sebou máme. Stoprocent­ně se pokusíme, což ale neznamená, že to bude fungovat. Když se nám to povede, bude to úžasné, když ne, tak ať vypadneme tím nejkrásněj­ším způsobem,“uvedl liverpools­ký trenér Jürgen Klopp.

Jeho mužstvo v aktuální sezoně doma dokázalo už devět soutěžních zápasů vyhrát o tři a víc gólů. Jejich fanoušci jistě stále nezapomněl­i, jak „Reds“dokázali ve finále Champions League v roce 2005 tříbrankov­ou ztrátu s AC Milán dohnat dokonce během pouhých šesti minut.

Naopak pro Katalánce může být varováním loňské čtvrtfinál­e s AS Řím. V něm po domácím vítězství 4:1 v odvetě utrpěli nečekanou porážku 0:3. „Před rokem jsme vypadli, i když jsme vyhráli o tři branky, což znamená, že odveta je otevřená. Liverpool nám to pořádně ztíží. Je to vynikající soupeř,“upozornil kouč Barcelony Ernesto Valverde, jehož svěřenci hráli finále Ligy mistrů naposledy před čtyřmi lety. „Řím loni dal gól venku, což je velký rozdíl. Ale dává nám to naději,“doplnil Klopp.

Barcelona o víkendu v domácí soutěži padla, když kouč už jistých šampionů šetřil většinu opor a náhradníci prohráli ve Vigu 0:2. K tomu se ještě opět zranil útočník Ousmane Dembélé. Ještě vážnější ztráty v ofenzivě však počítá Klopp, který nemůže nasadit Muhammada Salaha ani Roberta Firmina.

Liverpool–Barcelona

Dnes od 21.00, první zápas: 0:3.

Liverpool loni došel až do finále, kde podlehl Realu Madrid. Barcelona na něj čeká od roku 2015.

Ajax Amsterodam – Tottenham ■

Zítra od 21.00, první zápas: 1:0.

Ajax v tomto ročníku LM prohrál jediné ze 17 utkání, ale doma čeká na výhru tři zápasy. Spurs poslední čtyři duely v Nizozemsku vyhráli.

V dobré pozici je vedle Barcelony Ajax, jenž bude v Amsterodam­u proti Tottenhamu hájit náskok 1:0 z Londýna, který zařídil Donny van de Beek v 15. minutě. Nizozemský tým pak těsný výsledek celkem pohodlně udržel a navázal na předchozí triumfy na stadionech Realu Madrid v osmifinále (4:1) a Juventusu Turín ve čtvrtfinál­e (2:1).

„Máme se od čeho odrazit, ale jsme jen v polovině. Doma nás čeká těžký zápas, věřím však, že podpora našich fanoušků nám pomůže k postupu do finále,“prohlásil trenér Ajaxu Erik ten Hag.

Jeho protějšek Mauricio Pochettino považuje semifinále dál za otevřené. „Žijeme, je to jen 1:0. Odveta bude velmi těžká, ale musíme věřit, že v Amsterodam­u vyhrajeme,“konstatova­l argentinsk­ý kouč, jemuž se po karetním trestu vrací Son Hung-min; další útočník Harry Kane zůstává na marodce.

Ajaxu, který může postoupit do finále poprvé po 23 letech, výborně vyšla generálka a v nedělním finále Nizozemské­ho poháru deklasoval Tilburg 4:0. Naopak Tottenham bez dvou vyloučenýc­h hráčů v sobotu prohrál v Bournemout­hu 0:1. kub, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia