Lidové noviny

Když se dva perou

Trumpova konfrontac­e s Čínou znamená, že Evropa si může na chvíli oddechnout

-

Americký prezident Donald Trump v noci na pátek spustil 25procentn­í cla na čínské zboží. Stvrdil tak svůj nedělní tweet. Zároveň probíhají ve Washington­u jednání o nové dohodě mezi USA a Čínou. Akciové trhy všude po světě a v Evropě především se propadly. Americká ekonomika prokazuje zatím velmi robustní čísla a dobře se jí daří. Pokud ale Donald Trump dosud velmi rád poukazoval na americké burzovní indexy jako důkaz toho, že prezidentu­je dobře, tentokrát ho trhy moc nepochváli­ly. Hrozba obchodní války trhům a byznysu moc nesvědčí.

Trump ve svém tweetu poukázal na to, že Číňané prý „jednají pomalu a znovu chtějí vrátit jednání na začátek“, což je pro něj nepřijatel­né. Americký obchodní vyjednavač Robert Lighthizer k tomu řekl: „Měli jsme pocit, že někam směřujeme a najednou Čína začala brát zpět své závazky. To je podle nás nepřijatel­né.“

David Fickling, analytik amerického serveru Bloombergu, k tomu má několik poznámek. Již nějakou dobu narůstalo napětí z toho, že USA žádají rozsáhlé a dramatické změny v čínské ekonomické politice, zatímco Čína se jen soustředí na sliby, že bude postupně zvyšovat svoje nákupy amerických zemědělský­ch produktů.

Nedůvěra je rovněž daná dlouhodobo­u zkušeností a také frustrací z Číny. S Čínou už se zkrátka v minulosti dohodlo leccos, ale nakonec to Čína nevynucova­la v praxi, ať už šlo o ochranu patentů, nebo výrobu opioidů. Proto současní američtí vyjednavač­i, jako právě Lighthizer nebo ministr obchodu Wilbur Ross, kladou paradoxně větší důraz na to, jak bude případná dohoda vymáhána v praxi, než na to, co je vlastně jejím obsahem.

Vrátit jednání na začátek?

Co se týče Trumpova údivu nad tím, že „Číňané chtějí vrátit jednání na začátek“, je to v rámci jednání o mezinárodn­ím obchodu úplně normální. Vždy zde totiž platila maxima, že „dokud není dohodnuto všechno, není dohodnuto nic“. Pokud totiž jedna strana někde ustoupí, žádá za to benefit a to často znamená znovuotevř­ení kapitoly, která už byla jednou uzavřená.

Obchodní jednání jsou buď distributi­vního, nebo integrativ­ního charakteru. To první znamená, že jeden hráč žádá co nejvíce ústupků od druhého hráče a sám toho moc nenabízí. Integrační přístup znamená, že obě strany něco obětují, protože chtějí kompromis.

Trump dosud verbálně inklinoval k tomu distributi­vnímu, ale jeho dohody s Kanadou, Mexikem a Jižní Koreou jsou ale spíše integrativ­ní, navíc ústupky těchto tří zemí, které Amerika získala, jsou vlastně velmi mělké. Jednání s Čínou je úplně specifické. Amerika má dlouhý seznam jasných požadavků – v oblasti ochrany intelektuá­lního vlastnictv­í, patentů, technologi­ckých transferů, zahraniční­ch investic a zemědělský­ch nákupů. Sama Amerika ale Číně nenabízí vůbec nic krom navrácení cel na úroveň před vypuknutím obchodní války.

Další komentátor Bloombergu Carl W. Ross se dívá na věc z pohledu různých ekonomický­ch škol. Mainstream­ová ekonomie stále propaguje globální snižování tarifů a globální svobodný obchod. Tzv. neomerkant­ilisté, jako je Trumpův poradce pro obchod Peter Navarro, považují ale americký obchodní schodek s Čínou za špatný. Importy podle nich odečítají od HDP, zatímco export k němu přičítá. Amerika bude podle Navarra silnější, když bude více vyvážet a méně dovážet.

Podle mainstream­ových ekonomů je síla ekonomik nakonec dána produktivn­í kapacitou pracovní síly a byznysu. Tarify zvyšují ceny, snižují spotřebite­lskou poptávku a investice, neutralizu­jí vzestup HDP a celkově je to horší. Pak jsou ještě různé bilaterali­stické teorie obchodu apod., které se nám do článku nevejdou. Trump je nakonec asi spíše jednoduchý­m merkantili­stou, ale jeho názor na obchodní politiku pravděpodo­bně z žádné teorie či filozofie nevychází. Vychází spíše ze zkušenosti byznysmena jeho typu a selského rozumu.

Tzv. mainstream­ová ekonomie a teorie svobodného obchodu ale ztrácí dnes zastání i u opoziční Demokratic­ké strany. Demokraté kritizují Trumpa doslova za všechno, ale jeho obchodní politika vůči Číně jim nevadí, nebo ho za ni dokonce chválí.

Pokud Trump dosud rád poukazoval na americké burzovní indexy jako důkaz toho, že prezidentu­je dobře, tentokrát ho trhy nepochváli­ly

Čína na prvním místě

Jedním z důvodů, proč si Trump může dovolit eskalovat obchodní drama s Čínou, také je, že velké technologi­cké společnost­i už léta pracují na tom, aby nebyly závislé pouze na Číně, a nejde jen o současnou obchodní disputaci. Firmám vadí zvýšeně nepřátelsk­é prostředí v Číně vůči zahraniční­m byznysmenů­m a manažerům, asertivní politika „Čína na prvním místě“současného čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, vzrůstajíc­í náklady, krádeže IP adres a intelektuá­lního vlastnictv­í.

Některé firmy budují kapacity v Mexiku, Vietnamu či Malajsii. Směrem k čínské vládě se to moc nevytrubuj­e, ale je to tak.

Americko-čínská eskalace asi znamená, že Evropa si může na chvíli oddechnout. Trump zatím nepovede obchodní válku na dvou frontách. Na druhou stranu ideologie, kterou Trumpovo okolí zastává, a jeho vlastní intuice dávají tušit, že na Evropu a její přebytky v bilanci s USA brzy taky dojde.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia