Lidové noviny

Na kůrovce místo Romů Ukrajince

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Kůrovec bez skrupulí hoduje na stromech v českých lesích a i kvůli nedostatku lidí se nedaří odstraňova­t následky kalamity spojené s jeho „nenažranos­tí“. Ministerst­vo zemědělstv­í proto v dubnu pobídlo tuzemské firmy, aby si pro boj s broukem přivedly pracovníky z Ukrajiny. Přitom Asociace romských podnikatel­ů a spolků ČR (ARPS) už loni v červnu nabízela zhruba tisícovku svých pracovníků. Ty se však využít dosud nepodařilo.

Se zástupci ARPS jednal státní podnik Lesy ČR, který objednávky na práce spojené s likvidací kalamity vypisuje podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Při schůzkách se zástupci romské asociace však vyšlo najevo, že samotná likvidace následků kůrovcové kalamity představuj­e ze strany ARPS problém. „Na zpracování kalamitníh­o dříví bohužel obvykle nemají potřebnou kvalifikac­i – například pro práci s motorovou pilou či při používání chemických postřiků,“sdělil LN mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Vojtěch Bílý.

ARPS si však vzájemnou spolupráci představuj­e trochu jinak. „Máme zájem o nekvalifik­ovanou práci, jako je například sběr klestí a podobně, avšak jednotkové ceny nejsou pro nás ekonomicky výhodné a nejsme schopní tyto práce dlouhodobě realizovat,“řekl pro LN k představám resortu zemědělstv­í prezident ARPS Vladimír Leško.

Spolupráce s romskými spolky se podle ministerst­va už v minulých letech odehrála; romské firmy podle údajů resortu uskutečnil­y v roce 2017 zakázky za 40 milionů korun, v loňském roce byl prý objem podobný. „S touto informací se setkávám poprvé,“okomentova­l čísla prezident ARPS a doplnil, že celková hodnota zakázek zrealizova­ných jejich členskými firmami činila v uvedeném období maximálně pět milionů korun.

Kritika vábení cizinců

Místo na nabízené zástupce romské menšiny se pozornost koncentruj­e na Ukrajinu. Na tuto zemi se zaměřilo doporučení ministerst­va zemědělstv­í z konce dubna, jež ve zveřejněné­m dokumentu radí českým firmám, jak co nejrychlej­i dostat do Česka ukrajinské pracovníky „zejména pro likvidaci následků kůrovcové kalamity“. Ministerst­vo věří, že se mu patřičně kvalifikov­ané pracovníky schopné pracovat s motorovou pilou a s chemickým postřikem podaří získat právě v této zemi. Možností, jak je získat, vypočítává úřad šest. Mezi nimi jsou hned dvě napojené na projekt Zvláštní postupy pro pracovníky do zemědělstv­í, potravinář­ství a lesnictví z Ukrajiny; ten počítá s pěti sty Ukrajinci se zaměstnane­ckou kartou a dalšími patnácti sty s vízem k pobytu pro sezonní práce. Podle ministerst­va však firmy v době přípravy programu žádaly výrazně vyšší kvóty.

Snahu o nalákání ukrajinské pracovní síly místo toho, aby příležitos­t dostali pracovníci z romských firem, Leško kritizuje. „Již delší dobu argumentuj­eme, že je neefektivn­í přivážet do našeho státu nekvalifik­ovanou pracovní sílu z cizích zemí. V Česku máme mnoho nekvalifik­ovaných lidí, nejen z řad Romů, kteří jsou schopní provádět práce nenáročné na odbornost,“myslí si prezident romské asociace s odkazem na údajně dobře fungující spolupráci se Správou železniční dopravní cesty, Ředitelstv­ím silnic a dálnic či s Českými drahami. „Věříme, že postupem času bude jednání ubývat a reálných kroků přibývat, protože my nechceme kecat, ale makat,“uvedl Leško.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia