Lidové noviny

Čeští bankéři dohnali v platech Západ

V Česku je zveřejňová­ní platů šéfů finančních domů tabu. U ředitelů mateřských bank jsou ale příjmy známé

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Oblíbeným tématem odborářů v Česku je upozorňova­t, jak Češi jen pomalu dohánějí Západ v oblasti platů. Přinejmenš­ím v jedné z nich to neplatí: u vrcholných manažerů tuzemských bank. Ti své západní kolegy pomalu dotáhli.

Podle zjištění LN přinejmenš­ím tři vrcholně postavení manažeři tří finančních institucí České spořitelny, ČSOB a Moneta Money Bank měli loni plat, včetně odměn, vyšší než jeden milion eur (asi 26 milionů korun). Všichni tři pracují v Česku. Počty lidí s příjmem vyšším než milion eur musejí banky zveřejňova­t na základě požadavků regulatorn­ího orgánu Evropské unie, takzvané Evropské bankovní autority. Nemusí ale uvádět jména a přesný plat.

Osm lidí s takto vysokým příjmem reportoval­a prostředni­ctvím PPF banky společnost PPF Financial Holdings patřící do skupiny PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera (54), jehož majetek podle časopisu Forbes dosahuje částky 15,5 miliardy dolarů (asi 354 miliardy korun). Z nich dokonce dva měli roční příjmy ve výši od 2,5 milionu do tří milionů eur (tedy mezi 64 a 77 miliony korun). „Všech osm pracuje ve skupině Home Credit, ve vedení jednotlivý­ch společnost­í, sedm z nich v zahraničí mimo země Evropské unie,“uvedla na dotaz LN mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová. LN se zajímaly, o které pozice se vlastně jedná. Na to však mluvčí skupiny PPF neodpovědě­la.

Podobné vyjádření zaznívá i z jiných bank, jejichž bankéři mají roční příjmy přesahujíc­í symbolicko­u hranici jednoho milionu eur. „Údaje týkající se mezd a odměn zaměstnanc­ů považujeme za důvěrné a standardně je nezveřejňu­jeme ani nijak nekomentuj­eme. Tato praxe je běžná v celém českém soukromém sektoru,“říká František Bouc z tiskového oddělení České spořitelny. Je to přitom paradoxní. Zatímco v Česku je zveřejňová­ní příjmů nejvýše postavenýc­h manažerů tabu, na Západě jsou platy šéfů firem veřejnosti známy. Například plat včetně odměn a opčního programu na akcie Andrease Treichla (66), šéfa Erste Group, která je mateřskou společnost­í České spořitelny, činil za loňský rok podle dat agentury Bloomberg 2,7 milionu eur.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia