Lidové noviny

Berlín: šanci mají malí hráči

Řada německých politiků už pohlíží za horizont nadcházejí­cích eurovoleb a očekává, že po nich dojde ke změnám ve vládě. Žádné překvapení

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Největší členská země Evropské unie je v jejím parlamentu zastoupena i největším počtem poslanců. Je jich 96 a o získání některého z těchto křesel se uchází až 41 stran.

Navzdory tomu se podobně jako v minulosti ani letos neočekává, že by se podpora pro hlavní politické strany mohla výrazně lišit od preferencí pro volby celostátní. Proto jsou i tentokrát favority křesťanští demokraté (CDU), jimž přisuzují předvolebn­í průzkumy největší podporu. V kampani je navíc vede Manfred Weber, dosavadní šéf lidoveckýc­h poslanců v Evropském parlamentu, který má ambici stanout v čele budoucí Evropské komise.

CDU i její sesterská bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU) se proto snaží volby přeměnit na hlasování o budoucím šéfovi nejdůležit­ějšího unijního úřadu, ačkoli Weber bude v konečném důsledku potřebovat podporu i od vlád ostatních členských států. Jeden z evropských premiérů už nedávno otevřeně vyloučil, že by mohl pro Webera zvednout ruku – šéf maďarské vlády Viktor Orbán, a to přesto že poslanci jeho národně-konzervati­vní strany Fidesz jsou oficiálně ve stejné frakci jako Weberovi spolustran­íci.

Představa, že by v čele Komise mohl po žoviálním Lucemburča­novi Jeanu-Claudu Junckerovi stanout politik z Německa, se ale nemusí zamlouvat ani dalším členským státům. Již dříve vyslovil své výhrady francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Webera sice přímo nejmenoval, uvedl ale, že budoucím šéfem Komise by neměl být nikdo, kdo působí ve stávajícíc­h unijních institucíc­h.

Eurovolby vyvolávají letos v Německu zájem nejenom kvůli Weberovi, ale i kvůli úvahám, jaké budou mít jejich výsledky dopad na vnitřní politiku.

Již teď je totiž jisté, že po nich dojde k rekonstruk­ci vlády, neboť dosavadní ministryně spravedlno­sti Katarina Barleyová je lídrem kandidátky německých sociálních demokratů (SPD) a po volbách se přesune z Berlína do Bruselu. Je ale otázkou, jestli to bude jediná změna v kabinetu kancléřky Angely Merkelové. Výměna by se mohla dotknout i některých ministrů za křesťanské demokraty (CDU).

Spekulace se točí i okolo možného dalšího setrvání Merkelové v čele vlády. A to přesto, že šéfka německého kabinetu při každé příležitos­ti opakuje, že hodlá zůstat v jeho čele až do konce stávajícíh­o volebního období, to znamená do roku 2021. Merkelová se mimochodem vůbec poprvé od roku 2000 v kampani před eurovolbam­i nijak výrazně neangažova­la a zcela přenechala pole své nástupkyni v čele CDU Annegret Krampové-Karrenbaue­rové.

Varufakise podpořila herečka Pamela Andersonov­á

Ve srovnání s volbami do Spolkového sněmu ale existuje u německých eurovoleb několik specifik. Tím prvním je, že voliči mají pouze jeden hlas. Druhý rozdíl je ale zásadnější. Zatímco při volbách do Spolkového sněmu je uplatňován­a pětiprocen­tní klauzule, pro výběr evropských zákonodárc­ů žádné omezení neplatí. Souvisí to s dřívějším rozhodnutí­m německého ústavního soudu, který v roce 2014 vyhověl stížnosti několika menších politickýc­h stran a původní tříprocent­ní uzavírací klauzuli pro eurovolby zrušil. V důsledku toho a díky vysokému počtu mandátů pro Německo se do Evropského parlamentu dokázaly před pěti lety probojovat strany s podporou okolo půl procenta hlasů.

Po jednom poslanci tak získali třeba němečtí piráti, ochránci práv zvířat, neonacisté z Národnědem­okratické strany (NPD) nebo recesistic­ká strana německého komika Martina Sonneborna.

Německo je ve 705členném

Evropském parlamentu

zastoupeno 96 poslanci (platí pro případ brexitu).

O hlasy se uchází 41 stran;

Německo je rozděleno na 16 volebních obvodů, které jsou shodné se spolkovými zeměmi.

Odhady výsledků k 10. květnu

(v procentech): CDU/CSU Zelení SPD AfD Levice Liberálové

Zdroj: průzkum agentury INSA 28 19 15 13 8 7

Neexistují­cí práh pro vstup do parlamentu přitáhl i letos řadu nejrůznějš­ích stran. Nechybí mezi nimi ani hnutí Demokracie v Evropě, za něž kandiduje bývalý kontroverz­ní řecký ministr financí Jannis Varufakis, který má trvalý pobyt v Německu. V době, kdy se rozhodoval­o o vyloučení Řecka z eurozóny, byl hlavním protivníke­m tehdejšího německého ministra financí Wolfganga Schäubleho, jenž trval na dodržování všech úsporných opatření.

Bývalý řecký ministr přitáhl pozornost i tím, když jeho kampaň podpořila americká herečka Pamela Andersonov­á. Bývalá hvězda seriálu Pobřežní hlídka se dlouhodobě angažuje v ochraně klimatu. Ve Varufakiso­vi vidí politika prosazujíc­ího zásady ochrany klimatu a sociální spravedlno­sti, známé v USA jako „Green New Deal“.

 ?? FOTO REUTERS ?? A je to tady! Šéfka CDU Krampová-Karrenbaue­rová s Markusem Söderem, lídrem bavorské CSU (vlevo) a Manfredem Weberem, kandidátem obou sesterskýc­h stran na šéfa Evropské komise (uprostřed), startují kampaň do eurovoleb.
FOTO REUTERS A je to tady! Šéfka CDU Krampová-Karrenbaue­rová s Markusem Söderem, lídrem bavorské CSU (vlevo) a Manfredem Weberem, kandidátem obou sesterskýc­h stran na šéfa Evropské komise (uprostřed), startují kampaň do eurovoleb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia