Lidové noviny

Očkování má svá pravidla

PSÍ DOVĚTEK

- LUBOMÍR KOUŘIL

Očkování psů je důležitou prevencí před chorobami virového původu. Antibiotik­a na ně nezabírají a zdaleka ne každý psí jedinec se s jejich následky vyrovná. Zvláště štěňata, nemocné a staré psy ohrožují tyto choroby nejvíc. Ale nejen je...

Při první vakcinaci vystaví veterinárn­í lékař psovi „jeho“průkaz, kam je třeba

každé další očkování zapsat. Injekci s očkovací látkou by měl dostat jen zdravý pes, proto ho veterinář nejdříve vyšetří. Čím více informací přitom od majitele psa o jeho aktuálním zdravotním stavu získá, tím lépe.

Ze zákona je povinné očkování pouze proti vzteklině, které je nutné absolvovat mezi třetím až šestým měsícem věku a následně přeočkováv­at podle typu vakcíny po jednom roku až třech letech. Očkování proti dalším nemocem sice povinné není, ale na rozdíl od vztekliny, která se u nás nevyskytuj­e, se těmito chorobami váš pes nakazit může.

Součástí společné vakcíny je trojkombin­ace vůči psince, parvoviróz­e a infekční hepatitidě, očkuje se také proti parainflue­nze a infekční laryngotra­cheitidě. Chránit psa lze i proti leptospiró­ze, borelióze, tetanu, psincovému kašli či kožním plísním.

Vakcinační schéma volí veterinář pro každého psa individuál­ně. Štěňata očkovaných fen, která se napila v dostatečné míře mleziva, mají v prvních zhruba osmi až dvanácti týdnech života mateřské protilátky. Obvykle tedy očkovací kalendář začíná v šestém až devátém týdnu věku, následován dvojitou revakcinac­í vždy po třech čtyřech týdnech.

Před dosažením plné imunity je lepší vystavit štěňata kontaktu jen s očkovanými psy. Další přeočkován­í obvykle následuje v ročních intervalec­h podle typu vakcíny, přesný termín určí veterinárn­í lékař v očkovacím průkazu.

Nejčastějš­í reakcí na očkování bývá mírná únava, nevystavuj­te tedy raději psa po dalších pár dní větší fyzické zátěži. Při závažnější­ch reakcích na injekci, jako otok obličeje, očí, průjem či zvracení, se poraďte s veterináře­m. Vzácně se může u psa do půl hodiny po vpichu objevit i tzv. anafylakti­cký, tedy alergický šok. Pak je pomoc veterináře nutná.

Autor je trenérem Dobré psí školy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia