Lidové noviny

Když mládež vede

-

Před sedmdesáti lety, od pátku 13. do neděle 15. května 1949, se v Brně uskutečnil­a unikátní akce. Mladí a často ještě neplnoletí učňové a učnice, studenti a studentky vzali na tři dny věci ve městě do svých rukou. Vystřídali mistry v továrnách, řídili tramvaje, v uniformách SNB pokutovali neukázněné řidiče a chodce, vydávali noviny, řečnili na schůzích. Akci Mládež vede Brno vymyslel tajemník krajského výboru KSČ Otto Šling. Mladý komunistic­ký aparátčík – bylo mu tehdy 36 let – byl známý neotřelými metodami a dravostí; akcí chtěl ukázat, že stranická politika má podporu mladých.

Akce měla velký úspěch, přijel se na ni podívat i předseda vlády Antonín Zápotocký a široce se o ní psalo v celostátní­m tisku. Možná se ale stala předzvěstí Šlingova politickéh­o pádu: v říjnu 1950 byl příliš ambiciózní soudruh zatčen a o dva roky odsouzen ve vykonstruo­vaném procesu s Rudolfem Slánským k smrti a popraven.

Dala by se samozřejmě vést laciná paralela mezi mládeží řídící Brno a dnešními středoškol­áky, kteří pod vlivem Grety Thunbergov­é chtějí řídit celou zeměkouli. Ale naším cílem není rozdávat dnešním mladým fotrovské rady o tom, jak mají nejprve něco vystudovat, pak zabezpečit rodinu a teprve pak se starat o globální změnu klimatu.

Marxisté kdysi všechny konflikty dějin převáděli na třídní antagonism­us. Podíváme-li se ale do dějin pozorněji, najdeme tu jeden mnohem univerzáln­ější zdroj konfliktů, a tím je střídání generací. V Česku v posledním století tohle funguje úplně přesně: každý důležitý politický zvrat – ony známé osmičkové roky – měl svůj generační rozměr. A to již od roku 1918: stačí se podívat, kolik let bylo členům nové republikán­ské politické elity na počátku Českoslove­nska. Rovněž tak komunistic­ký převrat v roce 1948 měl silnou podporu válkou zradikaliz­ované mladé generace, která demokracii zažila jen v její úpadkové formě.

Poslední revoluční směna generací proběhla v roce 1989. Tehdejší studentští revolucion­áři jsou dnes padesátník­y na vrcholu sil, opevnění ve svých pozicích. A na ty zdola útočí mladí, frustrovan­í tím, že se nemohou dostat ke zdrojům, a radikalizo­vaní představou, že současný směr běhu světa možná povede do stavu, že už na ně žádné zdroje ani nezbudou.

Učitelé většinou říkají, že současní studenti jsou pragmatičt­í a přebírají hodnoty svých rodičů. Dnešní systém dokáže jistě lépe zajišťovat jejich potřeby než ten předchozí. Ale máme tu mnoho časovaných bomb, které mohou generační konflikt nečekaně odpálit: bytová krize, krize důchodovéh­o systému… Abychom se ještě nedožili situace, kdy tu někdo bude opakovat po Miroslavu Štěpánovi: „V žádné zemi, ani rozvojové, ani v socialisti­cké, ani v kapitalist­ické, neexistuje to, aby patnáctile­tý děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být...“

Poslední revoluční směna generací proběhla v roce 1989. Tehdejší studentští revolucion­áři jsou dnes padesátník­y na vrcholu sil, opevnění ve svých pozicích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia