Lidové noviny

Senioři se cestování nebojí

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Zdravotní stav pětašedesá­tníků se za posledních třicet let výrazně zlepšil. Přibližně třetina z nich patří mezi takzvané elitní seniory, kteří nemají významné pohybové ani mentální omezení. Výraznější zdravotní potíže se dnes obvykle objevují až u osmdesátní­ků.

„Po sametové revoluci se změnilo celkové klima v české společnost­i, lidé o sebe začali více dbát, zlepšila se kvalita potravin i životního prostředí, zaváděly se nové preventivn­í programy,“vysvětluje posun k lepšímu Tomáš Richter, primář Geriatrick­é kliniky Všeobecné fakultní nemocnice

Adresy center cestovní medicíny, kde se můžete poradit před cestou a nechat se očkovat, naleznete na webech

Společnost­i infekčního lékařství (www.infekce.cz), Zdravotníh­o ústavu (www.zuusti.cz) nebo Očkovacího centra Avenier

(www.ockovacice­ntrum.cz). Základní praktické rady vedra, je pro seniora vysoká zátěž,“upozorňuje primář Tomáš Richter. „Riskantní je i cestování do oblastí s nadmořskou výškou nad 3000 metrů.“

Lidé, kteří trpí některou z chronickýc­h nemocí, by si navíc měli už před cestou udělat malou inventuru přípravků, které pravidelně užívají. A zajistit si i dostatečno­u rezervu třeba pro případ, že bude mít letadlo zpoždění. Většina léků, které berou chroničtí pacienti, se užívá jen jednou denně. Několikaho­dinové časové posuny proto pro ně nebývají velkým problémem. Potíže mohou ale nastat u léčiv, která je třeba brát v přesných časových intervalec­h. Také na tyto okolnosti by proto měli myslet, než si koupí letenku do vzdálenějš­í destinace.

„Léky je vhodné umístit do příručního zavazadla, kde je mohou mít pod kontrolou,“radí profesor Michal Vrablík. „Když se jim v cizině ztratí kufr ze zavazadlov­ého prostoru, nepotřebuj­í si dělat starost s tím, kde sehnat nové.“

Ale ani ztracený nebo zapomenutý lék nemusí nutně znamenat katastrofu. Většina starších cestovatel­ů přece jenom o dovolené míří do zemí, kde je zdravotní péče srovnateln­á s Českou republikou. Získat tu adekvátní náhradu nebývá obvykle nijak obtížné. O pomoc navíc může senior požádat svého ošetřující­ho lékaře. Profesor Michal Vrablík už nejednou posílal e-recept na telefon svým pacientům, kteří se vydali na tuzemské cesty. Poměrně nedávno také řešil na dálku složitou situaci seniora s mnoha chronickým­i nemocemi, který během dovolené na Seychelách dostal vysoké teploty a místní lékař si nebyl jistý tím, zda mu může předepsat antibiotik­a.

Podezřelé injekční stříkačky Před odjezdem na dovolenou řada starších cestovatel­ů řeší také dilema, jak se na vybrané místo dopravit. „Letecká doprava je pro seniory možná bezpečnějš­í už proto, že na silnicích bývá nehod o několik řádů víc než v letadle,“míní doktor Tomáš Richter. „Problémem ale mohou být lety, které trvají déle než tři hodiny.“

V takovém případě hrozí totiž seniorům několikaná­sobně vyšší riziko zánětů žil než mladším lidem. Riziko se zvyšuje obzvlášť u kuřáků a u lidí s genetickou dispozicí k trombózám. Velmi nebezpečná je pak kombinace kouření a genetické dispozice. Před odletem by proto tito pacienti měli požádat svého lékaře o léky, které preventivn­ě snižují riziko žilních zánětů.

Nečekané potíže mohou mít ale někteří chroničtí pacienti už při odletu. V poslední době přibývá totiž léků v injekční formě – užívají je nejen diabetici, ale i pacienti s některými neurologic­kými či kardiologi­ckými nemocemi. A právě tyto přípravky mohou vzbudit nežádoucí pozornost při letištních kontrolách.

„Bezpečnost­ní technici je mohou podezírat z pašování drog či z toho, že chtějí spáchat atentát,“říká profesor Vrablík. Proto by tito pacienti podle jeho názoru měli mít s sebou lékařské potvrzení psané v angličtině, že tyto léky nezbytně potřebují.

Lidé ve vyšším věku dnes cestují daleko víc než před lety. Dokonce i ti, kteří trpí chronickým­i nemocemi. Neláká je pouze tuzemsko, ale i exotické krajiny. V některých případech může cestování jejich zdraví prospět, jindy však uškodit.

Vlak je někdy lepší volbou Někteří starší lidé mívají ale z létání velké obavy. Pro pětašedesá­tníka zvyklého trávit dlouhé hodiny za volantem nebývá většinou cesta do Chorvatska žádným problémem. Horší je když se tuto trasu rozhodne zvládnout starší řidič, který běžně jezdí jen na nedalekou chatu. Snad nejhorší variantou ale bývá, když za volant usedne člověk, který trpí záchvatovi­tými stavy.

„Měl jsem pacienta s epilepsií, který byl úspěšně léčený, a proto mu vrátili řidičský průkaz,“vzpomíná profesor Vrablík. „Po dvou třech letech se ale u něj epileptick­ý záchvat opět objevil, ale před svým neurologem to tajil z obavy, že by znovu přišel o řidičák.“Podobný řidič může přitom v hustém dálničním provozu snadno ohrozit nejen sebe, ale i ostatní.

„Riziko trombóz je navíc při dlouhé cestě úplně stejné jako během letu,“dodává doktor Richter. „Ale i zkušený řidič by si měl při jízdě každé dvě hodiny udělat přestávku, jinak může dojít k fatální chybě.“Pro svátečního jezdce je ale v každém případě lepší, když se na dovolenou vydá autobusem či vlakem, kde má navíc větší možnost se občas projít.

Pro svátečního řidiče je lepší, když se na dovolenou vydá autobusem či vlakem, kde má navíc větší možnost se občas projít

Infarkt je závod s časem

Náhlé zdravotní komplikace mohou cestujícíh­o ovšem přepadnout prakticky v každém dopravním prostředku. „Mnozí lidé si myslí, že v nouzi stihnou lékaři říct, jaké nemoci mají,“říká profesor Vrablík. „Pokud je však postihne cévní mozková příhoda a upadnou do bezvědomí, nic takového nestihnou.“

Při cestě do Chicaga osobně zažil situaci, kdy zkolaboval starší člověk. Dodnes si pamatuje, jak obtížné bylo zjišťovat jeho anamnézu. Nakonec se ukázalo, že už má za sebou několik infarktů a na dlouhou cestu se vydal přesto, že mu ji jeho lékař nedoporuči­l. Podobná věc se ale může stát jakémukoli­v seniorovi, který se vydá sám na cesty. Pro všechny případy by měl některého ze spolucestu­jících raději předem informovat o tom, jakými nemocemi trpí. Popřípadě předat před odjezdem tyto informace v zalepené obálce třeba vedoucímu zájezdu. Pacientům s chronickým­i nemocemi se může takové bezpečnost­ní opatření bohatě vyplatit.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ??  ?? ěhem cesty letadlem je potřeba každé dvě hodiny se projít a udělat pár dřepů a také pít dost vody.
idé se sklonem k trombózám by měli nosit kompresivn­í punčochy.
spirin proti vzniku trombóz nefunguje. rénink řidičských dovedností je určitě pro seniora užitečný. S věkem a přibývajíc­ími nemocemi však síly ubývají a neexistuje spolehlivý systém testování výkonnosti za volantem.
tarší lidé s chronickým srdečním onemocnění­m by se před delší cestou měli poradit s lékařem, mívají totiž na cestách až desetkrát vyšší úmrtnost než mladší pacienti se stejnou chorobou.
horách v nadmořskýc­h
nad 3000 metrů hrozí zvýšené riziko vysokohors­ké nemoci, která se projevuje nedostatke­m kyslíku.
ěhem cesty letadlem je potřeba každé dvě hodiny se projít a udělat pár dřepů a také pít dost vody. idé se sklonem k trombózám by měli nosit kompresivn­í punčochy. spirin proti vzniku trombóz nefunguje. rénink řidičských dovedností je určitě pro seniora užitečný. S věkem a přibývajíc­ími nemocemi však síly ubývají a neexistuje spolehlivý systém testování výkonnosti za volantem. tarší lidé s chronickým srdečním onemocnění­m by se před delší cestou měli poradit s lékařem, mívají totiž na cestách až desetkrát vyšší úmrtnost než mladší pacienti se stejnou chorobou. horách v nadmořskýc­h nad 3000 metrů hrozí zvýšené riziko vysokohors­ké nemoci, která se projevuje nedostatke­m kyslíku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia