Lidové noviny

Odkládání léčby? Velký problém

FN Hradec Králové

- PAVEL BARTOŠEK

LN Zeptám se na začátku rovnou na peníze. Už víte, kolik vám jich bude na platy chybět?

Proč si myslíte, že by nám mělo chybět na platy? My mzdy vyplatíme.

LN Platy nakonec loni na konci roku rostly mnohem rychleji, než s čím počítala úhradová vyhláška...

S tím plně souhlasím. Dohodovací řízení proběhlo v květnu a červnu, tedy daleko dřív, než přišla jednání s odbory. Některé pokyny jsme dostali z ministerst­va ještě v půlce prosince. Takže úpravy na platech byly vyšší, než jsme očekávali v době uzavírání úhradové vyhlášky. Museli jsme proto sáhnout do různých rezerv. Ale zaplatíme všechno, co nám předpisy a vyhlášky nařizovaly. Dokonce jsme v některých kategoriíc­h šli ještě nadto, protože jsme považovali za potřebné stabilizov­at zaměstnanc­e.

LN O kolik to tedy bylo méně?

To nejsem schopen úplně přesně říct. Když vám někdo zvedne plat o pět tisíc, neznamená to, že je to dvanáctkrá­t pět tisíc navíc. Těch pět tisíc se odrazí v úhradách za dovolenou, za pohotovost­ní služby, v osobních příplatcíc­h, takže se to valí jako sněhová koule po dobu celého roku.

LN Peníze na platy máte, a co hospodařen­í nemocnice – jste v černých číslech?

Ano. Nerad bych se dotkl ostatních kolegů – a říkám to jako chválu svých předchůdců ve funkci –, ale jsme snad jediná nemocnice, která za posledních třicet let nikdy nebyla v pasivu. Někdy nás to ovšem stojí velké úsilí. A teď je to extrémně velké úsilí. Přestože nárůsty prostředků ve zdravotnic­tví byly nemalé, medicína je čím dál dražší a mzdy jsou extrémně vysoké. Nemyslím si totiž, že jsou doktoři špatně placeni, dokonce ani sestry po všech úpravách. A třebaže je léčba čím dál dražší, nemůžeme pacientům odpírat moderní léčbu, která je extrémně drahá, ale je známá.

LN Bojujete s tím, že odkládáte léčbu pacientů, na které už není rozpočet? Je to i váš problém?

Je to problém, který je velký. Máme nějaké limity, a to s každou ze sedmi pojišťoven, a když se dostaneme na nějakou úroveň, jednáme s plátci zdravotní péče, aby to upravili. Protože je tu jejich klient, který potřebuje péči. Jenže oni málokdy vyhoví – mají také svůj plán a svůj rozpočet. Stává se nám to, že stojíme před dilematem, jestli říct pacientovi, ať si počká na nové období, nebo ať jde do jiné nemocnice. To není dobrá situace.

LN A jak často?

Je to záležitost spíš jednotek lidí. V některých oborech je to víc, někde jsou čekací doby, což je vlastně taky trochu odklad. To se týká třeba výměny kyčelních kloubů, i když tam na tom nejsme zas až tak špatně, právě naopak. Ale třeba i elektrofyz­iologickýc­h výkonů na srdci pro arytmie. To není život zachraňují­cí výkon, když máte fibrilaci síní, je to nepříjemné, ale většinou vás to neohrožuje akutně na životě. Tak se na operaci čeká – a to není úplně dobře.

LN Je nedostatek peněz klíčovým problémem?

Kdysi jsem měl přednášku, kde jsem pro odlehčení říkal, že největší problémy zdravotnic­tví jsou tři: peníze, peníze a peníze. Ale není to pravda. Jistěže peníze jsou vážným problémem všude na světě. U nás je to dilema především proto, že české zdravotnic­tví poskytuje výbornou péči, která je plně srovnateln­á se všemi zeměmi Evropy. Ale za české peníze a procento z českého HDP kupujeme zboží, které stojí stejně jako v Německu či Francii, někdy dokonce víc. Peníze jsou problém, ale každé zdravotnic­tví na světě spolkne jakékoli peníze.

LN Co tedy české zdravotnic­tví trápí nejvíce?

Velkým politickým problémem je sám zdravotnic­ký systém. Když si vezmete evropské statistiky, zjistíte, že nedostatek lékařů není v přepočtu na počet obyvatel nijak výrazný. Ve srovnání s některými vyspělými zeměmi máme někdy i vyšší počty zdravotník­ů. Jenže máme velmi širokou síť nemocnic. Zkuste ale říci v některém malém městě, že jejich nemocnice by měla být jiná. Ne zrušená, ale měla by pokrýt to, co místní obyvatelé potřebují bezprostře­dně – internu, akutní úrazovou ambulanci atd. Ostatní lůžka by se však měla transformo­vat například na lůžka následné péče, kterých je nedostatek. Ale místo toho se nemocnice s velkou podporou místních politiků snaží udržet i pracoviště, pro které nemá dostatek kvalifikov­aného personálu. Tam, kde není akutní nebezpečí z prodlení, je přitom lepší přejet těch dvacet kilometrů a být na pracovišti s týmem zkušených odborníků.

LN Vidíte ještě nějaké problémy?

Především rozevírají­cí se nůžky mezi možnostmi v rozvoji vědy, léčby, nových léčebných 1375 lůžek

5143 zaměstnanc­ů

39 pracovišť

725 396 ambulantní­ch vyšetření

40 428 hospitaliz­ovaných

pacientů

25 227 operací

838 lékařů

3035 zdravotník­ů ■ ■ ■ ■ ■ ■

metod, léků a všeho – a na druhé straně možnostmi systému, tedy osob, peněz a lůžek. Mluví se o genové terapii, která je násobně dražší i oproti biologické léčbě. A další problém, který vnímám, je to, že populace obecně stárne – a staří lidé mají víc nemocí. Jenže prodlužová­ní života nejde vždy ruku v ruce s prodlužová­ním kvality života. Medicína dokáže udržet člověka při životě, ale ne vždycky s tím, že si ten život užívá. Neumíme vždy prodloužit i jeho kvalitu. Není to absolutní, co říkám. Je skvělé prodloužen­í života u pacientů s nádorovými chorobami, kteří se mnohdy vyléčí. U dětí je to super, protože potom je to plnohodnot­ný život. Ale u starší generace tomu tak pokaždé není, tam prodlužuje­me život, ale ne vždy i jeho kvalitu.

LN Nemocnice nejvíc trápí nedostatek sester. Kolik vám jich chybí a kolik lůžek kvůli tomu zeje ladem?

Stav kolísá v průběhu roku a v absolutníc­h číslech není tak superdrama­tický, jak by mohl být. Na 1500 sester nám jich momentálně chybí asi 20 až 25. To se relativně zdá, že to není žádné drama. Má to ale vnitřní dluh, protože pozice vysoce kvalifikov­aných sester nahrazujem­e trochu méně kvalifikov­anými sestrami. A to asi ve 30 až 40 případech. Takže vnitřní deficit je větší. Protože sestry vzdělané na jiném stupni vzdělání nemohou dělat všechno to, co vysoce kvalifikov­ané sestry. Vede nás to proto k zavírání lůžek. Přicházejí ale mateřské, nemoci dětí, dovolené, chřipkové epidemie, takže se objevují prudké výpadky. A ty jsou potom dramatické. Zavíráme kvůli tomu lůžka, počet se liší a někdy je podle mě až moc vysoký. Jde o desítky lůžek denně. LN A lékařů je dost?

Kupodivu se potýkáme i s nedostatke­m lékařů. Na rozdíl od Prahy, Brna či Ostravy, kde lidé chtějí zůstávat. Sice máme lékařskou fakultu, ale máme nedostatek lékařů některých kategorií, takže dokonce máme aktuálně zavřeno několik lůžek na 1. interní kardioangi­ologické klinice pro nedostatek lékařů.

Kvůli nedostatku financí musí nemocnice občas odsunout léčbu pacientů, na které už nejsou v rozpočtu peníze. „Stává se nám to, že stojíme před dilematem, jestli říct pacientovi, ať si počká na nové období, nebo ať jde do jiné nemocnice. To není dobrá situace,“řekl LN v rozhovoru ředitel hradecké fakultní nemocnice Vladimír Palička.

LN Je to kvůli tomu, že odcházejí do Prahy?

Odcházejí do nestátních zdravotnic­kých zařízení, do ambulantní­ch provozů mimo nemocnici a do menších nemocnic, kde je nižší náročnost práce. My po nich chceme obrovské množství služeb, přesčasů, pohotovost­í a příslužeb. Nezřídka se setkávám s tím, že za mnou přicházejí lékaři a říkají: Pane profesore, já už ty peníze ani nechci, chci mít odpoledne čas na to, abych byl s rodinou, abych šel do kina – a ne, že pořád sloužím. Vydělám si pěkné peníze, ale chci mít taky svůj život... U mladší generace tento požadavek začíná být dominantní.

LN Jaké jsou tři hlavní přednosti vašeho špitálu?

Jsme snad jediná fakultní nemocnice, která se léta pohybuje ve vyrovnaném hospodářsk­ém výsledku. A stojí nás to výrazné úsilí a někdy nás to i brzdí v nějakém rozvoji. Zadruhé si myslím, že jsme velmi dobře uspořádáni. Nemocnice byla stavěna velmi moudře pavilonový­m systémem a máme slušnou plochu. Pavilonový systém s parkem je příjemný pro pacienta, ale je velmi komplikova­ný pro provoz. Protože musíte pacienty převážet mezi budovami. Tak to řešíme spojovacím­i koridory a zachovávám­e v areálu parkový systém. Takže nemocnice je stále krásná, zvlášť když se všechno zelená. A zatřetí jsou zde velmi dobré kolegiální vztahy, a to i u špičkových pracovníků. Někdy se totiž profesoři mezi sebou pošťuchují, ale tady to nikdy nepřesáhlo určité meze.

LN A vaše špičkové obory?

Bude nefér, že uvedu jen některé – a omlouvám se ostatním. Kardiochir­urgii – plně srovnateln­ou s IKEM, a to nemyslím spektrem výkonů. Špičkovou plastickou chirurgii. Máme i nádhernou budovu psychiatri­e, nejhezčí psychiatri­i ve státě. Anebo máme vynikající profesorku oftalmolog­ie, která jezdí operovat tisíce lidí do rozvojovýc­h krajin v rámci státem vyhlášenéh­o programu Medevac. To je úžasná věc, že někdo obětuje kus života, aby pomáhal jiným.

Dalším hostem seriálu LN Kapitáni velkých nemocnic bude za týden ředitel VFN David Feltl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia