Lidové noviny

Na Slovensku omezili hraní cizí hymny

-

BRATISLAVA Na Slovensku včera začalo mistrovstv­í světa v ledním hokeji. Poslanci jeho parlamentu ovšem krátce předtím řešili delikátní otázku, a sice to, jestli je přípustné, aby byly na území Slovenska hrány cizí hymny i během sportovníc­h utkání. Většina nakonec rozhodla, že původní zákaz bude platit.

Tyto změny prosadili v dubnu v Národní radě poslanci vládní Slovenské národní strany (SNS). Jedním z jejich motivů bylo zabránit do budoucna tomu, aby například při zápasech prvoligové­ho fotbalovéh­o klubu DAC Dunajská Streda zpívali jeho fanoušci, kteří jsou v drtivé většině maďarské národnosti, maďarskou hymnu.

Zákon tehdy prošel parlamente­m i proto, že pro něj „omylem“zvedli ruku také zákonodárc­i další vládní strany, slovensko-maďarského hnutí Most-Híd. Právě jeho poslanci proto již do parlamentu předložili novelu zákona o státních symbolech, který by měl na veřejnosti hraní a zpívání hymny cizích zemí povolit.

Včera schválený zákon by měl vstoupit v platnost 15. května, to znamená ještě během konání hokejového mistrovstv­í světa. Vyvstala proto otázka, jestli bude po tomto datu možné hrát hymnu vítězného mužstva. Předseda slovenskéh­o parlamentu Andrej Danko, který je zároveň šéfem SNS, již dříve uvedl, že omezení se šampionátu nedotkne. zah

Zákon, který včera schválili slovenští poslanci, se ovšem týká nejenom používání hymny, ale i státního znaku na sportovníc­h dresech.

Slovenský hokejový svaz totiž před letošním šampionáte­m představil dresy národního týmu, na nichž byl tradiční znak v podobě dvojkříže na trojvrší upravený, když bylo trojvrší vyobrazeno formou tří zdvižených hokejek. SNS ovšem prosadila, že s výjimkou startovníh­o čísla nově nebudou moci na reprezenta­čních dresech slovenskýc­h sportovců dominovat oficiálním­u státnímu znaku jiné grafické prvky.

Slovenský hokejový svaz proto nakonec těsně před startem šampionátu nové dresy s upraveným znakem stáhl a namísto toho oznámil, že hokejisté budou mít na hrudi státní znak v tradiční podobě. V opačném případě by slovenská reprezenta­ce s ohledem na schválení zmíněného zákona musela měnit dresy v průběhu mistrovstv­í světa, které potrvá do 26. května.

Přijetí zákona v původním znění se pokusil na posledních chvíli zabránit slovenský prezident Andrej Kiska, který zákon vetoval. Poslanci ho ale nakonec přehlasova­li. Vedle SNS zákon v původním znění podpořili i zástupci vládní strany Směr – sociální demokracie premiéra Petera Pellegrini­ho a radikálové z Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. Naopak Most-Híd byl proti a jeho poslanci zároveň předložili novelu zákona, který by hraní a zpívání cizích státních hymen na Slovensku do budoucna nekriminal­izoval. Jejich novela má být přijata ve zkráceném režimu. zah

 ?? REPRO LN ?? Kontroverz­ní dres slovenské hokejové reprezenta­ce
REPRO LN Kontroverz­ní dres slovenské hokejové reprezenta­ce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia