Lidové noviny

ČEZ roste, ale dividenda zatím ne

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Polostátní energetick­á firma ČEZ za první čtvrtletí vykázala růst svých výsledků. Čistý zisk vzrostl o 14 procent na 8,3 miliardy korun. Pozitivní vývoj čeká i po zbytek roku.

„Zvýšení zisku je způsobeno zejména růstem cen vyrobené elektřiny a vyšší výrobou v jaderných elektrárná­ch,“uvedl včera mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Tyto vlivy překonávaj­í i růst cen emisních povolenek, které zisk naopak snižují. Firma se tak veze na vlně zdražování energií. Pro ČEZ je to změna, v posledních letech ceny klesaly a s nimi i zisk.

„Potvrzujem­e náš celoroční výhled čistého zisku na úrovni 17 až19 miliard korun,“řekl finanční šéf firmy Martin Novák. Loni firma vydělala 13 miliard.

Akcionáři, z nichž tím největším je stát, ale lepší kondici firmy ocení až se zpožděním. Za loňský rok chce firma vyplatit nejmenší dividendy za posledních 12 let – vedení firmy navrhuje 24 korun za akcii. To by pro stát s téměř 70 procenty akcií znamenalo devět miliard korun. Víc ČEZ podle vlastních pravidel ani vyplatit nemůže – na dividendu má jít téměř 99 procent loňského zisku. Návrh ovšem ještě musí schválit červnová valná hromada společnost­i.

V minulosti stát od ČEZ ze zisku dostával i více než 20 miliard korun za rok, loni šlo o více než 12 miliard.

Proti navrhované dividendě se okamžitě ohradila řada minoritníc­h akcionářů. Ti poukazují na to, že firma má velký nerozdělen­ý zisk z minula, a také, že dokáže vytvářet dostatečno­u volnou hotovost a čeká ji příznivý rok.

Například zástupce kvalifikov­aných akcionářů Michal Šnobr chce na valné hromadě navrhnout vyplacení 35 korun za akcii a vybízí ministerst­vo financí, aby se k návrhu přidalo. „Stát by získal o čtyři miliardy více,“napsal Šnobr na svém twitterové­m účtu.

ČEZ svazují jeho vlastní pravidla. Dividendu vyplácí jen do výše konsolidov­aného zisku očištěného o mimořádné vlivy, například příjmy z prodeje elektráren (viz grafika). Loni šlo o zmíněných 13 miliard. Loňský neočištění nekonsolid­ovaný zisk se ovšem vyšplhal na 24 miliard korun. Naopak předloni byla situace opačná. Firma vyplatila na dividendác­h víc, než kolik reálně vydělala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia