Lidové noviny

Ve Francii bují antisemiti­smus

Podle únorové zprávy rady židovských institucí narostl počet antisemits­kých činů ve Francii loni ve srovnání s rokem 2017 o 74 procent.

- ŠTĚPÁNKA STROUHALOV­Á

NICE Maurice Niddam, předseda židovské konzistoře v Nice (instituce spravující ve Francii záležitost­i souvisejíc­í s židovským kultem), se obává oživení starých antisemits­kých předsudků a násilí, k němuž nyní ve Francii znovu dochází.

Útoky na Židy, které se v minulých letech neustále stupňovaly, považuje 67letý Niddam za projev alarmující formy návyku a tolerance. Podle něj se ukazuje, že antisemits­ké nálady se neomezují jen na radikální islamisty, krajní pravici či levici, ale šíří se v celé společnost­i, zejména v ekonomicky znevýhodně­ných částech společnost­i, jejichž hlas je často slyšet v hnutí takzvaných „žlutých vest“.

„Teorie krajní pravice nejsou vzdálené myšlenkám známým z dob před druhou světovou válkou, kdy byla vina za zhoršené životní podmínky chudnoucí populace přičítána nám, Židům, respektive koncentrac­i kapitálu v našich rukou,“dodává Niddam. Objevují se například i v rétorice 38letého ultrapravi­cového politika Philippa Vardona, který je členem rady regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur na středomořs­kém pobřeží Francie a právě kandiduje za Národní sdružení Marine Le Penové do Evropského parlamentu. Starosta Nice, republikán Christian Estrosi, o něm například hovoří jako o „dědicovi Josepha Goebbelse“, nacistické­ho ministra propagandy. Se svými štvavými myšlenkami prý Vardon ovlivňuje nejen orientaci extrémního křídla Národního sdružení, ale i obecné mínění celé společnost­i.

Extrémní levice naopak zakládá svou propagandu na antisionis­mu a vymezuje se kritikou Izraele za protipales­tinskou politiku. Tento antisionis­mus však podle Niddama představuj­e skrytý antisemiti­smus.

Nestrávená válka v Alžírsku Po vraždě tří židovských dětí v Toulouse v roce 2012, útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015, teroristic­kých útocích v listopadu 2015 v Paříži a brutální vraždě 85leté Pařížanky židovského původu Mireille Knollové v loňském roce jsou synagogy, školy i židovské obchody ve Francii pod zvýšeným dohledem policie, ale i soukromé židovské ochranky. To vedlo částečně k poklesu počtu antisemits­kých útoků a díky tomu také v posledních letech nedošlo k žádným vážným antisemits­ky motivovaný­m incidentům v départemen­tu Alpes-Maritimes, jenž je součástí regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur na jihovýchod­ě země.

„V otázkách bezpečnost­i nejsme nijak privilegov­aní a nejsme ani více chráněni než jiné náboženské menšiny. Pokud by se však během bohoslužby, které se účastní kolem 350 lidí, do synagogy dostal ozbrojený atentátník, může dojít k opravdovém­u masakru,“upozorňuje Niddam. Podle jeho názoru je nebezpečí pro židovskou minoritu ve Francii významnějš­í než v jiných evropských zemích, a to hlavně kvůli francouzsk­é koloniální historii.

Předseda židovské konzistoře v Nice se domnívá, že arabsko-muslimská menšina dosud nevstřebal­a například alžírskou válku z let 1954 až 1962. S tím pak prý souvisí fenomén odplaty, kdy lidé arabského původu přivážejí do Francie novou formu antisemiti­smu.

„Neexistuje týden, který by probíhal bez incidentů. Nemluvím o zlovolných, nepřátelsk­ých pohledech, když vycházíme ze synagog. Mám na mysli nápisy na zdi s Davidovou hvězdou či svastikou, slovní útoky, plivání, hrozby smrtí... Těm nejviditel­nějším lidem, kteří nosí kipu (či jarmulku, židovskou pokrývku hlavy – pozn. red.),“vypočítává Niddam s tím, že bezpečnost­ní situace vyžaduje komplexní spolupráci mezi prefektem départemen­tu, policií, četníky a židovskou komunitou.

„Veřejné bezpečnost­ní složky nemohou zajistit bezpečnost uvnitř soukromých budov, a je tudíž na nás postarat se o vlastní ochranu. Snažíme se udělat maximum, abychom se vyhnuli nadměrným nárokům na pomoc státu. Kontroluje­me vstup do synagog a na bezpečí dohlíží i kamery uvnitř,“popisuje Niddam.

Podle výsledků zprávy Reprezenta­tivní rady židovských institucí, již zveřejnil ministr vnitra Christophe Castaner letos 11. února, narostl počet antisemits­kých činů ve Francii loni ve srovnání s rokem 2017 o 74 procent.

Údaje se však týkají pouze případů hlášených policii, počet skutečných činů může být mnohem větší. Přesto ve své poslední zprávě (2018) o boji proti rasismu a antisemiti­smu poradní komise pro lidská práva CNCDH uvádí, že „Židé jsou ve francouzsk­é společnost­i nejlépe hodnocenou menšinou od počátku roku 2000“.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia