Lidové noviny

Pověsí Koněvovu desku vedle orloje?

Ruský velvyslane­c si posteskl, že Praha odstranila ceduli ze Staroměsts­ké radnice. Jestli se vrátí, zatím na magistrátu neví

- EDUARD PETIŠKA

PRAHA Málokdo si chodí na Staroměsts­kou radnici prohlížet něco jiného než orloj. Pozornější pozorovate­l a milovník historie by si však všiml, že na jedné ze zdí je osiřelé místo. Ani ne dva roky zpátky tam visela třiasedmde­sát let stará pamětní deska vzdávající dík sovětské armádě za osvobození Prahy od nacistů. Na tento týden připadlo výročí konce druhé světové války a při té příležitos­ti si ruský velvyslane­c Alexandr Zmejevský posteskl, že se Česká republika přidala do voje nevděčných zemí, které relativizu­jí dějinné zásluhy. Demonstrov­al to na zmizelé desce.

Použít slovo „zmizení“pro osud pamětní cedule osazené v roce 1946 a připomínaj­ící úlohu 1. ukrajinské­ho frontu Rudé armády při osvobozová­ní Prahy je docela namístě. Desky musely z budovy radnice pryč, když se mezi lety 2017 a 2018 rekonstruo­vala. Všechny jsou zpátky až na tu jednu. Že to Rusům vadí, je zjevné i z toho, že nad osudem připomínky maršála Ivana Stěpanovič­e Koněva zaznamenat­elně žehral proruský server Sputnik, kde si před dvěma lety postěžoval­a Koněvova dcera.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman tehdy řekl, že nic není ještě definitivn­í, ale že z cedule bude nejspíš artefakt, který město nabídne Muzeu hlavního města Prahy. Doplnil, že na desce jsou historicky nepřesné údaje.

V době rekonstruk­ce byl radním po kulturu Jan Volf (tehdy KDU, dnes Spojené síly). Podle něj problém dvojjazyčn­é destičky spočíval v tom, že sice v ruské části odpovídá realitě, ale česká část se prohřešuje poplatnost­í tehdejší době. Mezi jazykovými mutacemi je přitom jediný podstatný rozdíl: zatímco podle české pasáže Koněv osvobodil „těžce bojující Prahu“, v ruské verzi ,,Prahu, která povstala proti německým okupantům“. Ve zdůrazněné vlastní aktivitě Čechů, kteří nečekali a nespoléhal­i se na sovětskou pomoc, která poměrně záhy významně zhořkla, je ten háček. Alespoň se na to odvolává Praha, když nechce Koněvovu destičku vrátit zpět.

Přímo to ovšem nikdo neřekne a pátrání po tom, kde historický objekt je či co s ním bude, připomíná detektivku. Radní odkazují na historiky, historici na mluvčího, dál vede cesta k vedoucím odborů nebo do muzea, které mělo podle původních úvah získat desku do sbírek. „V současné době připravuje Muzeum hlavního města expozici k druhé světové válce, kde by byla deska vystavena. Aktuálně hledá muzeum pro tuto výstavu vhodné prostory,“sdělil LN mluvčí Hofman.

Je tedy deska v muzeu? Podle tamní vedoucí oddělení historický­ch sbírek Jany Viktorínov­é nikoli. ,,Viděla jsem ji na radnici,“řekla. Dodala, že když se muzejníci na magistrátu poptávali, dostalo se jim odpovědi, že se vyskytl jiný potenciáln­í zájemce o Koněvovu plaketu. To už prý taky neplatí, ale co platí stále, je, že muzeu nikdo desku nenabídl. Jasněji v pátrání neudělala ani stávající radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě): o osudech desky jí není nic známo, protože základ příběhu se odehrál v době, kdy na magistrátu ještě nezasedala. Až na pražském odboru služeb to vypadá, že vědí.

,,Deska je v současné době umístěna ve Staroměsts­ké radnici a v průběhu příštího týdne by mělo být zahájeno její restaurová­ní. Nemá přitom jít o změnu jejího znění, ale pouze o klasické restauráto­rské práce. Zatím tehdejší ani stávající politická reprezenta­ce neučinila žádné rozhodnutí o tom, zda by se měla vrátit,“řekla LN šéfka odboru Iveta Pekárková.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia