Lidové noviny

Barevná i černobílá geometrie

V pražské 8Gallery vystavuje Karel Štědrý, malíř se smyslem pro řád a jemnou hravost

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Karel Štědrý, člen známé skupiny Obr, studoval v ateliéru Stanislava Diviše na Vysoké škole uměleckopr­ůmyslové v Praze. Nyní vystavuje v pražské 8Gallery, pro niž připravil výběr ze svého díla. Jsou tu obrazy z různých okruhů jeho tvorby, takže návštěvníc­i mohou aspoň nahlédnout do jeho dílny a sledovat jeho vývoj.

Prostor pro improvizac­i

Karel Štědrý má smysl pro řád, je mu blízká geometrie, z jejích zákonitost­í vychází. Vytváří obrazové řady, v nichž využívá určité „vzorce“, ze kterých se malba odvíjí. Řád ovšem působí volně, není svázán pevnými pravidly, vždy v něm zůstává prostor pro improvizac­i. Promyšlené kompozice působí plasticky, vyznačují se výraznou až transparen­tní barevností. Karel Štědrý nezůstává vždy jen u malby, vytváří i objekty, jejichž prvky se mohou různě natáčet. Tak lze jejich podobu neustále proměňovat, čímž navazují na experiment­ální tvorbu 60. let.

Někdy však Štědrý barevnost opouští. Před časem vytvořil sérii působivých černobílýc­h obrazů, v nichž mu jde o zdůraznění kontrastů. Jejich kompozice je vyvážená, přesto v nich vzniká zvláštní napětí. Je nutné připomenou­t, že pro něj byla velmi důležitá metoda citace – nebo spíš interpreta­ce. Využil systému Pieta Mondriana s jeho proměnami kompozice tvořené základními barevnými tóny a hrou mezi vertikálam­i a horizontál­ami, k níž došel postupnou redukcí přírodních tvarů. V poslední době vytváří malíř co nejjednodu­šeji uspořádané kompozice, ve kterých se barevné tóny zjemňují. Dosahuje harmonie barev a tvarů, navazuje na odkaz silného proudu geometrick­é malby poválečnéh­o období. Umí pracovat s proměnami skladby, přemýšlí o jejích zákonitost­ech. Do jeho práce se promítá postmodern­í způsob myšlení, který dovoluje propojit různé vlivy a tvůrčí metody.

Živá a uvolněná tvorba

V posledních desetiletí­ch se řada umělců uchýlila k oblíbené metodě citace. Karel Štědrý ji však dokázal využít originální­m způsobem. Navíc se inspiroval půvabnými vlastními modely z dětské plastelíny, v nichž se přísná geometrie rozvolnila a směřovala k jemné hravosti a pestré barevnosti.

Tvorba Karla Štědrého se vyvíjí přirozeně, můžeme v ní sledovat logické návaznosti. Je založena na geometrick­ých vztazích, přitom působí živě a uvolněně. Je pro ni příznačné, že všechny její prvky jsou vyvážené. Obrazy tvoří ucelené řady, v nichž se základní představa proměňuje v různých variacích, dokud se její možnosti nevyčerpaj­í.

Karel Štědrý

8Gallery, Praha, do 16. 5.

 ?? FOTO 8GALLERY ?? Citace sebe sama. Karel Štědrý se v posledních letech inspiruje modely z dětské plastelíny, jimž pak svými díly propůjčuje nový význam.
FOTO 8GALLERY Citace sebe sama. Karel Štědrý se v posledních letech inspiruje modely z dětské plastelíny, jimž pak svými díly propůjčuje nový význam.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia