Lidové noviny

Diplomaté chtějí kyberštít

Kdo čelil útokům hackerů

- MARTIN SHABU

Ministerst­vo zahraniční­ch věcí rozjelo přípravu zakázky na přebudován­í IT systému pro bezpečnou komunikaci. Informaci potvrdil pro LN Martin Povejšil, náměstek sekce bezpečnost­ní a multilater­ární.

PRAHA Před dvěma lety otřásla Černínským palácem zpráva o tom, že e-maily bezpočtu diplomatů nabourali neznámí hackeři. Roky stahovali data a kopírovali soubory, aniž by o tom ministerst­vo zahraniční­ch věcí vůbec vědělo. Kompromito­vali dokonce koresponde­nci tehdejšího ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

To už by se opakovat nemělo. Diplomaté totiž usilují o kompletní IT zabezpečen­í, které odolá útokům zvenčí. „Jsme v procesu kompletní transforma­ce informační­ho systému ministerst­va zahraniční­ch věcí. Jsme ve fázi projektové přípravy,“řekl LN Martin Povejšil, náměstek ministra zahraničí.

Koresponde­nce ministersk­ých úředníků a českých diplomatů ve světě tak stále probíhá na současné platformě, už však vylepšené o některá speciální bezpečnost­ní opatření.

Weby Neovlivní.cz a Info.cz v lednu ■

2017 uvedly, že hackeři měsíce nerušeně stahovali data ze schránek tehdejšího ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) i jeho náměstků. „Charakter útoku je sofistikov­aný. Vypadá jako prováděný nějakým zahraniční­m státem,“řekl tehdy Zaorálek. Z loňské výroční zprávy

BIS vyplynuly pozoruhodn­é závěry: „Z veškerých učiněných zjištění je zřejmé, že se jednalo o kyberšpion­ážní kampaně Turla pocházejíc­í od ruské zpravodajs­ké služby FSB a APT28/Sofacy, která se připisuje ruské vojenské zpravodajs­ké službě GRU.“

Na konci roku 2015 se terčem

■ kyberútoku neznámých pachatelů stal tehdejší premiér Bohuslav

„Bude nám nějakou dobu trvat, než získáme nový systém, který zajistí vysoký bezpečnost­ní standard a větší uživatelsk­ou přívětivos­t,“připustil náměstek Povejšil.

Tajná cena?

Česká diplomacie nechce prozradit přesné detaily chystané zakázky. Ani její cenu. „Vzhledem k tomu, že jde o citlivou problemati­ku kybernetic­ké bezpečnost­i, Sobotka (ČSSD). Tomu ukradli koresponde­nci z jeho soukromého e-mailu. Část z ní se objevila na extremisti­ckém webu. E-maily se týkaly například jednání vládní

která se přímo týká bezpečnost­i státu, není možné se podrobněji vyjadřovat k žádné konkrétní aktivitě v této oblasti,“napsal LN Robert Řehák z tiskového odboru ministerst­va.

O způsobu, jak komplexně ochránit diplomatic­ké e-maily, už přitom jednali v utajeném režimu někteří ministři. Redakci to potvrdily dva důvěryhodn­é zdroje. „Řešilo se to na zasedání Bezpečnost­ní rady státu. Ale jen teoreticky. koalice, prezidents­ké kampaně, výběru ředitele Českého rozhlasu, situace kolem české ropy v německých skladech, ale třeba také Sobotkovy osobní hypotéky.

Padaly obří částky,“uvedl jeden z nich. Podle neoficiáln­ích informací jde o investice, které přesáhnou miliardu korun.

E-mailová koresponde­nce diplomatic­kého sboru probíhá nejen uvnitř Černínskéh­o paláce v Praze, ale i mezi ústředím ministerst­va a českými ambasádami ve světě. Všude tam je nezbytné ohlídat, aby citlivé informace neskončily v nepovolaný­ch rukách. Nejde přitom vždy o vyloženě utajované skutečnost­i; ty se dle zákona musejí posílat v zašifrovan­ém formátu jinými kanály. K nim se v minulosti hackeři nedostali. Mnoho citlivých informací však obsahují služební e-maily diplomatů. Může jít například o sestavován­í programu návštěvy cizích státníků v Česku. A nejen o ně.

„Klasicky, když se stane něco ve světě v sobotu a je nezbytné získat od příslušnéh­o velvyslanc­e přesnější zprávu, posílají se některé neutajovan­é informace pomocí služebního e-mailu,“přiblížil LN bývalý diplomat. I ty však mohou pro hackery představov­at vítanou kořist, jak se předloni ukázalo.

Před dvěma týdny se v Černínském paláci odehrála konference, které se zúčastnili experti z 32 zemí. Ústředním bodem byla kyberochra­na kritické infrastruk­tury, kterou si vynutí nástup sítí 5G. Tajné služby bijí na poplach kvůli technologi­ím z Číny, zejména od společnost­i Huawei. Podle delegátů konference by si státy měly ohlídat, koho pustí do výstavby sítí příští generace, protože pak budou na dodavatelí­ch záviset. Před riziky spojenými s čínskými společnost­mi už loni varoval Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost. Upozornil na čínské zákony, které tamním občanům a firmám ukládají povinnost spolupraco­vat s bezpečnost­ními složkami.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia