Lidové noviny

Bloody Mary

-

Když nastoupila nová ministryně spravedlno­sti Marie Benešová, psali jsme: „Nuda s ní rozhodně nebude.“Málokdy se chásce novinářské povede předpověď, která by se tak rychle a dokonale vyplnila.

Hned pár dní po nástupu do funkce překvapila návrhem na zrušení čtyřstupňo­vé soustavy soudů a státních zastupitel­ství (okresních, krajských, vrchních a nejvyššího). Konec vrchních státních zastupitel­ství je návrh v mnohém rozumný, který by ale znamenal konec postů pro mediální oblíbence jako Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan. Oheň byl hned na střeše.

Premiér novou ministryni veřejně sepsul a vyzval ji, ať si dá sto dní mediální ticho. Nelze se mu divit: Benešová mu měla coby „bojovnice s justiční mafií“přinášet pozitivní body a ona hned na začátku dělá pravý opak. Jenže pak se znovu potvrdilo, že dotyčná je skutečně neřízená střela. Netrvalo ani týden a ministryně je opět na titulních stranách: Benešová chce pustit vzorné vězně z cel.

Prostě kampaň před eurovolbam­i přesně taková, jak si ji stratégové ANO představuj­í: napřed je hnutí spojováno s koncem neúplatné Lenky a pak s propouštěn­ím vězňů. Babišovi marketéři teď asi tlučou hlavou o zeď.

Ještě zábavnější je to s protesty proti jejímu nástupu do čela justice. Když zahlédneme na demonstrac­i expremiéra Mirka Topolánka, dává to jakýs takýs smysl. S ODS byla Benešová vždy na kordy. Ještě coby nejvyšší státní zástupkyně se chovala spíše jako lídr opozice než jako zástupce justice. Veřejně třeba vyprávěla, že se hejtmani z ODS „chovají jako novodobí gubernátoř­i“.

Ale když proti nástupu Marie Benešové do čela ministerst­va spravedlno­sti protestuje Bohuslav Sobotka, tak se Chlívek nemůže přestat smát. Nejen že byla místopředs­edkyní sociální demokracie v době, kdy byl Sobotka jejím předsedou. Ale když ji prezident Miloš Zeman jmenoval ministryní spravedlno­sti v létě 2013, tak pan poslanec Sobotka osobně vyjádřil této vládě důvěru...

Ve zmatených postojích k Marii Benešové však není sám. Pro mnohá média byla hrdinkou a statečnou ženou, která se nebojí korupčních politiků. Ještě větší podporu médií měla, když ji z pozice nejvyšší státní zástupkyně odvolával premiér Jiří Paroubek – to se jí dokonce zastával tehdejší šéf lidovců Miroslav Kalousek... A do třetice byla miláčkem davů, když označila Renatu Veseckou a další za justiční mafii.

Kdyby byl Chlívek dostatečně zlomyslný, vyhledá si komentáře všech těch, pro něž je dnes paní Benešová ztělesnění­m všeho zla, a ukáže, co o ní tito mudrlanti psali před lety.

Chlívek je výjimečně z obliga. Kouzlu „ženy statečné“nepropadl nikdy.

Kdyby byl Chlívek dostatečně zlomyslný, vyhledá si komentáře všech těch, pro něž je dnes Marie Benešová ztělesnění­m všeho zla, a ukáže, co o tomto tehdy miláčkovi médií dotyční psali dříve

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia