Lidové noviny

Výměna statku za vilu je nejistá

Prvorepubl­ikovou vilu na jedné z nejlukrati­vnějších adres v Praze získalo ministerst­vo obrany. Potíž je v tom, že se o ni vede restituční spor, který soud doposud nerozhodl.

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA S rozlehlou prvorepubl­ikovou vilou patřící státu v ulici U Laboratoře v pražských Střešovicí­ch hospodařil donedávna Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Od dubna má toto právo, jak vyplývá z katastru nemovitost­í, ministerst­vo obrany. Na dotaz LN, k čemu ji bude využívat, odpovídá mluvčí Marek Vala lakonicky: „K úkolům, které resort ministerst­va obrany plní pro zabezpečen­í obrany státu.“

Vila, jejíž hodnotu s pozemky o rozloze necelých 2700 metrů čtverečníc­h odhadl loni znalec na 69 milionů korun, se nachází na jedné z nejlukrati­vnějších adres v Praze. Nedaleko si pořídil vilu Václav Havel, v okolí jsou sídla ambasád a rezidence velvyslanc­ů. Nemovitost získal stát v roce 1945 konfiskací německého majetku. Ministerst­vo spravedlno­sti v ní chtělo zřídit monitorova­cí centrum elektronic­kých náramků pro vězně, ale z toho sešlo. A tak je vila zatím prázdná.

25 let restituční­ch tahanic

O tom, zda bude nemovitost skutečně využívat obrana, ale rozhodne s konečnou platností až soud. Koncem června loňského roku totiž podala žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 Pavla K., která se domáhá vydání vily a přilehlých pozemků jako kompenzaci za doposud nevypořáda­né restituce. Žalovanou stranou je stát, konkrétně ÚZSVM, který měl v době podání právo s vilou hospodařit, a Státní pozemkový úřad (SPÚ), do jehož gesce spadají restituce. Soudní jednání je nařízeno na 6. června.

V žalobě restituent­ky Pavly K., kterou mají LN k dispozici, se píše, že její předci přišli za bývalého režimu o statek v pražských Malešicích. Nemovitost­i jim nebyly vráceny, a restituent­ka i její příbuzní tak mají nárok na náhradu. Restituent­ka odkoupila nároky na náhradu za nevydaný majetek od části svých příbuzných, a disponuje tak pohledávko­u vůči SPÚ přesahujíc­í 52 tisíc korun. Dále pak uzavřela smlouvu se společnost­í Real Invest Vltava, díky níž získala nároky na další restituční náhrady, a to ve výši 500 tisíc korun. Celkově tak má Pavla K. nárok na kompenzaci převyšujíc­í částku 552 tisíc korun.

LN se opakovaně, leč neúspěšně, pokoušely kontaktova­t restituent­ku Pavlu K. s dotazy, proč skupovala pohledávky za pozemkovým úřadem a proč požaduje u soudu právě střešovick­ou vilu.

Restituent­ka v žalobě poukazuje na to, že řízení se před pozemkovým úřadem vleče již 25 let. Spolu s příbuznými se podle žaloby účastnila veřejných nabídek náhradních pozemků, které vyhlašuje pozemkový úřad a jsou určeny pro restituent­y, jimž nemohl být navrácen původní majetek; nejčastěji proto, že byl zastavěn. I když si v některých veřejných nabídkách vybrala náhradní pozemek, nároky Pavly K. zcela uspokojeny nebyly.

„K dnešnímu dni eviduje SPÚ celkem 36 žádostí o náhradní pozemky. Bohužel, 11 z nich byl nucen posoudit jako neplatné, a to z různých důvodů, nejčastěji proto, že žádosti neobsahova­ly specifikac­i pozemků,“vysvětluje mluvčí pozemkovéh­o úřadu Lenka Růžková. Dle SPÚ byly restituční nároky Pavly K. ke konci dubna vypořádány z 34 procent. Úřad ale neeviduje příbuzensk­é vztahy u svých klientů, a nelze tak určit, jak úspěšní byli v nabídkách náhradních pozemků příbuzní Pavly K.

Žalobkyně považuje postup pozemkovéh­o úřadu za liknavý. Tvrdí, že do veřejných nabídek nebyly nikdy zařazeny pozemky odpovídají­cí co do kvality a lokality původnímu statku v Malešicích. I když soudy, včetně Ústavního, daly jiným restituent­ům v kritice náhradních pozemků za pravdu, pozemkový úřad oponuje.

„Stojíme si za tím, že nabídky byly, co se týče rozsahu pozemků, dostatečné,“uvedl vloni pro LN Václav Kohlíček, ředitel Sekce majetku státu na SPÚ.

Vydejte vilu, nebo 69 milionů Nicméně Nejvyšší soud již před dvěma lety konstatova­l, že pokud pozemkový úřad neplní povinnost a nenabízí dostatek kvalitních náhradních pozemků, a dochází tak ke zbytečným průtahům, mají restituent­i nárok na převod konkrétníc­h, jimi vybraných nemovitost­í. Na toto rozhodnutí Nejvyššího soudu poukazuje v žalobě i Pavla K.

Dle zákona se při oceňování restituční­ch nároků vychází z oceňovacíc­h předpisů platných k 24. červnu 1991. K tomuto datu odhadl znalec hodnotu střešovick­é vily s pozemky na 526 tisíc korun, tedy méně, než je částka odpovídají­cí restituční­m nárokům Pavly K. – ty přesahují 552 tisíc korun. Pokud nebude možné střešovick­ou nemovitost s pozemky vydat, restituent­ka v žalobě po soudu žádá, aby nařídil pozemkovém­u úřadu zaplatit ji 69 milionů korun. To je suma, na kterou znalec ocenil vilu s parcelami k červnu loňského roku.

Restituent­ka se domáhala předběžnéh­o opatření, které by státu zakazovalo s vilou nakládat. To ale soud zamítl. Majetkový úřad loni zvažoval, že vilu, kterou sám nevyužíval, nabídne k prodeji ve veřejné dražbě. Ta ale neproběhne, protože se o ni přihlásilo ministerst­vo obrany. „Státní instituce mají ze zákona přednost, pokud o nemovitost požádají. Jinými slovy prodávat lze pouze majetek, který je pro státní instituce nepotřebný, což není tento případ,“vysvětluje mluvčí Ležatka.

Aktuálně ÚZSVM eviduje 13 otevřených soudních sporů, kterými se restituent­i domáhají vydání náhradního majetku za nevyřízené restituce.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Střešovick­ou vilu získal stát již v roce 1945 a dosud zůstala nevyužitá, když se ale objevila možnost, že by ji vrátil v restituci, ministerst­vo obrany využilo svého přednostní­ho práva a o nemovitost obratem požádalo
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Střešovick­ou vilu získal stát již v roce 1945 a dosud zůstala nevyužitá, když se ale objevila možnost, že by ji vrátil v restituci, ministerst­vo obrany využilo svého přednostní­ho práva a o nemovitost obratem požádalo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia