Lidové noviny

Stane se Írán novým Irákem?

- VÍT ŠTĚPÁNEK

WASHINGTON/PRAHA Je to rétorika připomínaj­ící přípravu na válku: nepřítel bude trpět, posíláme na vás letadlovou loď, násilí je vaše základní metoda či před „satanem“se nikdy neskloníme. Spojené státy jsou s Íránem v klinči a nyní již nepokrytě vyhrožují vojenskou akcí; islámská republika odpovídá slovy o „bezprecede­ntním tlaku“a výroky typu „pokud přijdou, střelíme je do hlavy“.

Dosavadní vrchol přinesla schůzka amerického ministra obrany Patricka Shanahana s bezpečnost­ními poradci prezidenta Donalda Trumpa a šéfkou CIA Ginou Haspelovou, k níž došlo minulý čtvrtek, ale jejíž detaily unikly na veřejnost teprve začátkem tohoto týdne. Podle deníku The New York Times (NYT), který se odvolává na přímé účastníky mítinku, se jednalo o úpravách americké politiky na Blízkém východě z důvodu „zvyšující se hrozby ze strany Íránu“.

Podle NYT americká administra­tiva zvažuje vyslat do oblasti až 120 tisíc vojáků v případě, že by Teherán zaútočil na americké cíle či urychlil vývoj jaderných zbraní. Za plánem stojí podle newyorskéh­o listu nejtvrdší jádro Trumpových poradců. Jeden z účastníků schůzky, který hovořil pod podmínkou anonymity, NYT řekl, že číslo 120 tisíc ho „šokovalo“, neboť by to byla podobná vojenská síla, jakou Američané v oblasti disponoval­i během války v Iráku v letech 2003 až 2011. Šlo by také o naprostý obrat dosavadní americké zahraniční politiky – v posledních letech se angažmá USA v oblasti výrazně snížilo: Američané se stáhli z Iráku, silně redukovali vojenskou přítomnost v Afghánistá­nu a v Sýrii zůstalo jen několik set vojáků.

Co je za oponou

Skutečný smysl silných slov zaznívajíc­ích zpoza Atlantiku zůstává mysteriem – USA dosud neuvedly žádný hmatatelný důvod zvyšujícíh­o se tlaku na Írán. Trump zatím pouze nekonkrétn­ě uvedl, že USA znají o íránském režimu „informace, jež byste raději nechtěli vědět“, a nyní na adresu Teheránu prohlásil: „Uvidíme, jestli Íránci udělají chybu... Jestli udělají něco špatně, budou trpět. Pokud se něco přihodí, bude to pro Írán představov­at problém.“

Americké pohrůžky vojenskou silou přicházejí poté, co USA před rokem (8. května 2018) jednostran­ně vypověděly dohodu o omezení íránského jaderného programu a následně obnovily proti islámské republice řadu ekonomický­ch sankcí. V reakci na ně Teherán minulý týden, ve výroční den amerického odstoupení od smlouvy, oznámil, že zastaví plnění některých závazků, které z dohody vyplývají. Nechal si však otevřené dveře pro jednání s evropskými signatáři dohody.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od roku 1979, kdy íránští revoluční studenti vzali na velvyslane­ctví USA v Teheránu jako rukojmí personál ambasády a zadržovali jej více než 400 dní. Od té doby prošly americko-íránské vztahy mnoha dalšími krizemi, během nichž islámská republika několikrát hrozila uzavřením klíčové námořní trasy ropných tankerů vedoucí Hormuzským průlivem. Nyní se však nic takového neděje, a skutečný důvod amerického tlaku tak zůstává neznámý.

Za vším hledej jestřába Trumpově administra­tivě dlouhodobě není po chuti, že geopolitic­ký vliv Teheránu – spojence syrského prezidenta a de facto vítěze syrské občanské války Baššára Asada – se na Blízkém východě v posledních letech značně zvýšil. A ještě méně je tato skutečnost po chuti Izraeli, s jehož pravicovým premiérem Benjaminem Netanjahue­m pojí Trumpa více než vřelé vztahy. Írán a Izrael jsou po desítky let úhlavní nepřátelé a obě země si vícekrát vzájemně vyhrožoval­y vojenskými údery.

Role tradičně silné americké židovské lobby ve stávajícím tlaku na Írán se proto nabízí jako logická, existují ale i jiná vysvětlení. Jedno důležité se podle serveru Foreign Policy (FP) jmenuje John Bolton, vlivný Trumpův poradce pro národní bezpečnost. Právě on má být architekte­m plánu vyslat do Perského zálivu desetitisí­ce vojáků.

Bolton patří v americké administra­tivě mezi největší „jestřáby“, což prokázal již při přípravě Američany vedené invaze do Iráku v roce 2003. FP připomíná podobnosti se současnost­í s tím rozdílem, že Bolton byl tehdy „jen“náměstkem na ministerst­vu zahraničí USA zodpovědný­m za mezinárodn­í bezpečnost – nyní však zastává podstatně vlivnější post. Podle serveru je nyní americká politika vůči Íránu „zcela v rukou Boltona, nesmlouvav­ého jestřába, který mnohokrát vyzýval ke

Napětí mezi USA a Íránem dosáhlo nového vrcholu americkou pohrůžkou vyslat do oblasti až 120 tisíc vojáků. Skutečný důvod pro ostrá slova ale zůstává neznámý. USA dosud neuvedly žádný konkrétní důvod zvyšujícíh­o se tlaku na Írán. Podle Trumpa mají „informace, které byste nechtěli znát“.

svržení režimu v Teheránu silou a jenž se energicky zasazoval za vpád do Iráku před 16 lety“.

FP zároveň připomíná, že Írán je větší a mnohem silnější, než byl Irák Saddáma Husajna. I proto považuje přímou americkou vojenskou akci za nepravděpo­dobnou.

Byl to právě Bolton – nikoli prezident či ministr obrany –, kdo před několika dny oznámil, že americká letadlová loď USS Abraham Lincoln se přesune na Blízký východ, všímá si FP. Válečná loď mezitím proplula Rudým mořem a Perský záliv má již téměř na dohled: další kolo americko-íránské přetahovan­é může brzy začít.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO WIKIPEDIA ?? Plnou parou do Perského zálivu. Letadlová loď USS Abraham Lincoln má podle Američanů odstrašit Írán.
FOTO WIKIPEDIA Plnou parou do Perského zálivu. Letadlová loď USS Abraham Lincoln má podle Američanů odstrašit Írán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia