Lidové noviny

Zeman: Nelze objednat stíhání

-

BRNO Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vyloučil, že lze v Česku beztrestně objednat trestní stíhání. Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO) naznačila, že to možné je.

„Doposud jsem neviděl žádný dokument, ať už se nazývá analýzou, posudkem či oponentní zprávou, na základě kterého bych mohl věcně argumentov­at a podat věcnou odpověď. Proto je nemožné se k problému vyjádřit. V obecné rovině ale mohu sdělit, že Česká republika je právním státem, kde orgány činné v trestním řízení dodržují zákony, a dojde-li, čistě ojediněle, k nějakému excesivním­u jednání, pak na to orgány činné v trestním řízení reagují. (...) Z tohoto pohledu tedy mohu zásadně vyloučit, že lze v ČR beztrestně objednat trestní stíhání,“uvedl Zeman.

Že je v Česku možné objednat trestní stíhání, tvrdili prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Jejich výroky odmítla policie, Česká advokátní komora i šéf Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Benešová pro Zemana ještě jako jeho poradkyně vypracoval­a zprávu, kde možnost objednání trestního stíhání naznačila. „Popisovala jsem různé jevy, jež jsou nyní aktuální, co se týče státních zástupců. Popsala jsem třemi větami dvě kauzy, jež jsou dostupné z veřejných zdrojů,“řekla Benešová. První z nich byla dle ní kauza Beretta, jež se týká vynášení informací z trestních řízení. „Bylo skutečně vytvořeno usnesení o zahájení trestního stíhání na advokáta v kauze Škoda Transporta­tion vs. České dráhy. To trestní oznámení směřovalo na jeho (advokátův) postih pro podvod,“řekla Benešová. „Šlo o to, že tady už se v podstatě podmíněné tresty nemohou dávat, tam už by hrozil trest nepodmíněn­ý a to bylo smyšlené usnesení o zahájení (trestního stíhání), jež bylo jedním policistou dáno do systému policie a žalobkyně to akceptoval­a,“uvedla Benešová. „Jak asi budeme nazývat takové jednání než objednávko­vé trestní stíhání,“řekla.

Druhou kauzou, již zmínila, byl případ údajného tunelování společnost­i Neograph, v němž byl obžalován její bývalý obchodní ředitel Vladimír Sitta mladší; Vrchní soud v Praze ho osvobodil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia