Lidové noviny

Babiš i Masaryk

Banky lze k pomoci přimět, jen jestli to premiér zařídí

- Vojtěch Wolf

Srovnávat Andreje Babiše s Tomášem Masarykem? Spadli jste z višně? Na jedné straně filozof, pro něhož mravnost byla epicentrem uvažování, který odmítl lhát i uprostřed přestřelky v Rusku, když jej nechtěli pustit do bezpečí hotelu. Na druhé straně velkopodni­katel, jehož názory jsou proměnlivé jako jarní počasí. Přesto mají něco společného: jeden zařídil, druhý zatím chce, aby banky „dobrovolně“přispěly na bohulibé účely.

Fond, o němž před pár dny začal mluvit premiér, totiž není žádné novum. V roce 1928, tedy na desáté výročí vzniku Českoslove­nska, přišel Masaryk s takzvaným Jubilejním fondem republiky. Světe, div se, hlavními přispěvate­li byly banky, spořitelny, záložny, pojišťovny, průmyslové podniky... Za dobu trvání fondu, od roku 1928 do roku 1931, se rozdělilo více než 60 milionů tehdejších českoslove­nských korun, kterými tyto společnost­i „dobrovolně“do fondu přispěly. Peníze byly určeny k „všeobecným národním účelům kulturním až humanitárn­ím“. Mezi příjemci byly například Českoslove­nský červený kříž, Masarykova liga proti tuberkulos­e a další subjekty.

Například Svaz českoslove­nských spořitelen pak v dopise adresované­m kancléři prezidenta uvedl, že částky příspěvků „budou dosahovati značných obnosů“a že „účast spořitelen na věnování jubilejním­u fondu bude velmi značná“. Samozřejmě že stát bankám, záložnám a dalším přispěvate­lům umožnil, aby byly tyto dary osvobozeny od daní a poplatků. Když ale dnes Andrej Babiš říká, že by banky mohly přispívat do podobného fondu, z kterého by se financoval­a například výstavba nemocnic či školek, vysmívají se nápadu ostatní politici, komentátoř­i či někteří analytici. Zdá se ale, že ve skutečnost­i netkví problém v nápadu samotném, ale v tom, kdo s ním přichází. Lze tvrdit, že k Masarykovi by tak kritičtí nebyli. Babišově myšlence lze samozřejmě vytknout, že dividendy nelze podle evropské legislativ­y zdanit dvakrát.

Kouzlo je však, podobně jako u Masaryka, v té dobrovolno­sti. Stále totiž hrozí zavedení sektorové daně pro úvěrové instituce, tu požaduje ČSSD. Babišova výzva tak spíše připomíná „nabídku, která se neodmítá“: nemusíte dávat dobrovolně nic, ale pak na vás padne sekera v podobě bankovní daně. Lze předpoklád­at, že si banky raději dobrovolně uříznou prst, než aby kvůli dani přišly o celou ruku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia