Lidové noviny

Zázrak zralý na reformu

Nepřistoup­í-li hlavní síly EU k potřebným změnám, euroskepti­ci za pět let posílí ještě víc

-

Letos je tomu čtyřicet let, co se poprvé volilo do Evropského parlamentu. Samozřejmě tehdy, v tom roce 1979, jen v západní Evropě.

Letos je taky třicáté výročí pádu komunismu ve střední a východní Evropě a návrat svobody a demokracie k nám. A taky patnácté výročí našeho vstupu do Evropské unie. Je neuvěřitel­né, jak ten čas letí.

Oněch uplynulých třicet let může být jedním z nejšťastně­jších období našich dějin. Málokdy (možná nikdy) jsme žili v takové svobodě, bezpečí a prosperitě jako uplynulých třicet let. A to vše současně – svoboda, bezpečnost i prosperita. Trochu to připomíná zázrak. A navíc – a to už asi skutečný zázrak je – máme dobré, přátelské vztahy se všemi našimi sousedy. My, Středoevro­pané, už netrpíme nacionalis­tickou nenávistí vůči sobě navzájem.

Takže žijeme uprostřed zázraku. Zároveň ale mezi lidmi rostou obavy, že o všechna tato dobrodiní – svobodu, bezpečnost i prosperitu – můžeme přijít. Že vůbec nejsou samozřejmé, spíše výjimečné. A vidíme mračna na horizontu. Mračna ze tří světových stran.

Tři hrozby

Ze západu se na nás tlačí ohlupující politická korektnost, jež nám zakazuje mít smysluplno­u diskusi o některých senzitivní­ch politickýc­h a společensk­ých tématech. Člověk se diví, že tak hrdé národy na západ od nás dopustily, aby se dostaly do područí této mentality.

Z východu směrem na západ expanduje neoimperia­listické asertivní Rusko, pro jehož režim platí, že nemá elementárn­í úctu vůči člověku, nerespektu­je základní hodnotu života člověka, jednotlivc­e. Naším štěstím coby Čechů je, že mezi námi a Ruskem je spousta hranic. Čím více hranic mezi námi a Ruskem, tím lépe.

A z jihu pociťujeme tlak, především migrační, nám historicky cizí civilizace, což samo o sobě je výzvou, ale komplikova­nější o to více, že v rámci té civilizace existuje sice malý, ale virulentní proud, který můžeme nazvat islamismus nebo džihádismu­s, který nás a všechny naše svobody nenávidí a nejraději by nás zabil, nejraději ze všeho by nás viděl mrtvé.

Tyto hrozby ohrožují naši svobodu, bezpečnost i prosperitu. Neříkám, že všichni občané je vnímají stejně; někteří považují jednu či dvě z nich za nebezpečně­jší než tu třetí, ale celkově myslím, že je fér říci, že naši občané jako celek tyto tři hrozby s různou intenzitou vnímají.

Evropa před volbami

V tomto mentálním rozpoložen­í jsme před volbami do Evropského parlamentu. Problém je, že těch uplynulých čtyřicet let, co se do něj volilo, v něm vždy vládl ten stejný kartel křesťanský­ch, sociálních a liberálníc­h demokratů.

Pokud někdo vládne čtyřicet let, je to příliš dlouho. Jak říkal lord Acton, „každá moc má tendenci korumpovat a absolutní moc korumpuje absolutně“. Být čtyřicet let u moci je prostě dlouho. A chce to změnu. Ale jakou? Je nějaká alternativ­a, která není extremisti­cká, která je proevropsk­á? To je otevřená otázka.

Jak to vypadá v rámci celé EU? Nejsilnějš­í frakce, Evropská lidová strana, zřejmě oslabí, ale stále zůstane nejsilnějš­í frakcí. Druhá nejsilnějš­í, socialisté a sociální demokraté, oslabí ještě víc. Sociální demokracie je v Evropě v krizi, protože opustila své tradiční dělnické voliče a usiluje o městské levicové liberály. Ti však její lásku neopětují, raději volí zelené nebo piráty. A díky Macronovi může posílit ta třetí frakce dominantní­ho evropského kartelu, liberální demokraté, protože evropští poslanci Macrona zřejmě nevytvoří frakci vlastní, nýbrž vstoupí k liberálům.

A výrazně posílí euroskepti­ci.

Politika, která není schopna reforem, změn za účelem zachování, je odsouzena k nezdaru

Bez poučení

Jak na to zareaguje současný mocenský kartel lidovců, socialistů a liberálů? Tak, že zůstane u moci a vytvoří novou Komisi se stejnou politikou, jakou má ta Komise současná. Čímž se dosáhne jenom toho, že v příštích evropských volbách v roce 2024 posílí euroskepti­ci ještě víc. Politika, která není schopna reforem, změn za účelem zachování, je odsouzena k nezdaru.

Kdo to kdysi řekl o francouzsk­é dynastii Bourbonů – „nic nezapomněl­i, z ničeho se nepoučili“? Myslím, že Talleyrand… A takto mi připadá evropský mocenský kartel. Mimochodem, Talleyrand byl velký cynik, jeho asi nejproslul­ejším výrokem bylo: „... vždy jsem si o každém člověku myslel jen to nejhorší a málokdy jsem se zmýlil.“(Když se jeho partner a protihráč Metternich dověděl, že onoho léta Páně 1838 Talleyrand zemřel, řekl svému tajemníkov­i: „Talleyrand zemřel. Co tím asi sleduje?“– jen těžko lze vymyslet něco cyničtější­ho.)

Možná je to nostalgie, možná omyl, ale nemohu si pomoct; mám dojem, že politici mého mládí, tj. 80. let 20. století, byli velcí státníci. Reagan, Thatcherov­á, Mitterrand, Kohl. Když se dívám na evropskou politickou scénu, žádné velké státníky nevidím: Mayová? (Corbyn?) Macron? Merkelová?

Třicet let žijeme uprostřed zázraku a potřebujem­e reformátor­a, který by EU reformoval, aby ji zachoval. A žádného takového nevidíme.

 ??  ?? ROMAN JOCH ředitel
Občanského institutu
ROMAN JOCH ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia