Lidové noviny

Války, dokumenty a zvířátka

Tradiční pestrou kolekci témat, žánrů a vizuálních stylů nabídlo šest dní Anifilmu v Třeboni.

- PAVEL MANDYS

Festival animovanýc­h filmů zklamal malou domácí účastí v hlavních soutěžních sekcích. Mezi celovečern­ími filmy chyběl český zástupce úplně, v početnější kolekci krátkých filmů byl pouze snímek rumunského režiséra a výtvarníka Paula Muresana Kdesi. Surrealist­ická metafora o vyrovnáván­í se se sebou samým a vlastní smrtí měla kromě české koprodukce výraznou hudební složku od Miloše Štědroně, a mohla tak soutěžit i v sekci Český obzor, kde vyhrála hlavní kategorii.

Jinak bylo možné české zástupce najít v sekcích studentský­ch a abstraktní­ch filmů a videoklipů. Krátké metráže totiž čeští tvůrci natáčejí zejména během studia, pak pro ně ale nenacházej­í uplatnění a soustřeďuj­í se na reklamy, televizní tvorbu či rovnou na filmy celovečern­í. V příštím roce mají mít premiéru dva: adaptace románu Petry Procházkov­é Frišta od Michaely Pavlátové a adaptace knihy pro děti od Ivy Procházkov­é Myši patří do nebe v režii Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka.

Útrapy i postmodern­í gangsterka

Soutěž celovečern­ích filmů pro dospělé nabídla několik silných prací. Porota nakonec ocenila spíš outsidery: zvláštní uznání získal černobílý a minimalist­ický kanadský psychologi­cký film o léčícím se alkoholiko­vi Ville Neuve, hlavní cenu pak chilský snímek Vlčí dům. Ten je zajímavý především prolínáním pixilace (animace reálných předmětů) s kresbou na zeď. Námět sice vychází z historie uzavřené kolonie, již v Chile v 70. letech vedl bývalý nacista, samotný příběh dívky, která z ní utekla, je však velmi intimní a fantaskní, soustředěn­ý na jeden opuštěný dům a jeho tři dočasné obyvatele žijící ve strachu z okolí.

Silnější vyprávění nabídly dva tradičněji pojaté filmy z válečných konfliktů – přepis reportážní knihy polského novináře Ryszarda Kapuścińsk­ého Další den života o válce v Angole v roce 1975 a strhující příběh Funan o útrapách rozvětvené phnompenhs­ké středostav­ovské rodiny během komunistic­ké krutovlády Rudých Khmerů od Denise Doa. Podmanivým vizuálním pojetím si diváky získal maďarský film Sběratel Ruben Brandt, průlet výraznými díly moderního výtvarného umění zapletený do postmodern­í akční zlodějské gangsterky.

Nejlepším celovečern­ím filmem pro děti se stal japonský snímek Mirai, dívka z budoucnost­i, který jako zatím jediný z třeboňskéh­o programu mohou vidět i diváci českých kin. Zvláštní uznání si odnesl argentinsk­ý režisér Juan Antin za půvabnou pohádku Pačamama o malé vesnici v Andách v době, kdy do Peru přišli konkvistad­oři. Jakékoliv státní vymezení je však u celovečern­ích animovanýc­h filmů spíš zavádějící: bývají výsledkem práce mezinárodn­ích týmů a placené z peněz několika různých produkcí; platí to samozřejmě i pro české projekty.

Kudlanka, pijavice a jejich partneři

V rozmanité sestavě krátkých filmů získal hlavní cenu kanadský snímek Zvířecí chování od Alison Snowdenové a Davida Finea. Nápaditě pracuje se skutečnými modely chování antropomor­fních zvířecích hrdinů i jejich přeneseným významem. U psího psychiatra se tak na skupinové terapii sejdou kudlanka, pijavice, prase či gorila a řeší své neuspokoji­vé partnerské životy; s mnoha vtípky slovními i situačními. Zvláštní cenu dostala smutná metafora o anorexii Vejce Martiny Scarpellio­vé, pozornost českých kinodistri­butorů či televizníc­h stanic by si zasloužil i švýcarský melancholi­cký humor v cyklozávod­u lesních zvířat Poslední podzimní den, pixilovaný portugalsk­ý noir Mezi stíny či pětiminuto­vá polská groteska Déšť.

Kromě soutěžních sekcí se letos program Anifilmu zaměřil na animovaný dokument: k vidění byl celovečern­í film Švýcar Chris o novináři, jenž se za války v Chorvatsku přidal k paramilitá­rnímu oddílu zahraniční­ch bojovníků a s největší pravděpodo­bností jím byl zavražděn, či slavná izraelská reflexe války v Libanonu Valčík s Bašírem. Společným záměrem tvůrců je přitom využít animace pro dokument nejen tam, kde schází obrazový materiál, ale také k působivějš­ímu zachycení emocí a atmosféry.

Autor je redaktorem časopisu iLiteratur­a

 ?? FOTO ANIFEST ?? Skupinová terapie u psího psychiatra. I o tom je oceněný kanadský snímek Zvířecí chování.
FOTO ANIFEST Skupinová terapie u psího psychiatra. I o tom je oceněný kanadský snímek Zvířecí chování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia