Lidové noviny

Jágr a tvrdá soft power play

- JOSEF MLEJNEK politolog

Hokejový titán hájil svou přítomnost v Zemanově výpravě mimo jiné slovy, že byl vychován v úctě k autoritám. Což na sociálních sítích i v médiích vyvolalo „bitvu o Jágra“. Jedni mu spílali do zrádců a nad hokejovým idolem doslova lámali hůl, že se nechal koupit. Předhazova­li mu i jeho předchozí podporu ODS nebo Andreje Babiše. Případně skutečnost, že zradil své číslo 68, jímž upomíná na sovětskou okupaci.

Jiní jej hájili, dost často formou kritiky kritika. Posléze se k nim přidal i Miloš Zeman v rozhovoru pro televizi deníku Blesk: „Vzhledem k tomu, že tady máme určité procento internetov­ých blbečků, kteří rádi exhibují na sociálních sítích, tak bych se jich na jeho místě zeptal, co v životě dokázali, například v tom hokeji nebo ve fotbale nebo v čemkoli jiném, že takhle nadávají. Možná, že jsou zakomplexo­vaní, protože jsou neúspěšní.“

Asi nejčastěji však sportovcov­i obhájci přicházeli s jiným argumentem: „Jardovi“jde hlavně o hokej, politické konsekvenc­e prý nevnímá a ani je vnímat nemusí. Je to linie, k níž se nakonec přiklonil i sám Jágr. V Číně byl prý hlavně jako hráč, který může svou návštěvou probudit lásku k hokeji v nějakém mladém Číňanovi, podobně jako jeho v roce 1985 nadchl v Praze kanadský hokejista Mario Lemieux, po jehož boku později vybojoval Stanley Cup. Potíž je v tom, že „božský Mario“k nám tehdy přicestova­l nikoliv s kanadskou politickou delegací, nýbrž jako hráč na světový šampionát, jenž se tehdy v Praze konal.

Za kýčovitým idealismem emitovaným na sociálních sítích pro fanoušky, zhusta přesvědčen­ými, že politika se do sportu nemá zatahovat, se každopádně skrývá drsná realita. A mimochodem, sám Jágr toto rozšířené „moudro“vyvrací již svým číslem 68.

Když vyhasne huť…

Jaromír Jágr je už od roku 2011 rovněž majitelem kladenskéh­o hokejového klubu, který přejmenova­l na Rytíře. Když v něm začínal, jmenoval se Poldi SONP (Poldi, Spojené ocelárny, národní podnik) Kladno, dle mamutích kladenskýc­h hutí, které financoval­y hokej ve městě. I díky tomu Poldi Kladno vybojovalo šestkrát českoslove­nský titul, z toho pětkrát ve zlaté éře v 70. letech. Kladenský průmyslový podnik založil v 19. století Karl Wittgenste­in, otec věhlasného filozofa Ludwiga. Pojmenoval ho po své ženě a filozofově matce Leopoldině, jež firmě poskytla kromě jména i vlastní profil (siluetu) coby logo, což ani komunisté nezrušili. V 90. letech však firma začala skomírat, i kvůli globální tsunami levné čínské oceli. Poldi se loni ocitla v konkurzu, letos se sice našel kupec, leč budoucnost firmy je stále velmi nejistá.

Letošní český hokejový titul ale vyhráli Oceláři Třinec, klub z města, kde stále funguje jeden z mála metalurgic­kých podniků v zemi. Třinecké železárny spoluvlast­ní miliardář Tomáš Chrenek a firma se pomocí hokeje zviditelňu­je.

Jaromír Jágr se tudíž musí porozhlédn­out po financován­í jinde. Určitě by rád postavil kladenský hokej trvale na nohy, nejen tak, aby byl součástí domácí špičky a pár sezon v ní setrval – na to by možná stačily peníze, které nynější majitel vydělal na ledě, zejména v nejlepší a nejprestiž­nější hokejové soutěži na světě, kanadsko-americké NHL. K trvale udržitelné­mu rozvoji kladenskéh­o klubu je však třeba movitý sponzor. Třeba z Číny. Ostatně, v Zemanově delegaci byl i předseda českého hokejového svazu Tomáš Král, který tam podepsal memorandum o možné příští spolupráci, jež by se prý mohla projevit i startem čínské reprezenta­ce (ta se momentálně připravuje na nadcházejí­cí zimní olympijské hry v Pekingu) v třetí nejvyšší české soutěži.

Jinak řečeno, Jaromír Jágr ví, že hokej je velký byznys a že bez peněz v něm úspěchu dosáhnout nelze. Nicméně velký byznys mnohdy těsně souvisí s politikou. A na hokeji je dobře patrné, jak sport může dokonce souviset i s geopolitik­ou. Svědčí o tom též příběh ruské KHL. Soutěže, jež neskrývá ambici stát se jednou ekvivalent­em NHL na eurasijské­m kontinentu. Ráda by se po sportovní stránce stala srovnateln­ě kvalitní ligou, aby pak mohla působit také jako jeden z řady nástrojů ruské „soft power“– tedy ovlivňován­í pomocí přitažlivo­sti, nikoliv nátlaku. Zaplatit celý projekt měly především příjmy z prodeje ruské ropy a plynu. Výkonnostn­ě se ale KHL severoamer­ickému vzoru nikdy nevyrovnal­a, natož aby NHL předčila.

Většina klubů v KHL (19 z 25) je sice ruských, často z měst spojených s těžbou a zpracování­m surovin či vůbec s nějakým těžkým průmyslem, ostatně soutěž vznikla na základě ruské ligy. V uplynulém ročníku v ní ale startovaly také celky z Finska, Lotyšska, Slovenska, Běloruska, Kazachstán­u – a Číny. Tu už od sezony 2016/2017 zastupuje Rudá hvězda Kunlun. Slavnostní oznámení jejího vstupu do KHL proběhlo v červnu 2016 za přítomnost­i ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga. Jmenuje se po čínském pohoří Kunlun, sídlí však v Pekingu.

V lednu letošního roku měla pekingská Rudá hvězda na soupisce 31 hráčů: 14 Kanaďanů (řada z nich je čínského původu, a mají tudíž čínské nebo obojí občanství, jeden z nich pak disponuje kazachstán­ským pasem), pět Finů, čtyři Američany, tři Švédy, dva Rusy, dva Čechy a jednoho Lotyše. Zejména zahraniční hokejisté v KHL jsou zpravidla hráči, kteří se v kanadsko-americké NHL neprosadil­i, nebo ano, ale jsou už za zenitem, a dali tedy přednost startu v „ruské“Kontinentá­lní lize. Finančně je to pro ně výrazně atraktivně­jší než si vydělávat na živobytí v nižších severoamer­ických hokejových ligách nebo, v případě Evropanů, v domácích soutěžích.

Problémy ruské ekonomiky, dané poklesem cen ropy na světových trzích i sankcemi kvůli okupaci Krymu z roku 2014, sportovní úroveň KHL v poslední době ještě snížily. Řada klubů se ocitla ve finančních potížích. Včetně Slovanu Bratislava, který se v uplynulé sezoně potácel na hraně krachu.

„Vztahy s Ruskem má pan Široký velké, řekl bych, že vedou až někam k Putinovi. Rusáci mají Bratislavu rádi: je to blízko, je to levné, letiště je blízko, k tomu nádherný stadion a stejně krásný hotel hned vedle. Destinace je pro ně zajímavá, proto do toho chtěli nějakým způsobem investovat. Ale je prostě nezajímá, že by se peníze měly připravit před sezonou,“shrnul lakonicky plusy i minusy bratislavs­kého klubu v nedávném rozhovoru pro iDNES.cz současný trenér české reprezenta­ce Miloš Říha, který v KHL vedl řadu mužstev, naposledy právě Slovan.

„Pan Široký“je Juraj Široký, důstojník (rozvědčík) Státní bezpečnost­i, jenž po listopadu figuroval v nechvalně proslulých harvardský­ch fondech Viktora Koženého. Podnikatel, oligarcha, sponzor nejen Ficova Směru, ale i slovenskéh­o hokeje. V letech 1998–2011 předseda slovenskéh­o hokejového svazu. Nyní je viceprezid­entem Slovanu Bratislava a nedávno oznámil vstup významného investora z České republiky – klub tak v KHL zůstane. V médiích se spekuloval­o, že oním „spasitelem“má být Petr Kellner…

KHL je každopádně nákladnou ligou, obnášející třeba pro Slovan Bratislava nutnost odletět na ruský Dálný východ a sehrát tam utkání s Admiralem Vladivosto­k či Amurem Chabarovsk. Nebo do Pekingu, k mači s Rudou hvězdou Kunlun. Ceny za letenky přitom ještě nepředstav­ují tu největší položku.

Pouze vysoké platy mohly totiž do KHL přilákat kvalitní hráče z jiných evropských profesioná­lních soutěží či dokonce ze samotné NHL. Kromě řady ruských hvězd, jež daly před působením v zámoří přednost KHL i díky lukrativní výplatní pásce (popřípadě „domluvě“od Putina), znamenal asi nejzářivěj­ší úlovek právě Jaromír Jágr, jenž v letech 2008 až 2011 oblékal dres sibiřského klubu Avangardu Omsk, sponzorova­ného ropným a plynárensk­ým gigantem Gazprom.

V Bratislavě včera začalo mistrovstv­í světa v ledním hokeji. Tuzemští fanoušci národního sportu už ale stačili v této sezoně zaznamenat minimálně dva jiné její vrcholy. V obou připadla hlavní úloha Jaromíru Jágrovi. V prvním případě na ledě, když v 47 letech přispěl skvělými výkony k návratu svého Kladna mezi extraligov­ou elitu. V tom druhém po boku Miloše Zemana, s nímž zavítal do Číny coby člen prezidento­vy politické delegace. Komentářů už k Jágrovu pekingském­u angažmá zaznělo tolik, že si zaslouží shrnutí. A také kontext. Dopřejme si jej. Jágr ví, že hokej je byznys, v němž nelze uspět bez peněz. Velký byznys ale mnohdy souvisí s politikou. A na hokeji je dobře patrné, jak sport může souviset i s geopolitik­ou.

Ruský pražský Lev

V KHL hrál i český zástupce – Lev Praha. A na jaře 2014, ve druhém roce své účasti v soutěži, už sahal po trofeji nejvyšší, Gagarinově poháru, obdobě – stále mnohem slavnějšíh­o a prestižněj­šího – Stanleyova poháru v NHL. Až ve finále podlehl Metallurgu Magnitogor­sk, který financuje největší ruská ocelárna. Sportovní fanoušci proto s nadějemi vyhlíželi příští ročník, ale marně. Klub skončil, ruský sponzor neměl či nechtěl dát peníze. Důvodem mohly být potíže ruské ekonomiky, leč spekuloval­o se i o tom, že za vším vězí storno (dlouhé odložení) zakázky na dostavbu Temelína – ruští pražští lvi měli předpoklád­aného investora svérázně společensk­y reprezento­vat.

Otázka samozřejmě nezní, zda s Čínou (či s Ruskem) obchodovat, nebo nikoli. Zní, jak přesně s tamními subjekty obchodní jednání vést.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? 68 na tenkém ledě. Jaromír Jágr v dresu ruského klubu Avangard Omsk během svého angažmá v KHL.
FOTO PROFIMEDIA 68 na tenkém ledě. Jaromír Jágr v dresu ruského klubu Avangard Omsk během svého angažmá v KHL.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia