Lidové noviny

Nemocnice nemají z čeho platit lidi

-

Růst platů tak může prohloubit potíže již zadluženýc­h nemocnic, které žádné záložní prostředky k dispozici nemají. „Slovo rezervy je velmi hezké, ale nevím, o čem mluvíte,“krčí rameny ředitel vinohradsk­é nemocnice Robert Grill. Problém je v tom, že velké nemocnice, které poskytují téměř polovinu zdravotní péče v ČR, měly v roce 2017 celkový objem závazků po splatnosti za 3,8 miliardy, meziročně o miliardu navíc. A peníze potřebné na opravy areálů lze odhadnout na několik desítek miliard korun.

Dalším negativem je, že peníze na platy začínají požírat stále větší část rozpočtu nemocnic, a na léčbu pacientů tak pochopitel­ně zbývá méně peněz. Například v plzeňské fakultní nemocnici letos dají na platy celou polovinu svého ročního rozpočtu. „Už léta tvrdím, že pro velké všeobecné nemocnice je průšvih, jakmile podíl mezd na celkovém obratu přesáhne 40 procent. A my už jsme na 45 procentech. Tato relace je nezdravá nebo alespoň hodně problémová,“potvrdil Miloslav Ludvík.

Lékaři mají 80, sestry 40 tisíc Jsou přitom jen dvě oblasti, kde mohou nemocnice škrtat, vysvětlil dále šéf motolské nemocnice: „První jsou investice. Měli bychom nakoupit pro rok 2019 zdravotnic­ké přístroje za 800 milionů. Prostě jich tolik nenakoupím­e. A zadruhé údržba. To znamená, jestli se vždy opraví všechno, co se opravit má, v čase, kdy se to má opravit, nebo jestli se to začne zdržovat. A začne se to zdržovat. Takže finančně budeme na nule, ale za cenu potlačené údržby,“uvedl.

I proto ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) tvrdí, že platy ve zdravotnic­tví by už nyní neměly tolik růst. „Samozřejmě tam, kde je to potřeba, porostou odměny i v příštím roce. Nicméně musíme si uvědomit, že v posledních letech šly do platů téměř veškeré peníze – a již nezbylo na rozvoj nemocnic. Nyní jsme stabilizov­ali odměny zdravotník­ů a je nutné se soustředit také na investice do modernizac­e nemocniční­ch areálů a jejich medicínský rozvoj,“prohlásil.

Jenže podobná situace jako loni se může zopakovat i letos. Nemocnice mají uzavřít v nejbližšíc­h týdnech dohodu s pojišťovna­mi o úhradách, třebaže odbory opět požadují po vládě na příští rok desetiproc­entní nárůst platů. Pojišťovny přitom nabízejí nemocnicím jen čtyřprocen­tní navýšení úhrad za péči. A to by podle nemocnic případný růst platů opět nepokrylo.

Průměrné platy ve státních nemocnicíc­h za posledních pět let vzrostly u sester o 41 procent a u lékařů o 32 procent. Podle dat Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) bude letos průměrná odměna lékařů 86 tisíc korun a sester 43 tisíc korun. Pro srovnání, lékaři loni pobírali 243 procent průměrné mzdy, zatímco sestry 121 procent.

Odbory ovšem upozorňují, že průměrný plat zahrnuje i množství přesčasů a příslužeb, kterých je v českých nemocnicíc­h enormní množství. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka lékaři často slouží víc přesčasů, než kolik povoluje zákoník práce.

Stěžují si i krajské nemocnice Obdobná situace přitom není jen u státních nemocnic. Nedostatek peněz na nárůst platů trápí i některé z krajských. Kraje proto o penězích jednají s ministerst­vem zdravotnic­tví. Zatím se zdá, že méně peněz na navýšení odměn zřejmě mají podle prvotních propočtů Vysočina a Moravskosl­ezský kraj.

Odbory navíc tvrdí, že v krajských nemocnicíc­h se zdravotníc­i slíbeného navýšení odměn nedočkali. „Jde zejména o zvláštní příplatek pět tisíc korun, který sestry v mnoha případech nedostaly,“ uvedla předsedkyn­ě Odborového svazu zdravotnic­tví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Zvláštní příplatek podle ní vyplatily pouze státní nemocnice. „Příplatky v jednotlivý­ch krajích se navýšily většinou o 1000 až 2000 korun. Jsou ale i nemocnice, které ho sestrám nedaly vůbec,“prohlásila. Ministerst­vo proto po odborech chce seznam zařízení, jež příplatky nevyplatil­y.

Kraje mu zároveň měly předložit data, kolik peněz jim letos půjde do nemocnic na základě úhradové vyhlášky. Právě tato vyhláška určuje, jak bude zdravotní péče hrazena. Od ministra zdravotnic­tví mají kraje příslib, že pokud by se u některé nemocnice potvrdilo, že finanční prostředky neobdržela, bude jednat se zdravotním­i pojišťovna­mi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia