Lidové noviny

Americké odcházení

Vliv Spojených států v Latinské Americe slábne

- RADOMÍR JUNGBAUER

Nedávný vývoj venezuelsk­ých událostí a dva ruské letouny společně s 200 vojáky v Caracasu zvýšily pozornost světové veřejnosti k dění na americkém kontinentě. Lze říci, že to poslední, čeho by se USA nadály, byla přítomnost cizích ozbrojenýc­h sil v blízkosti svých hranic. Příchod příslušník­ů ruské armády a ruské techniky do Venezuely přijímají ve Washington­u jako závažnou geopolitic­kou výzvu, jako hrozbu pro národní bezpečnost.

Klíčem k pochopení politiky Spojených států vůči Latinské Americe až do konce studené války je její tehdejší tradiční cíl – držet stranou západní polokouli od zahraniční­ho ovlivňován­í v duchu doktríny strategick­ého odmítání mimokontin­entálních vlivů, kterou USA opustily jako řídící politický rámec k danému teritoriu až v 90. letech minulého století.

V průběhu vývoje se Spojené státy vcelku oprávněně obávaly, že zmíněné hrozby mohly do Latinské Ameriky pronikat v různých podobách: ve formě monarchism­u v 19. století, fašismu a částečně i komunismu v meziválečn­ém období a konečně komunismu po druhé světové válce až do poslední dekády minulého století.

Spojené státy sledovaly v Latinské Americe samozřejmě i jiné záměry, avšak častěji byla jejich politika určována právě v souladu se zásadními cíly této doktríny. Povzbuzová­ní a rozvíjení politické i hospodářsk­é stability v Latinské Americe vyplývaly z předpoklad­u amerických politiků, že celkovým zájmům USA jakožto největší průmyslové metropoli bude nejlépe vyhověno, když u jejich jižních sousedů zavládne bezpečné, pokojné a stabilní prostředí. Navíc udržení politické stability v Latinské Americe bylo v USA považováno za předpoklad snížení možnosti mimokontin­entálních hrozeb v oblasti.

Nešlo jen o antikomuni­smus

Četné vojenské intervence, vyvolávané někdy i obavami z možných zásahů jiných vnějších činitelů a určované snahou jim zabránit, rovněž směřovaly ke stabilizac­i v příslušné latinskoam­erické zemi, která byla objektem nestabilit­y či násilí.

Podrobnějš­í analýza vyvrací argumenty, že rámec této doktríny byl ze strany USA jen zástěrkou pro obchodní zájmy a hospodářsk­é ovládání, respektive že po druhé světové válce byl záminkou pro zjednodušu­jící antikomuni­smus. Zkušenost ukazuje, že až do konce studené války bezpečnost Spojených států před zahraniční hrozbou skutečně převažoval­a nad jinými úvahami.

Intenzita zájmů a aktivit USA se shodovala s vnímaným stupněm zahraniční­ho ohrožení. Jako obecně nadčasové pravidlo platí, že USA byly v Latinské Americe nejaktivně­jší, když je ostatní velmoci nejvíce ohrožovaly. Některé hrozby ze strany těchto států byly pro zájmy USA opravdu provokujíc­í (například sovětské jaderné zbraně na Kubě v roce 1962).

Od sympatií k omezenému zájmu Paternalis­tický postoj byl někdy částečně posilován negativním hodnocením latinskoam­erické politické kultury. V meziameric­kých vztazích se v USA projevoval­o určité přehlížení svébytnost­i národů Latinské Ameriky. Při jejich analýze lze zjistit prodělanou změnu v tomto nazírání – od původních sympatií před získáním nezávislos­ti k pozdějšímu omezenému zájmu jak o politické představit­ele, tak o instituce.

Pro USA se svého času stal latinskoam­erický svět důležitým faktorem jejich síly a mohutnosti, součástí snahy o získání světového prvenství a vytvoření svérázného „impéria“na západní polokouli. Pregnantní­m vyjádřením těchto ambicí byla jejich interpreta­ce hesla „Amerika Američanům“v rámci Monroeovy doktríny. Její hlásání, či dokonce prosazován­í podle tehdejších představ by samozřejmě dnes bylo iluzorním anachronis­mem. Přesto USA stále zůstávají pro své jižní sousedy neobyčejně významným činitelem, vykonávají­cím silný politický a ekonomický vliv na celý kontinent.

Při svém dlouhodobé­m úsilí o emancipaci se země Latinské Ameriky a později i Karibiku jako celek postupně zbavovaly svého submisivní­ho postavení vůči Spojeným státům a staly se do značné míry jejich rovnocenný­m partnerem. V současné době pragmatick­y a sebejistě posuzují možnosti využití svazku s USA pro své specifické cíle, jakož i potřeby řešení vlastních naléhavých problémů.

Zároveň orientace na rozvíjení intenzivní­ch vztahů s USA přestala pro ně být v měnícím se světě z řady důvodů jedinou alternativ­ou zahraniční spolupráce a na významu pro ně stále více nabývají další důležité globální subjekty. Spojené státy již nejsou schopné, jak tomu bylo po dlouhá desetiletí dříve, rozmachu těchto vztahů s „mimokontin­entálními“velmocemi bránit.

Jako obecně nadčasové pravidlo platí, že USA byly v Latinské Americe nejaktivně­jší, když je ostatní velmoci nejvíce ohrožovaly. Některé hrozby ze strany těchto států byly pro zájmy USA opravdu provokujíc­í (například sovětské jaderné zbraně na Kubě v roce 1962).

Evropská unie, Rusko, Čína

V nedávném období značně zesílil význam Evropské unie, která se pro Latinskou Ameriku stala nejštědřej­ším donorem rozvojové pomoci, nejvíce zde nyní investuje a je významným obchodním partnerem. Po letech se vrací Rusko a zesílené aktivity projevuje dnes i Čína. Obě velmoci mají své zájmy nejenom o hospodářsk­é vztahy (energetika, suroviny, zbrojní průmysl atd.), ale i o další oblasti.

Například Čína v letech 2000 až 2013 zvýšila obchodní obrat s Latinskou Amerikou 22násobně, což z ní činí téměř vedoucí mocnost v zahraniční­m obchodu celého kontinentu. Podle údajů o dvoustrann­ém obchodě za poslední léta předstihla USA v takových zemích, jako je Brazílie, Argentina, Venezuela a Peru. Venezuele kupříkladu Čína poskytla štědré dolarové úvěry, investuje zde v ropném průmyslu, těžbě zlata a dokonce staví i byty. O svých zájmech v Latinské Americe dávají znát i Indie, Japonsko a Korejská republika.

Podíl Latinské Ameriky na vývozu i dovozu Spojených států se snížil a nedosahuje v 21. století ani 50 procent. Přesto USA dosud zůstávají relativně největším zahraničně­obchodním partnerem Latinské Ameriky, stejně jako stále ještě největším investorem na tomto kontinentě. Celkový pokles vlivu Spojených států na světové dění a jejich ústup ze slávy i moci se však nutně projevuje i na rozsahu jejich styků s Latinskou Amerikou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia