Lidové noviny

Křetínský přiznal dary Nečasové

-

PRAHA Miliardář Daniel Křetínský včera u soudu připustil, že někdejší šéfku premiérova kabinetu Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) obdaroval drahými šperky. Uvedl ale, že spolu měli přátelský vztah a že šlo o dárky k Vánocům a narozeniná­m. Bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák naopak popřel, že by Nečasové dával dražší dary než květiny či bonboniéry.

Žena čelí obžalobě z toho, že luxusní dary od podnikatel­ů a lobbistů nezdanila. Křetínský je zřejmě jediný z údajných dárců, který při policejníc­h výsleších přiznal darování drahých šperků. Obžaloba uvádí, že Nečasové věnoval dva náhrdelník­y v hodnotě zhruba 350 000 a 160 000 korun.

„Seznámil jsem se s ní v roce 2012 a vznikl mezi námi přátelský osobní vztah. Poznal jsem ji jako silnou osobnost ve složité situaci. Komunikova­la se mnou otevřeným a velmi lidským způsobem,“popsal podnikatel u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Náhrdelník­y jsem nakoupil do zásoby

S Nečasovou se prý setkal zhruba čtyřikrát na večeři, která měla pokaždé nepracovní charakter. „Z pohledu mých majetkovýc­h poměrů a toho, jak obdarovává­m své blízké a přátele, se nejedná o žádné extrémní dary,“uvedl k luxusním náhrdelník­ům. Předem prý před Vánoci nakoupil do zásoby více podobného zboží, a dárek pro Nečasovou tak potom vybral z toho, co měl doma.

Křetínský se také Nečasové zastal, když prohlásil, že z jeho pohledu jde v obžalobě o „selektivní uplatňován­í spravedlno­sti“. Druhý dar jí prý dal až poté, co byla po svém obvinění ve vazbě.

Další svědek Horák uvedl, že Nečasovou zná zhruba 22 let, protože stejně jako ona pochází z Karlovarsk­a. Řekl, že spolu mají „nadstandar­dně dobré vztahy“. „Můžu naprosto jednoznačn­ě říct, že jsem paní Nečasové dal zhruba tři květiny a dvě bonboniéry. Absolutně si nedokážu představit, že bych dával šperky, to jde mimo mě,“zdůraznil. Připustil, že v pražské prodejně Cartier nakupoval, vždy prý ale pouze pro osobní potřebu.

Soud předvolal i prodavače z prodejny Cartier Františka Daňhu, který popsal, že do obchodu zhruba jednou za měsíc chodil tehdejší šéf Úřadu vlády Lubomír Poul. Vybíral tam prý šperky pro kolegyni. „Někdy mluvil o kolegyni, někdy o šéfové,“upřesnil muž. Dárky pak platili někteří podnikatel­é, podle Daňhovy výpovědi například módní návrhářka Beáta Rajská a lobbista Vladimír Johanes.

Daňha dále vypověděl, že klienti platili drahé dárky vybrané Poulem v hotovosti, ačkoliv to zákon nepřipoušt­í. Na účtenkách se jejich jména neobjevila, prodavač je totiž vystavoval na jméno Dmitrij Smolencev. Státní zástupce Rostislav Bajger následně na dotazy novinářů uvedl, že se bude zabývat tím, zda popsaná praxe v prodejně nebyla další trestnou činností. Obžalobě z krácení daní čelí Nečasová od léta 2016, hrozí jí až osmileté vězení.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Daniel Křetínský dary Nečasové přiznal
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Daniel Křetínský dary Nečasové přiznal
 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN ?? Jana Nečasová může strávit až osm let ve vězení
FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN Jana Nečasová může strávit až osm let ve vězení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia