Lidové noviny

„Omezte plast, dostanete dotaci“

Ministerst­vo životního prostředí začalo další části boje proti nadužívání plastu Tentokrát si bere na mušku bioplasty

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA „Má přízvisko bio, ale rozložitel­ný není, jasný pane. Co je to?“mohla by znít jedna z hádanek, kterou Popelka pokládá princi. Pokud by se princ podíval na několik studií z poslední doby, odpověděl by bioplast.

Ministerst­vo životního prostředí (MŽP) včera upozornilo na to, že bioplasty mohou představov­at pro životní prostředí ještě větší zátěž než plasty klasické. Když totiž výrobek z bioplastu vyhodíte na kompost, najdete ho klidně i za tři roky na stejném místě v téměř nezměněné podobě.

Přízvisko bio navíc lidi často mate, a tak plasty vyrobené z polymléčné kyseliny a kukuřičnéh­o škrobu končí v hnědých popelnicíc­h na bioodpad a v kompostech, kam nepatří. Stejně tak ale nemají co dělat ve žlutých kontejnere­ch na klasické plasty. „Na první pohled vypadají stejně, takže ho na třídících linkách nerozeznaj­í. Klasický plast se ale od bioplastu v podstatě zašpiní a hůř se recykluje,“řekl LN náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž.

To nejlepší, co tak s nechtěným bioplastem můžete paradoxně udělat, je hodit ho do popelnice na smíšený odpad.

Ministerst­vo chce proto odradit firmy, které by chtěly jednorázov­é plasty nahradit těmi s přízviskem bio. Plastům na jedno použití totiž v celé evropské osmadvacít­ce odzvoní. Do dvou let by měl platit jejich zákaz i v Česku. Stejný se přitom bude vztahovat i na bioplasty. Stopku dostanou plastové vatové tyčinky do uší, plastové příbory, talíře, brčka i jednorázov­é kelímky.

Jde to i bez zákazů

„Rychlost rozkladu bioplastů je v klimatický­ch podmínkách střední Evropy poměrně pomalá. Oproti běžným plastům je výroba bioplastu dražší, občas i méně ekologická, navíc není doposud zvládnuta jejich recyklace,“dodává ředitel Ústavu chemie a technologi­e ochrany životního prostředí z Vysokého učení technickéh­o v Brně Jiří Kučerík.

Nejpozději od poloviny roku 2021 budou muset firmy hledat alternativ­y. V tom se jim ministerst­vo snaží pomáhat už rok s kampaní Dost bylo plastu. V rámci dobrovolný­ch závazků už nyní podnikatel­e vybízí, aby jednorázov­ý plast omezili. Dohromady se k tomu upsalo šestnáct firem, mezi nimi například Lidl, IKEA nebo Bageterie Boulevard, a dvě instituce – Česká zemědělská univerzita v Praze a město Litoměřice. Nově se přidala i nezisková organizace Krása pomoci někdejší Miss World Taťány Gregor Brzobohaté.

„Není to boj proti plastu, ale proti jeho nadužívání. Je skvělé ukázat, že to jde i bez zákazů formou legislativ­y,“říká ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ministerst­vo by také rádo firmy k omezení jednorázov­ých plastů ponouklo formou dotace. Tu by mohli prodejci dostat na zálohované, opakovaně použitelné kelímky, které je nyní vyjdou mnohem dráž než ty obyčejné. Od příštího roku by mohli dostat na nákup „lepšího“plastu finanční injekci. O podmínkách však Státní fond životního prostředí nyní stále jedná.

Zálohované­ho nádobí, případně toho, které si zákazníci nosí sami, se provozovat­elé stále často bojí, a to kvůli hygieně. „Prodávat jídlo a pití v materiálec­h k opakovaném­u použití nebo si odnést kávu ve vlastním hrnku je z pohledu hygieny samozřejmě možné,“říká ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že jeho rezort to plně podporuje. I on ale upozornil na různá úskalí – provozovat­el se musí například zaručit, že nedojde ke kontaminac­i potravin či nápojů, které prodává, což může být problém například u čepovaných piv nebo limonád.

K omezování plastů na jedno použití chce Brabec motivovat další firmy, obce i jednotlivc­e, od letoška se mohou zapojit všichni dobrovolně na stránkách www.cr2030.cz/zavazky/dost-bylo-plastu/. „Inspirace a sdílení pozitivníc­h zkušeností je nesmírně důležité pro změnu našeho chování směrem k ochraně životního prostředí,“míní ministr.

100 milionů tun v oceánech Server BBC včera uvedl, že americký výzkumník Victor Vescovo našel plastový odpad dokonce v nejhlubším místě světa – na dně Mariánskéh­o příkopu v Tichém oceánu. Zemi nyní oblétají obrázky oceánů a moří zamořených plastem. Organizace spojených národů odhaduje, že celkové množství plastového odpadu v oceánech přesáhlo sto milionů tun.

Japonští vědci loni ve své studii uvedli, že odpad se rozšiřuje i do oblastí vzdálených více než tisíc kilometrů od pevniny.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Celkové množství plastového odpadu v oceánech přesáhlo sto milionů tun. Snímek je z pláže na Bali.
FOTO SHUTTERSTO­CK Celkové množství plastového odpadu v oceánech přesáhlo sto milionů tun. Snímek je z pláže na Bali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia