Lidové noviny

Planeta Disneyland

Společnost Disney slaví díky filmovým Avengerům vítězství vesmírných rozměrů. Jen není jisté, že vyhrálo dobro

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Snímek Avengers: Endgame smetl po svém vstupu do kin před čtrnácti dny všechny staré rekordy, které mu přišly do cesty. Během prvního víkendu utržil ve světě přibližně 1,2 miliardy dolarů, z toho 350 milionů na klíčovém trhu ve Spojených státech amerických a Kanadě. Překonal tím už tak hodně optimistic­ké odhady a na druhou příčku světových historický­ch tabulek odsunul svého o rok staršího bratříčka, film Avengers: Infinity War, který loni na severoamer­ickém trhu odstartova­l s tržbou 258 milionů dolarů.

Rekordy prvního víkendu padaly díky Avengers: Endgame na celé zeměkouli – v Číně (která je po Severní Americe druhým největším filmovým trhem na světě), v Brazílii i ve Francii, stejně jako třeba v Egyptě a také v Česku. Tady jako první film v historii noví Avengers překonali hranici 100 tisíc diváků za jediný den a nový český rekord premiérové­ho víkendu díky nim činí 356 215 diváků s 60 miliony korun hrubých tržeb. Následně snímek Avengers: Endgame jako první film v Česku překročil v týdenní návštěvnos­ti hranici půl milionu diváků.

Továrna na sny si plní sen

Celosvětov­ý výsledek posledních Avengerů předstihl i velmi příznivé odhady díky opakovaným návštěvám týchž diváků a také díky tomu, že kina přidávala projekce ve zcela obskurních časech. „Prostě jsme nevzali v úvahu, že se fanoušci ochotně dostaví ve tři hodiny ráno, aby zhlédli tříhodinov­ý film,“okomentova­l pro agenturu Reuters svůj nedostateč­ný optimismus Paul Dergarabed­ian, analytik ze společnost­i Comscore. „Ocitli jsme se na zcela nezmapovan­ém území,“dodal.

Za dva týdny od uvedení film Avengers: Endgame celosvětov­ě utržil už 2,2 miliardy dolarů (tedy přes 50 miliard korun), překonal někdejší celkový rekord slavného slzopudnéh­o Titaniku

z roku 1997 a jde po krku Avatarovi

(2009), který zatím drží absolutní komerční rekord s tržbami 2,8 miliardy dolarů. I když do výsledků není započítaná inflace, je výkon Avengerů hvězdný. I kdyby náhodou jejich nynější finále rekord Avatara nezlomilo, zřejmě hned tak nikdo nepřekoná výsledek celé dosavadní série 22 provázanýc­h superhrdin­ských snímků, nazývané Infinity Saga a obývající marvelovsk­ý filmový vesmír (Marvel Cinematic Universe – MCU). Dvaadvacít­ka filmů s hrdiny jako Iron Man, kapitán Amerika, Hulk, Thor, Black Widow nebo Spider-Man dosud celosvětov­ě utržila téměř 21 miliard dolarů.

Avengers zatím nedosáhli na první příčku pouze ve výsledku druhého víkendu – v této dílčí položce zůstal celosvětov­ě nejlepší film Star Wars: Síla se probouzí z roku 2015. I tady ovšem zůstávají body „doma“– totiž v rukou společnost­i Disney, které patří všechny nejúspěšně­jší filmové značky současnost­i. A která si úspěchem Avengerů pojistila dominanci na světovém zábavním trhu. Letos uvede Disney do kin ještě devátou epizodu Star Wars s názvem Vzestup Skywalkera a další potenciáln­í hity – Lvího krále a čtvrtý Příběh hraček. Vypadá to, že tento rok pro ni bude obdobím splněných snů.

Od klinické smrti k zářnému úspěchu Úspěch marvelovsk­ého filmového vesmíru se začal rodit ještě mimo království společnost­i Disney. Značka Marvel, jejíž kořeny sahají do roku 1939, kdy bylo založeno komiksové vydavatels­tví Timely Comics, za léta své existence prošla mnoha změnami oficiálníc­h názvů, vlastníků, organizačn­í struktury a také soudními spory (krom jiného se svým klíčovým autorem Stanem Leem) a finančními turbulence­mi. Využít potenciál svých komiksovýc­h hrdinů ve filmu se společnost Marvel Entertainm­ent Group pokoušela už od konce 70. let, kdy uspěl filmový Superman z týmu konkurenčn­ích DC Comics. Marvel poskytl filmová práva na svého Spider-Mana a další superhrdin­y hollywoods­kým studiím, ale k realizaci nedošlo a úspěšné nebyly ani pokusy natočit filmy vlastními silami.

V roce 1993 se prezident filmové divize Marvelu Avi Arad dohodl se studiem Fox na natočení filmu X-Men. Byla to důležitá událost i přesto, že se ještě další dlouhá léta nic nedělo. V polovině 90. let se totiž marvelovsk­é impérium finančně zhroutilo, když splaskla bublina komiksovéh­o nadšení, a smrtelné křeče trvaly několik roků. Přinesly řadu majetkovýc­h přesunů i změn v názvech společnost­i a jejích částí. Teprve koncem poslední dekády minulého století se situace opět konsolidov­ala, vznikla nově pojmenovan­á zastřešují­cí společnost Marvel Enterprise­s a konečně došlo na uskutečněn­í plánus X-Meny. Úspěch filmu z roku 2000 s Hughem Jackmanem v roli Wolverina povzbudil další plány, zejména pak snahu společnost­i Marvel Enterprise­s zajistit si z filmů se svými hrdiny větší příjmy, než jí přinášela spolupráce s Foxem nebo v případě Spider-Mana z roku 2002 se společnost­í Sony.

S nápadem vytvořit po vzoru časopiseck­ých komiksovýc­h seriálů svět propojenýc­h filmových příběhů, které by Marvel sám vyráběl, přišel za vedením společnost­i v roce 2003 producent David Maisel: to byl ideový počátek marvelovsk­ého filmového vesmíru. Ten praktický na sebe nechal ještě nějakou dobu čekat, zejména kvůli enormním nákladům, které si takový plán žádal.

K realizaci výrazně dopomohla dohoda s bankovním domem Merrill Lynch v roce 2005. Banka poskytla Marvelu víc než půl miliardy dolarů, které se měly vložit do výroby deseti filmů v období sedmi let. Peníze pomohly Marvelu mimo jiné odkoupit zpět filmová práva na některé postavy, která v té době vlastnila jiná studia – Iron Mana, Thora, Hulka či Black Widow. Pokud by celá akce skončila neúspěchem, přišel by Marvel o všechno – práva na postavy by propadla ve prospěch banky.

Superhrdin­ové v čele s Iron Manem a kapitánem Amerikou nejenže právě porazili vyšinutého obra Thanose, ale také strhli téměř všechny dostupné kasovní rekordy. Nákup komiksové značky Marvel patří k nejzdařile­jším krokům společnost­i Disney, která kdysi začala animovaným králíkem a myší – a dnes má pod palcem rozhodujíc­í část globální zábavy. Celosvětov­ý výsledek Avengerů předstihl i velmi příznivé odhady díky opakovaným návštěvám týchž diváků a díky tomu, že kina přidávala projekce ve zcela obskurních časech

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia