Lidové noviny

Utkání o titul poničili vandalové

Chuligáni Slavie dva dny před zítřejším šlágrem poničili tréninkové centrum svého soupeře v boji o titul z Plzně

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PLZEŇ/PRAHA Nechutnou předehru má nedělní šlágr (18.00) o titul ve Fortuna lize mezi Slavií a Plzní. Chuligáni z řad fanoušků Slavie poničili tréninkové centrum soupeře hanlivými nápisy na omítce areálu i okolních objektech. K situaci se hned v pátek ráno vyjádřil na sociálních sítích předseda představen­stva Slavie Jaroslav Tvrdík, který se za chování fandů omlouval.

„Všichni ti, kteří poničili areál Viktorie Plzeň, jsou jen sprostí vandalové. Je to hnus, který se sportem nemá nic společného. Stydím se a jménem klubu distancuji. Viktorii uhradíme náklady na uvedení do původního stavu. Je to podraz na klub, nedělní zápas má být oslava fotbalu,“uvedl šéf Slavie na Twitteru.

Podle mluvčí plzeňské policie Michaely Raindlové se akt příznivců Slavie vyšetřuje jako přečin poškození cizí věci, škody se pohybují ve statisícíc­h korun. Fanoušci vedle poničení plzeňského loga a vulgárních nápisů „Smrt Plzni!“vyvěsili na jeden ze světelných stožárů oběšenou figurínu v plzeňském dresu. Okolí opatřili svými nasprejova­nými podpisy SKS HOOL’S či RWD Slavie (fanouškovs­ká skupina Red White Destiny) a nedalekou lávku přes Mži pak černým nápisem „12. 5. – zemřete!“, čímž poukázali na den ostře sledovanéh­o zápasu.

V něm měli slávisté v Edenu postrádat podporu nejhlučněj­ší tribuny Sever jako trest za předchozí vulgarity a výtržnosti. Odvolací komise FAČR nakonec postih odložila, když se i šéf Tvrdík zaručil, že tentokrát problémy nenastanou.

Čtyři kola před koncem skupiny o titul má Slavia už pouze dvoubodový náskok a případný triumf hostující Plzně by znamenal, že by se Západočeši poprvé od září dostali do čela tabulky, kde celou dobu trůnili právě slávisté. A přestože Slavia loňského 1. září porazila doma Viktorii 4:0, pro Plzeň hraje lepší forma, díky níž během posledních šesti ligových kol stáhli devítibodo­vý náskok Slavie na body dva.

„Těšíme se hodně. Hráli jsme v sobotu, teď se hraje v neděli, ani si nepamatuji, kdy jsme naposledy takhle dlouho čekali na zápas, samozřejmě ještě takhle velký. Už aby to začalo. Tým je hodně nažhavený. Je to zápas, kdy můžete ukázat, kdo je lepší. Prostě dva týmy stojí proti sobě, jestli někdo někde ztratil, to jsou všechno spekulace. Těšíme se, že konečně dojde ke vzájemné konfrontac­i,“řekl kouč Slavie Jindřich Trpišovský pro klubovou televizi.

„Z našeho pohledu je to samozřejmě klíčové utkání možná celé

sezony, když jsme se dostali na dostřel jednoho zápasu. To nebylo strašně moc kol. Dá se říct, že je to vše v našich rukách. Pravděpodo­bně to bude zápas, ve kterém pokud někdo vyhraje, udělá obrovský krok k titulu. Pokud to skončí remízou, bude to asi až do konce hodně zajímavé. Kdybychom prohráli, Slavia by udělala obrovský krok k titulu,“zhodnotil šance obou týmů jeho protějšek Pavel Vrba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia