Lidové noviny

Nová destinace: Afrika

Zase o parník. Magnus Carlsen vyhrál v Pobřeží slonoviny první letošní podnik ze série Grand Chess Tour

- PAVEL MATOCHA

Zeptáte-li se kteréhokol­i šachisty, novináře či historika, který šachový turnaj si pamatuje jako slavný a významný, jedno je jisté: nepůjde o žádný turnaj v Africe. Na černém kontinentě se totiž desítky let žádný takový nehrál. Ostatně když facebookov­á stránka Chess Café vyzvala své čtenáře, aby jmenovali nějaký slavný africký turnaj, neobjevil se ani jeden komentář.

špička. Deset šachistů, mezi nimiž byla i světová jednička všech šachových disciplín (klasický šach, rapid a bleskovky) Magnus Carlsen a několik hráčů z první světové desítky (Ting Li-žen, Maxime Vachier-Lagrave a Jan Něpomňašči­j), bojovalo tři dny v rapid šachu a dva dny v bleskovkác­h – a opět vyhrál Carlsen a opět s velkým náskokem.

Mistr světa získal 26,5 bodu z 36 možných (18 blicek bylo po bodu a 9 rapidů po dvou bodech) a před druhým a třetím Hikuru Nakamurou a Maximem Vachierem-Lagravem měl náskok 3,5 bodu. Norský velmistr tak pokračuje v neuvěřitel­né jízdě – na konci loňského roku vyhrál mistrovstv­í světa v bleskovém šachu a od té doby vyhrál všechny turnaje, jichž se zúčastnil! A po relativně těsném vítězství ve Wijk aan Zee na dalších turnajích (na Gašimovově memoriálu v Šamkiru, na Grenke Classic i nyní v Abidžanu) už dominoval rozdílem třídy. Jak dlouho toto tempo mistr světa vydrží? V tomto pololetí má ještě hrát turnaje Lindores Abbey, Norway Chess a druhý podnik Grand Chess Tour v Záhřebu.

Na ukázku bleskového postřehu mistra světa závěr jeho partie s bývalou světovou jedničkou Veselinem Topalovem.

Topalov–Carlsen Abidžan 2019, bleskový šach

Posledním tahem 26.Jf4-e6? Topalov příliš odkryl svého krále a umožnil Carlsenovi udeřit.

26...Sxg3! 27.hxg3 Vxf5! 28.Dxf5 Vxg3+ a tah před matem (29.Kf2 De3#) se bílý vzdal. 0-1

 ?? FOTO LENNART OOTES, GRAND CHESS TOUR ?? Mistr světa Magnus Carlsen s vítěznou trofejí spolu s ministrem sportu Pobřeží slonoviny Paulinem Danhem.
FOTO LENNART OOTES, GRAND CHESS TOUR Mistr světa Magnus Carlsen s vítěznou trofejí spolu s ministrem sportu Pobřeží slonoviny Paulinem Danhem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia