Lidové noviny

Rodinné firmy se dočkaly uznání

Vláda definuje, co je to rodinný podnik Novinka je příslibem snazšího zaměstnává­ní příbuzných i daňových úlev či dotací

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Rodinné firmy, kterých jsou v Česku odhadem řádově statisíce, se konečně dočkaly. Dnes by měla vláda schválit v podobě nařízení definici, co to vlastně rodinný podnik či živnost je.

„Vnímám to tak, že nás politici respektují a chtějí nás tu. Rovněž to posiluje sebevědomí lidí, kteří něco vybudovali. Spousta lidí teď řeší, co s firmou bude dál. Když vás takhle někdo uzná, máte samozřejmě větší motivaci snažit se předat ji další generaci a neprodat ji třeba zahraniční­mu majiteli,“řekl LN Libor Suchánek, který v roce 1993 založil firmu Sulko vyrábějící okna a dveře.

Splněné přání

Novinka takovým podnikům totiž výhledově otvírá cestu třeba k daňovým úlevám, snazšímu zaměstnáva­ní příbuzných i k dotačním výzvám právě na jejich podporu. „Budeme moci konečně statistick­y sledovat, kolik takových firem v Česku máme a jaký je jejich vliv na ekonomiku. Druhou věcí je, že díky definici bude moci existovat nějaká forma jejich podpory,“pochvaluje si ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) , který ještě jako šéf Asociace středních a malých podniků a živnostník­ů ČR (AMSP) právě tuto změnu dlouhodobě podporoval.

„Dnes se děje například to, že syn pomáhá ve firmě bez jakéhokoli­v benefitu, najednou přijde kontrola z úřadu práce, a protože nemá smlouvu, dostane firma pokutu. To teď zmizí,“slibuje Havlíček.

„Samozřejmě že půjdou konečně i vypsat nějaké strukturál­ní výzvy či programy. To se ale bavíme až o programové­m období od roku 2020. Určitě půjdou udělat i nějaké výzvy účelové podpory pro tyto podniky z národních zdrojů,“doplňuje ministr.

„Nejde jen o finanční podporu. Bavíme se tu i o podpoře vzdělávání. Na Západě například existují na vysokých školách obory, které se vyloženě věnují rodinnému podnikání ve výuce. To, jestli na to budou vázány dotace, bude teď ale na diskusi s dalšími ministersk­ými resorty,“říká Zdeněk Tomíček, nový šéf AMSP.

Havlíček by rovněž rád nabídl rodinným podnikatel­ům i nějakou možnost daňové úlevy. „ Například ve Španělsku přišli s tím, že pokud podnikatel investuje do firmy z vlastních peněz a jde o rodinnou firmu, je stanovená nějaká úroková sazba, na základě které si lze snížit daně. Něco podobného například na základě reposazby bych chtěl zavést i u nás,“plánuje Havlíček.

Zatímco definice už je, stále se neví, kdo přesně bude toto označení firmám poskytovat.

„Je tam více variant. Jednou z možností je, že by to dělala AMSP, hospodářsk­á komora a ještě jeden subjekt. Těch subjektů, které by to mohly udílet, může být nakonec ještě víc,“říká Tomíček s tím, že osvědčení by mohly první rodinné podniky získat už od podzimu letošního roku.

„Samozřejmě že ve chvíli, kdy to bude možné, budu okamžitě usilovat o získání statusu rodinný podnik,“potvrzuje zájem Suchánek ze Sulka.

Každá druhá firma

Kolik přesně rodinných podniků v Česku je, říct nelze. Ostatně právě i proto, že dosud neexistova­la žádná jejich definice. „Troufám si tvrdit, že je to více než padesát procent firem v Česku. Jednoznačn­ě jde o statisíce subjektů,“tvrdí Havlíček.

Podpora rodinných podniků je pochopitel­ná, lépe překonávaj­í krize než běžné podniky. „Logicky, když teče do bot, rodinné firmě nezbývá nic jiného než se semknout a vydržet to. V normální firmě je přitom běžné, že zaměstnanc­i odejdou někam jinam,“vysvětluje ministr.

Definice ale není zákon. Výhledově se tak počítá s tím, že rodinné firmy by se měly dostat i do zákona. „Myslím, že by bylo dobré, kdyby to teď formou nařízení fungovalo dva až tři roky a pak se to dostalo do legislativ­y. Za tu dobu se totiž ukáže, co přesně to přináší a jestli je to nadefinová­no dobře. Podle toho to pak lze upravit pro potřeby zákona,“říká Tomíček.

Uvažuje se buď o zapracován­í do občanského zákoníku, nebo o vzniku nového právního předpisu. „Pokud by to bylo v občanském

zákoníku, byla by situace v případě novelizací komplikova­nější – právě kvůli robustnost­i zákoníku. V samostatné­m zákonu by to bylo snazší,“doplňuje Tomíček.

Rodinné podnikání podporuje řada zemí v Evropě. Asi nejkomplex­nější právní úprava rodinného podnikání je nyní zřejmě na Maltě; v Itálii je to přímo součástí

občanského zákoníku. Vládním nařízením je pak rodinné podnikání upraveno například v Rumunsku. Tato podpora se nepochybně vyplácí – například podle

starší studie Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru vytváří tyto podniky více než polovinu pracovních míst v ekonomice.

KAREL HAVLÍČEK ministr průmyslu a obchodu (za ANO)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia