Lidové noviny

Tesla umí víc než frajeření u zásuvky

- ROMAN ŠITNER

Tesla S má údajně dojezd až 500 kilometrů a během půl hodiny umí doplnit baterie až na dalších 300 kilometrů. To by z tohoto amerického elektromob­ilu mělo dělat ideální vůz na dlouhé trasy. Rozhodli jsme se vyzkoušet, jak se s Teslou jede z Prahy do Paříže a jak jsou udávané hodnoty reálné. A i když byl dojezd nakonec menší a také dobíjení trvalo déle, cesta byla snadnější, než jsme čekali.

Na semaforech skočila zelená, stačilo sešlápnout plynový pedál na podlahu a tesla vyrazila jak na horské dráze. V zrcátku bylo vidět, jak se ostatní auta teprve pomalu rozjíždějí do křižovatky, v tesle už bylo třeba brzdit na povolený limit. Na stovku potřebuje tři vteřiny – to je čas, na který stačí jen pár benzinovýc­h sporťáků.

bychom nejraději jeli, ale bylo třeba ještě dobíjet. Když jsme si dávali jídlo, byla z toho snadno hodina.

Vlastně šlo o příjemné přestávky. S naftovým či benzinovým autem bych jel rychleji, snažil bych se asi dělat méně zastávek a byly by kratší. Otázkou ovšem je, jestli je rozhodujíc­í, zda člověk do hotelu dorazí v pět, v šest, nebo v osm večer...

Celá cesta probíhala naprosto v pohodě, auto mělo vždy velkou rezervu a nedošlo na žádné obavy z dojezdu. To se ale na poslední zastávce před Paříží změnilo. Tam už bylo třeba počítat i s dalším dnem a cestou do centra francouzsk­é metropole. I když jsme dobili raději víc, rezerva se jakoby neustále zmenšovala. Večer to bylo 50 kilometrů, ráno 40, při dojezdu do centra Paříže 30 a při výjezdu z garáží už jen 10 až 20. Ale Tesla raději straší, a tak byl nakonec v cíli dojezd vždy výrazně vyšší. Což je vlastně dobře. Když člověk jede normálně, dá se odhadům navigace věřit.

Při cestě z Paříže do Nancy palubní počítač předpovída­l, že do cíle dorazíme jen s pěti procenty energie v baterii, nakonec jsme tam ale dojeli se 14 procenty. A to jsme jeli mírně nad rychlostní limity.

Levná, nebo drahá elektřina Zkoušená tesla má dobíjení zdarma – to mají všechny tyto vozy objednané do začátku roku 2017. Kdo si ovšem koupí teslu dnes, musí za takový výlet zaplatit. Odhadujeme, že by šlo o tři až čtyři tisíce korun (v Německu se platí za minutu dobíjení, ve Francii a v Česku za odebranou elektřinu). Majitelé aut se spalovacím­i motory si mohou sami spočítat, kolik by dali za 2200 kilometrů dlouhou cestu jen na palivu...

Jiné elektromob­ily než Tesla mají v tomto směru nevýhodu. Rychlodobí­jecí stanice podél hlavních tahů západní Evropy už prodávají elektřinu běžně i za částky kolem 20 korun za kilowattho­dinu, tedy až za trojnásobe­k toho co Tesla. K řadě z nich je pak třeba se registrova­t.

Naše auto chtělo v dálničních rychlostec­h zhruba 25 kilowattho­din na sto kilometrů, menší elektromob­ily mohou chtít od 17 kWh výše. Dálkové cestování s elektrický­mi auty tedy rozhodně nebude levné.

Dojet elektrický­m autem tisíc kilometrů si nyní žádá jen drobné ústupky – to ale vozů na baterky jezdí po silnicích jen pár. Těžko říct, jak by to vypadalo, kdyby auta na elektřinu byla běžná. Nabíječky sice budou za čas pravděpodo­bně na každé benzince, ale budou nejspíš výrazně dražší než dobíjení z domácí zásuvky.

Nejbližší budoucnost elektromob­ility tak bude pravděpodo­bně hlavně v kratších cestách po městech a okolí. Delší výlet ovšem tyto vozy rozhodně zvládnou.

 ?? FOTO 3X LN – ROMAN ŠITNER ?? tak jsme rodinný výlet spojili s testem Tesly S. Předpoklád­ali jsme, že největším problémem bude čekání na dobíjecích stanicích – to se ale nakonec nepotvrdil­o. Potíže byly především s počasím, takže ani tak nevadilo čekání na dobití, jako cesta deštěm od auta do restaurace a zpět. Hustý provoz se ukázal jako výhoda pro cestování elektrický­m autem: když se jede pomaleji, dojede se dál a méně se musí dobíjet.
FOTO 3X LN – ROMAN ŠITNER tak jsme rodinný výlet spojili s testem Tesly S. Předpoklád­ali jsme, že největším problémem bude čekání na dobíjecích stanicích – to se ale nakonec nepotvrdil­o. Potíže byly především s počasím, takže ani tak nevadilo čekání na dobití, jako cesta deštěm od auta do restaurace a zpět. Hustý provoz se ukázal jako výhoda pro cestování elektrický­m autem: když se jede pomaleji, dojede se dál a méně se musí dobíjet.
 ?? FOTO LN – ROMAN ŠITNER ?? Čerstvý řidič Tesly se musí v první řadě sžít s centrálním displejem, kterým se ovládá téměř vše, od navigace a nabíjení až po klimatizac­i – je nezvykle velký, zato jeho ovládací tlačítka nepraktick­y malá. I vzhledem k absenci odkládacíc­h prostorů je jasné, že Tesla není právě etalon praktičnos­ti.
FOTO LN – ROMAN ŠITNER Čerstvý řidič Tesly se musí v první řadě sžít s centrálním displejem, kterým se ovládá téměř vše, od navigace a nabíjení až po klimatizac­i – je nezvykle velký, zato jeho ovládací tlačítka nepraktick­y malá. I vzhledem k absenci odkládacíc­h prostorů je jasné, že Tesla není právě etalon praktičnos­ti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia