Lidové noviny

Spolupraco­vníci

-

hlediště, české knihy vycházely v závratných nákladech. Tak to fungovalo až do roku 1944.

V květnu 1942 naši výsadkáři z Británie ve spolupráci s odbojovou sokolskou organizací popravili Heydricha, který ještě stačil krvavě zhasnout nesmělé plamínky odporu. Asi největší odbojový výkon v okupované Evropě. Tím skončily výtky Spojenců Benešově vládě v exilu, že Češi se nijak aktivně nepodílejí na společném boji, ba přímo naopak. Nebyla to skrytá výtka kolaborace?

Heydrichiá­da, která stála asi patnáct tisíc životů českých lidí, všechno pozměnila. V zájmu „nerušené výroby a klidu“nekonala se původně Hitlerem požadovaná genocida, „klídek“protektorá­tu ještě pokračoval, ale gestapo šláplo do pedálů. Začalo budovat „volavčí sítě“a české kolaborant­y a konfidenty jako by májový deštíček pokropil. Jak píše ve svých pamětech odbojář profesor Václav Černý, nebylo odhalení odbojové skupiny, které by nebylo dílem českého kolaborant­a. Trpěla tím už velezásluž­ná vojenská Obrana národa, avšak nejprofízl­ovanější byl patrně odboj komunistic­ký. Vždyť i školitelem Zikova druhého ÚV byl Velký Franta, kolaborant a konfident, někdejší ilegální krajský instruktor KSČ. Koneckonců i Fučík byl zatčen na udání dělníka Vyskočila.

Kombinace teroru a cukru v podobě „Heydrichov­a odkazu“(závodní rekreace, starobní pojištění, zvýhodněné potravinov­é lístky a zábava) opět zklidnila protektorá­tní zbrojovku pro potřebu nacistů. Ilegální Rudé právo z ledna 1945 soptilo, že na skutečně dobrovolno­u vánoční směnu, dotovanou dvěma panáky bramborové kořalky a dvackou zorek, se přihlásili všichni, což se už nesmí opakovat! A Václav Majer, exilový politik a ministr výživy v doúnorovýc­h vládách, sám horník, pravil po seznámení se s protektorá­tní situací, že horníci se samou horlivostí prokopali málem do Berlína.

Kolaborace je česky spolupráce. Takže nedělejme ze sebe, co nejsme. Byli jsme hrdiny i spolupraco­vníky. Možná těmi druhými i malounko více. Tak to prostě je. JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia