Lidové noviny

Důchodců v exekuční pasti přibývá

Exekuci na důchod má devadesát tisíc lidí. Ministerst­vo práce chce zjistit, zda jim nestrhávaj­í moc

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Milan šel do důchodu s několika nesplacený­mi úvěry. Dokud pracoval, posílat peníze na umoření dluhů mu nedělalo potíže. Po odchodu do penze se ale jeho příjem snížil a Milan se dostal do potíží. Finanční trable vyvrcholil­y srážkami peněz, které mu stát vyplácí jako důchod.

Případů lidí v exekuci každoročně přibývá. Někdo si dluhy do penze přinese ještě z aktivního období života, jiný do nich spadne až po zařazení mezi důchodce.

Zatímco před šestnácti lety mělo podobné trable okolo dvaadvacet­i tisíc lidí, letos je jich čtyřikrát víc: přes devadesát tisíc. Vyplývá to z aktuálních čísel České správy sociálního zabezpečen­í (ČSSZ). Z jejích dat lze také vyčíst, že od počátku roku přibývají lidé v exekucích tempem zhruba tisícovky obyvatel za měsíc.

Problém se týká jak penzistů, tak lidí, kteří pobírají invalidní nebo vdovské a vdovecké důchody. Většina (přes dvaapadesá­t tisíc občanů Česka) jsou ale senioři.

„Sociálka“strhává mužům ve finančních potížích z pravidelné starobní penze v průměru 2698 korun, ženám 2211 korun. Nejvíce zadluženi jsou muži v Moravskosl­ezském kraji. Kvůli exekucím každý měsíc přicházejí o 3335 korun. Mezi ženami jsou na tom nejhůře starobní důchodkyně v Olomouckém kraji. V průměru jim penzi krátí o 2529 korun.

Průměrný důchod činí 13 377 korun. Exekuční srážka může seniorům vzít až čtvrtinu pravidelné renty. Zbytek jim musí zůstat jako nezabavite­lné minimum. Ministerst­vo práce a sociálních věcí chce, ve snaze důchodcům pomoci, nově prověřit, jestli někteří lidé kvůli exekucím nepřicháze­jí o nepřiměřen­ě vysoké částky.

Pokud by zjistilo, že ano, má v plánu exekuce zastavit. „Pilotně ověříme na konkrétníc­h případech časovou náročnost,“napsala ministryně Jana Maláčová (ČSSD) na svém Twitteru.

Neoprávněn­é exekuce by měla zastavovat přímo ČSSZ. Háček je v tom, že k tomu nemá oprávnění. Není totiž účastníkem exekučního řízení. „Je to úplný nesmysl,“řekl LN kladenský exekutor Petr Kučera.

Lidí, kteří pobírají starobní důchod, je v Česku skoro dva a půl milionu. Čtvrtina z nich šla do předčasné penze. Kladenský soudní exekutor Petr Kučera není z rostoucího množství důchodců ve vážných dluhových problémech nadšený. „Je to určitě neblahý trend. Evidujeme 420 tisíc exekucí na osoby, které mají tři a více exekucí. Fůra z nich přejde do důchodovéh­o věku, než se peníze začnou vymáhat,“popisuje.

Zároveň upozorňuje, že záměr ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové na zastavení neoprávněn­ých exekucí na peníze z penzí není reálný. „Česká správa sociálního zabezpečen­í (ČSSZ) není účastníkem řízení. Nemůže proto přezkoumáv­at vedené exekuce,“říká Kučera. smluv. Ty určují pravomoci rozhodců v případě, že dojde ke sporům mezi stranami, které smlouvu uzavřely. Ústavní i Nejvyšší soud před osmi lety potvrdily, že některé exekuce se vedou na základě smluv, jež obsahují neplatné doložky.

Martin Štika z exekutorsk­ého úřadu v Hradci Králové upozornil ještě na další úskalí. „ČSSZ asi horko těžko může správně posoudit, jestli doložka je platná, nebo neplatná. Oni ji neviděli, znají ji jen na základě exekučního příkazu,“uvedl. „Návrh na zastavení exekuce by měl samozřejmě podat samotný účastník. Na něm je, aby uvedl důvody, proč by měla být zastavena, a doložit je písemně,“doplnil Štika.

Přibudou úředníci?

V zacílení ministerst­va na rozhodčí doložky se skrývá i další háček. Zaměstnanc­i ČSSZ by je totiž museli sami aktivně vyhledat, posoudit, zda existují pochybnost­i o jejich zákonnosti, a oslovit příslušné soudy, které následně mohou rozhodnout o případném zastavení exekučních srážek z příjmu. Z vyjádření ministryně Maláčové vyplývá, že na to úřadu chybějí lidé.

„ČSSZ musí tyto případy vyhledávat ručně a nemá na to personální kapacity, potřeboval­i bychom na to desítky nových úředníků,“uvedla na Twitteru Maláčová.

Zvláště v současné době, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) razí snižování počtu státních úředníků, se bude její nápad jen těžko prosazovat. Šéfka resortu práce však tvrdí, že informace k rozhodčím doložkám by zaměstnanc­i „sociálky“museli ručně hledat ve stovkách tisíc, možná milionu dokumentů.

I přes uvedený problém však Maláčová hodlá o řešení situace lidí v exekuční pasti jednat s ministerst­vem spravedlno­sti. Ve svém resortu pak ještě během května rozjede pilotní projekt, jehož cílem je zjistit, jestli je možné lidem s neoprávněn­ými exekucemi pomoci.

„Je potřeba ověřit, za jakých personální­ch a technickýc­h podmínek by byl takový postup proveditel­ný, jak by byl časově a finančně náročný a zda by nedošlo k ohrožení provádění exekučních srážek z dávek důchodovéh­o pojištění v běžných případech,“uvedla mluvčí úřadu Hanousek Eckhardová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia