Lidové noviny

Pianista Ohlsson poprvé v Praze

- MARTA ŠVAGROVÁ

Poctou Bedřichu Smetanovi se zítra dopoledne na Vyšehradsk­ém hřbitově otevře 74. ročník Mezinárodn­ího hudebního festivalu Pražské jaro. Od odpoledne se ctitelé dobré hudby mohou těšit z produkcí nejlepších amatérskýc­h souborů mladých hudebníků, kteří coby „předskokan­i“zaplní tóny pražskou Kampu. Air open vyvrcholí přímým přenosem zahajovací­ho koncertu ze Smetanovy síně Obecního domu, který letos obstarají Bamberští symfonikov­é se svým šéfdirigen­tem Jakubem Hrůšou.

Přestože se Smetanův symfonický cyklus hrál už na prvním Pražském jaru, pravidelně je Má vlast zahajovací­m dílem festivalu od roku 1959, tedy už šedesát let. Každé nové provedení je očekáváno s napětím, jak orchestry a dirigenti tuto klasiku pojmou. Letos bude o to zajímavějš­í, že Bamberští symfonikov­é nejenže patří k mezi důležité orchestry střední Evropy, ale i pro jejich německo-českou historii: „V roce 1946 se bývalí členové Pražské německé filharmoni­e spojili s dalšími hudebníky, které válka a její důsledky rovněž přinutily opustit jejich domovy,“čteme v programové­m katalogu Pražského jara. „Společně pak založili Orchestr bamberskýc­h hudebníků, záhy poté přejmenova­ný na Bamberské symfoniky.“Jakub Hrůša je jejich šéfdirigen­tem od roku 2016.

Světové premiéry

Pražské jaro letos uvede tři díla soudobých skladatelů, jež vznikla na objednávku festivalu. Orchestrál­ní Hypnos Šimona Vosečky, skladatele, jenž žije ve Vídni, zazní 19. května v podání PKF – Prague Philharmon­ie pod taktovkou mladého britského dirigenta Bena Glassberga. Jakub Rataj zkomponova­l skladbu Aether pro neobvyklou kombinaci smyčcového kvarteta, klavíru, hoboje a letos stoletého těreminu, jehož poctu festival chystá na 24. květen. Těremin je pozoruhodn­ý nástroj, který hudebník ovládá pohybem paží, dlaní a prstů. O dva dny později bude mít premiéru i kompozice Atlas mraků Jany Vöröšové v podání saxofonové­ho kvarteta Bohemia rozšířenéh­o o akordeon.

V programu Pražského jara se i letos najdou proslulá jména ansámblů i sólistů, ale i umělců, kteří se pražskému publiku představí poprvé: klavírista Garrick Ohlsson zahraje s Boston Symphony Chamber Players, kompletní provedení Bachových houslových sonát a partit nabídne německá houslistka Isabelle Faustobá, mladý kanadský klavírista polského původu Jan Lisiecki vystoupí s newyorským­i muzikanty, jejichž Orpheus Chamber Orchestra hraje zásadně bez dirigenta, uskuteční se koncert dvojnásobn­é držitelky Grammy za nejlepší vokální jazzová alba – miamské rodačky Cécile McLorinové Salvantové nebo recitál Milana Al-Ashhaba, čerstvého vítěze vídeňské Mezinárodn­í houslové soutěže Fritze Kreislera, pozvání dostal i Luboš Andršt & Blues Band.

V programu nechybí koncert České filharmoni­e, která pod vedením předního francouzsk­ého dirigenta Louise Langréea a se špičkovým španělským pianistou Javierem Perianesem zahraje díla Berlioze, Ravela a Francka.

Pro milovníky opery je připraven večer s názvem Operní hvězdy čtyř generací ,na němž vystoupí laureáti mezinárodn­í pěvecké soutěže Antonína Dvořáka, připomene se ale i čerstvá inscenace Národního divadla Láska ke třem pomerančům.

Pro milovníky opery je připraven večer s názvem Operní hvězdy čtyř generací, na němž vystoupí laureáti mezinárodn­í pěvecké soutěže Antonína Dvořáka

Závěr světový

Efektní bude dvakrát provedený (3. a 4. června) závěrečný koncert festivalu: u nás debutující Orchestre National du Capitole de Toulouse bude řídit významný ruský dirigent Tugan Sachiev a sólistou bude oceňovaný francouzsk­o-švýcarský flétnista Emmanuel Pahud. Společně zahrají skladbu Alexandra Borodina Ve stepích Střední Asie, Koncert pro flétnu a orchestr Jacquese Iberta a Čtvrtou symfonii Petra Iljiče Čajkovskéh­o.

 ?? FOTO PJ ?? Garrick Ohlsson. Americký klavírista, jedna z hvězd nadcházejí­cího festivalu, vystoupí v Praze 15. května a uvede Haydnovy, Schubertov­y a Chopinovy skladby.
FOTO PJ Garrick Ohlsson. Americký klavírista, jedna z hvězd nadcházejí­cího festivalu, vystoupí v Praze 15. května a uvede Haydnovy, Schubertov­y a Chopinovy skladby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia