Lidové noviny

Spadla klec. Falešná dědička oblékne vězeňský mundúr

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Mimořádný případ Anny Sorokinové, která se téměř čtyři roky úspěšně vydávala za zámožnou dědičku velkého jmění a z jednotlivc­ů i institucí dokázala vylákat velké sumy peněz, vyústil v New Yorku v trest nejméně čtyř let vězení.

NEW YORK / PRAHA Nikoli Frank Sinatra, spíše Bruce Springstee­n: i taková přirovnání padala u newyorskéh­o soudu při vynášení rozsudku nad německou občankou ruského původu Annou Sorokinovo­u. Sérii podvodů ze strany dnes 28leté ženy „ocenila“soudkyně Diane Kieselová verdiktem čtyř až dvanácti let vězení.

„Jen se snažila ‚udělat úspěch v New Yorku‘,“snažil se svoji klientku bránit obhájce Todd Spodek v narážce na pasáž ze známé písně Franka Sinatry (v originále I Can Make It There... New York, New York). Soudkyni ale neobměkčil – ta opáčila, že Sorokinové případ mnohem více připomíná píseň Bruce Springstee­na Blinded by the Light (Oslepen světlem).

„Obžalovaná byla oslněná leskem a slávou New Yorku... Chtěla mít všechno, co se dá za peníze koupit, sama však žádné neměla,“konstatova­la suše zástupkyně spravedlno­sti s tím, že byla „ohromena rozsahem lží a klamu“, kterých se Sorokinová dopouštěla.

Nezaplacen­é účty, podvodné půjčky

Sorokinová se skoro čtyři roky pod smyšleným jménem Anna Delveyová lživě vydávala za dědičku jmění v hodnotě 60 milionů dolarů (asi 1,38 miliardy korun). Tím úspěšně vyvolávala důvěru bohatých jedinců i organizací a zanechával­a za sebou obří dluhy v podobě nezaplacen­ých účtů, například v hotelech a resortech.

„Dědička“se mimo jiné pokusila od banky získat půjčku ve výši 22 milionů dolarů (přes půl miliardy korun) na založení nadace, která měla nést její jméno. Bankovní ústav jí však půjčil pouze 100 tisíc dolarů (asi 2,3 milionu korun), jež dotyčná použila na zaplacení staršího hotelového účtu. Tyto dokumenty se objevily u soudu.

Jedna z eskapád Sorokinové spočívala podle prokuratur­y v měsíčním „nákupním turné“, během něhož stačila utratit za luxusní zboží a ubytování v drahých hotelech 55 tisíc dolarů (asi 1,26 milionu korun). Celková škoda, kterou se podvodnici podařilo prokázat, se vyšplhala na 275 tisíc dolarů (asi 6,3 milionu korun).

Falešné dědičce u soudu zjevně přitížil i fakt, že se k přelíčení dostavila v extravagan­tním oblečení včetně výrazných brýlí s černými obrubami. Podle prokuratur­y to dokazuje, že i v této chvíli myslela zejména na to, jak vypadá, bez jakýchkoli výčitek svědomí. „Plakala pouze jednou: ve chvíli, kdy od vězeňské služby vyfasovala trestaneck­é oblečení,“stojí v protokolu.

Celý příběh ale nemusí pro Sorokinovo­u nutně skončit slzavým údolím. Doba, kterou již strávila ve vazbě (500 dní), se jí do úhrnu trestu započítává a po čtyřech letech může požádat o propuštění. A nejspíš nezůstane bez prostředků: již se pracuje na seriálovém ztvárnění jejího příběhu a v červenci má vyjít kniha s pracovním názvem My Friend Anna (Moje přítelkyně Anna) fotografky Rachel Williamsov­é, jež skandál odhalila.

Sorokinová se ostatně podle svědků z vazební věznice živě zajímala o to, kdo ji bude v připravova­ném seriálu hrát.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jako zpěvák Bruce Springstee­n byla podle soudkyně Sorokinová oslněna leskem New Yorku a chtěla žít luxusní život, na který ale neměla peníze
FOTO ČTK/AP Jako zpěvák Bruce Springstee­n byla podle soudkyně Sorokinová oslněna leskem New Yorku a chtěla žít luxusní život, na který ale neměla peníze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia